Nieuw op Canvas: 'Thin Ice', een brandend actuele ecothriller

vrijdag 25 september 2020

Reeksen uit Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en zelfs IJsland; ze passeerden allemaal al de revue bij Canvas in de afgelopen jaren. Maar een Groenlandse serie, dat is een primeur in de 'Scandinavian wave'.

'Thin Ice', van de makers van de Millennium-trilogie, combineert een persoonlijk drama met een ecologische en geopolitieke thriller rond de ontginning van grondstoffen in Groenland. Adembenemende landschappen, een actueel thema en een spannend verhaal met onder meer de allereerste Inuit-detective uit de televisiegeschiedenis. Moet er nog ijs zijn?


De hoofdrollen worden gespeeld door onder meer Lena Endre ('Wallander', 'Millennium'), Alexander Karim ('The Lawyer'), Bianca Kronlöf, Nicolas Bro ('The Killing', 'The Bridge') en Angunnguaq Larsen ('Borgen').

'Thin Ice' (origineel 'Tunn Is') is een Zweeds-IJslandse coproductie van C More, TV4 en Yellow Bird.


Voor de kust van Groenland wordt een onderzoeksschip aangevallen door onbekenden. Het incident vindt plaats net op het moment dat de internationale Arctische Raad probeert overeenstemming te bereiken over een verdrag dat oliewinningen in het Noordpoolgebied moet verbieden. De drijvende kracht achter het verdrag is de Zweedse buitenlandminister Elsa Engström (Lena Endre). Haar politieke adviseur, Viktor Baker (Alexander Karim), bevindt zich aan boord van het geviseerde schip.

Door de aanslag op het schip moet Elsa de bijeenkomst afblazen. De bemanning en diplomaat Viktor Baker zijn vermist. Het lijkt erop dat ze ontvoerd zijn. De zwangere vrouw van Viktor, inlichtingenofficier Liv Hermanson (Bianca Kronlöf), reist naar Groenland om haar man te zoeken. Ze krijgt daarbij de hulp van de plaatselijke politieman Enok Lynge (Angunnguaq Larsen). Ondertussen probeert Elsa Engström de andere leden van de Arctische Raad ervan te overtuigen in Groenland te blijven en het verdrag alsnog te ondertekenen.

De reeks werd bedacht door hoofdrolspeelster Lena Endre, Søren Stærmose ('Millennium') en Jóhann Ævar Grimsson ('Stella Blómkvist'). Het thema van de klimaatverstoring en de gevolgen daarvan voor de natuur, het milieu én de bewoners van Groenland, liggen Lena Endre nauw aan het hart. Door de opwarming van de aarde verdwijnt het ijs in en om Groenland steeds meer, waardoor het makkelijker en lucratiever wordt om er olie te winnen.

Als Greenpeace-ambassadrice ontmoette Lena Endre enkele jaren geleden een aantal Inuit en dat bracht haar op het idee voor de reeks: ''Thin Ice' gaat over een belangrijk onderwerp dat heel actueel is en dat we heel serieus moeten nemen. Het gaat over klimaatverandering, over een bevolkingsgroep en een levensstijl die bedreigd worden, over de autonomie van Groenland en over kortetermijnbelangen die botsen met beslissingen die cruciaal zijn voor onze toekomst.'

Over het draaien van de reeks zegt ze: 'Het was een geweldige ervaring om te filmen in de koudste periode van de arctische winter, van januari tot maart, voor het ijs begint te smelten. Heel bijzonder was ook de samenwerking met een internationaal team van Zweden, Noren, Denen, Groenlanders, Finnen, Ijslanders, Amerikanen, Russen en Balten.'

Ulf Synnerholm, uitvoerend producent bij C More/TV4, voegt daaraan toe: 'Met een heet hangijzer als de klimaatproblamtiek en een Amerikaanse president met Groenland op zijn boodschappenlijstje komt Thin Ice net op tijd. We hopen dat de reeks mensen zal raken, hen doen nadenken en het debat stimuleren.'

'Thin Ice', vanaf zaterdag 26 september om 20.35 uur op Canvas (telkens twee afleveringen) en via VRT NU.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:25
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 05:40
    Geen uitzending
    06:05
    Kabouter Plop
  • 03:10
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 01:00
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 01:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 05:25
    JAG
    02:30
    Baywatch
  • 00:45
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:25
    Sports Late Night
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 05:50
    Geen uitzending
    02:40
    Kitchen Commando
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:20
    The Block NZ
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:20
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 05:51
    Het appartement
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 05:30
    De Sterrenkaart
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 05:25
    Tennis: Charleston Open 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 05:10
    Murdoch Mysteries
    02:45
    Midsomer Murders
  • 03:10
    NOS Journaal
    01:44
    Mindfck
  • 02:03
    Nieuwsuur
    08:04
    Petrus in het land
  • 05:45
    Ziggy en de Zootram
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal