Nieuwe interviewreeks 'DOK' van Bart Raes op Play Sports Open

donderdag 18 november 2021

In een nieuw interviewprogramma brengt voetbalkenner Bart Raes de rol van clubartsen, kinesisten en een psychologe in beeld. De eerste aflevering van 'DOK' zoomt vooral in op de unieke vertrouwensband van het medisch clubpersoneel, maar ook op haar moeilijke positie bij mogelijke belangenconflicten tussen speler en clubbestuur.

‘We moeten onzichtbaar, maar altijd aanspreekbaar zijn’, zo drukt David Bombeke, medisch coördinator van Club Brugge het onder meer uit.


In een sobere setting richt Bart Raes al zijn aandacht op een select kransje aan clubartsen en kinesisten, stuk voor stuk Europees topniveau op vlak van sportgeneeskunde. Dokters Kristof Sas, Geert Declerq, Johan Bellemans en Chris Goossens leggen uit waarom ze sportdokter zijn geworden. Voor de ene berustte die keuze op toeval, voor de andere zat er een duidelijke passie en ambitie achter. 'Voor mij waren de sportpagina’s de enige bladzijden in de gazet die ik las, de rest was gewoon aanvulling', zo laat Goossens, de dok met de langste staat van dienst in het Belgisch voetbal en het wielrennen, zich onder meer ontvallen.

Het beroep werd niet bij elke generatie sportdokter op dezelfde manier ingevuld. 'Destijds stelde dat niets voor. Ik ben eigenlijk in nauwelijks 1 jaar opgeleid', aldus Chris Goossens. In die tijd was sportgeneeskunde nog sterk gelieerd aan het bevorderen van de prestaties, iets wat intussen gelukkig veranderd is.  Ook de omkadering is er sterk op vooruit gegaan. 'Ik herinner me dat ik destijds nog sokken gewassen heb in de badkuip, gewoon omdat er niemand anders was om dat te doen', zo getuigt Fabienne Van de Steene, al 27 jaar kine bij de Red Flames.

Met de professionalisering van de voetbalsport, stegen ook de verwachtingen ten aanzien van het medisch personeel. Dat moet vaak meerdere heren dienen: vertrouwenspersoon zijn voor spelers, maar tegelijk ook professioneel advies verlenen aan bestuur en trainer van de club. Die driehoek arts-sporter-trainer blijkt in de praktijk erg broos te zijn.Medisch personeel wordt vanuit haar persoonlijke band met de spelers al eens gevraagd om bepaalde info niet te delen met de clubleiding, bijvoorbeeld om de speelkansen te vrijwaren. En dat is niet goed volgens dokter Johan Bellemans, hoofdarts bij het BOIC: 'Het achterhouden van dergelijke informatie zorgt er voor dat de blessurelast in het voetbal buitenproportioneel hoog ligt. Bij ons is totale openheid in de communicatie de enige optie…'

Bellemans vindt het systeem van de betaalde clubartsen dan ook nefast, want als arts moet je volgens hem altijd onafhankelijk kunnen oordelen, los van de clubbelangen.  KRC Genk-arts Stijn Indeherberge vindt dan weer dat clubartsen net onderbetaald worden.

'Advies bij transfers en professionele begeleiding door een goeie medische staf bespaart je zelfs 2 spelers in je kern', zegt Indeherberge.

Maar de job van dok blijkt er vooral ook eentje te zijn van passie en mooie menselijke vriendschappen. Dokters zijn vaak biechtvaders die ook het gezin achter de spelers leren kennen. In goede en kwade dagen. Zo vertelt Indeherberge openhartig over zijn vriendschap met het gezin van Thomas Buffel en het pijnlijke afscheid van diens echtgenote ten gevolge van kanker. Of komen we te weten dat Bruno Vanhecke nog steeds contact heeft met Cercle-doelman Miguel Van Damme ondanks het feit dat Bruno intussen voor een andere club actief is.

'DOK', vanaf vrijdag 19 november om 23.00 uur op Play Sports Open, gratis voor alle Telenet TV-klanten op kanaal 11.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 23:50
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 06:40
    Vos en Haas
    21:00
    Geen uitzending
  • 06:45
    Nils Holgersson
    01:25
    Geen uitzending
  • 02:50
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 06:45
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 05:55
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 06:34
    Diy on wheels
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 06:15
    De Chalet aan de Semois
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 06:00
    FIM Motocross World Championship
    01:00
    Six Nations
  • 06:30
    All Creatures Great and Small
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 06:46
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 04:30
    Suhoor Stories
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 06:40
    Ella, Oscar & Hoo
    00:25
    Sophie & Jeroen