Nieuw op Canvas: 'Conversations with Friends', de opvolger van 'Normal People'

zaterdag 1 oktober 2022
Foto: Canvas - © VRT 2022

Het intense en hartverscheurende relatiedrama 'Normal People' raakte wereldwijd een gevoelige snaar tijdens de lockdown. Ook bij ons op Canvas kon de serie eind vorig jaar op veel enthousiasme rekenen. Nu is er een opvolger: 'Conversatons with Friends'.

Ook deze nieuwe reeks is gebaseerd op werk van millennial-auteur Sally Rooney – het was haar debuut in 2017 – en werd gemaakt door hetzelfde productieteam voor streamingdienst HULU en BBC. 'Conversations with Friends' gaat over de complexe ‘vierhoeksrelatie’ tussen twee jonge vrouwen, vriendinnen en voormalige liefdespartners, en een iets ouder koppel.Ménage à quatre
Frances (debutant Alison Oliver) is vooraan in de 20. Ze woont in Dublin en studeert er aan het befaamde Trinity College, net als haar beste vriendin en vroegere lief Bobbi (Sasha Lane, American Honey). De twee treden ook samen op als voordrachtskunstenaars. Bij een van die optredens ontmoeten ze Melissa (Jemima Kirke, Girls), een schrijfster van ergens in de dertig die nogal onder de indruk is van hun act, maar misschien nog wel meer van de flamboyante Bobbi. Ze maken ook kennis met Nick (Joe Alwyn, Stars at Noon), acteur en echtgenoot van Melissa. Er hangt iets in de lucht tussen Melissa en Bobbi, maar het klikt vooral goed tussen Nick en Frances, hoewel die normaal niet op mannen valt. De twee beginnen een relatie, maar die wordt bemoeilijkt door de loyauteit van Frances tegenover haar buddy Bobbi en de band tussen Nick en Melissa. ​

Een oud verhaal in nieuwe tijden
Dat is het verhaal van 'Conversations with Friends'. Meer is het niet, maar ook niet minder. Het is het oude verhaal van de liefde in nieuwe tijden. Tijden waarin de liefde wellicht vrijer en toegankelijker is dan ooit, maar misschien ook ingewikkelder. Het was ook het verhaal van Normal People, waarin Connell en Marianne jarenlang worstelden met hun relatie en hun gevoelens. Die gelijkenis is geen toeval natuurlijk, want beide verhalen komen uit de koker van Sally Rooney (°1991). 'Conversations with Friends' was haar debuut in 2017 en 'Normal People' volgde nauwelijks een jaar later. Beide romans waren een instant succes en kregen veel lof voor de manier waarop ze de gevoelswereld van de millennials capteerden, een generatie waarvan Rooney zelf een literair uithangbord is geworden.

Chatten met vrienden
Net als de hoofdpersonages in 'Normal People' zijn Frances, Bobbi, Melissa en Nick knappe en intelligente jonge mensen die alles hebben om volop van het leven en de liefde te genieten. Maar hoe vlot hun ‘small talk’ ook is en hoe gedreven ze hun linkse overtuigingen ook kunnen verwoorden in hun ‘conversations with friends’, als het over de liefde gaat, wordt het plots veel moeilijker. Vooral Frances en Nick zijn eigenlijk heel introvert en kunnen moeilijk over hun gevoelens praten. Dan nemen ze hun toevlucht tot hun gsm en vluchtige chatgesprekken, iets wat de reeks prima weet te evoceren. De gesofisticeerde Melissa lijkt dan weer heel stoer en zelfzeker om te gaan met de ontrouw van Nick, haar stiff upper lip en koele blik kunnen niet verstoppen hoe ze daaronder lijdt.

Stijlvol en sensueel
'Conversations with Friends' werd grotendeels door hetzelfde team gemaakt als 'Normal People', met dezelfde scenariste (Alice Birch) en dezelfde regisseur (Lenny Abrahamson). Niet alleen thematisch, maar ook in de dialogen en de zeer esthetische cinematografie zijn er dan ook heel wat gelijkenissen tussen beide reeksen. De gebeurtenissen spelen zich ook nu weer af op prachtige locaties in Dublin en de rest van Ierland, maar bijvoorbeeld ook tijdens een vakantie van de vier hoofdpersonages in Kroatië. 'Normal People' was berucht om zijn vele seksscènes en ook 'Conversations with Friends' baadt opnieuw in die sensuele sfeer, met veel suggestieve close-ups. Maar onder die zonovergoten, dromerige en soms broeierige beelden zit een donkere ondertoon van isolement en onzekerheid die het millennial-leven vaak typeert.

'Conversations With Friends', vanaf zondag 2 oktober om 22.00 uur op Canvas en ook op VRT MAX.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Zonder vulkanen zou er nooit leven op aarde zijn geweest. Ze zijn verantwoordelijk voor de zuurstof in de atmosfeer en voor onze oceanen. Regelmatige uitbarstingen zorgen voor mineraalrijke assen die het land bevruchten. Het zijn de architecten van onze planeet; meer dan tachtig procent van het aardoppervlak is het resultaat van magma dat uit het gesmolten binnenste naar boven komt en dat zorgt voor een platform voor leven.

'A Perfect Planet', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 22:10
  Villa Sporza
  23:00
  VRT NWS laat
 • 22:20
  Neveneffecten
  23:00
  Winteruur
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 21:55
  Even goeie vrienden
  23:00
  Telefacts
 • 22:05
  Expeditie Gooris
  23:10
  Uit de kleren
 • 22:45
  Lockout
  00:35
  White Collar
 • 22:45
  Ghost in the Shell
  00:40
  Motorway Cops
 • 20:00
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:45
  Sammy & Co
 • 22:40
  Bompa
  23:15
  Keeping Up Appearances
 • 22:45
  Replay
  23:05
  Midmid mondial
 • 22:30
  Dr. 90210
  23:25
  Friends
 • 22:20
  Hawaii Five-0
  00:15
  C.S.I.: Crime Scene Investigation
 • 22:30
  A Christmas Break
  00:20
  Dr. Phil
 • 22:05
  De Wereldkeuken
  23:00
  Klaar in 20 minuten
 • 20:35
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 22:00
  al-1-maar-hits
  00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
 • 22:32
  Houtstrips plaatsen
  22:49
  Tafel uit steigerhout
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 22:10
  Kantine
  23:05
  Stamnummer 1
 • 22:00
  Whitstable Pearl
  23:00
  Grantchester
 • 21:50
  Destination Christmas
  23:35
  A Sugar & Spice Holiday
 • 22:43
  Op1
  23:35
  NOS Journaal (laat)
 • 22:18
  Kanaal Sociaal
  23:12
  2Doc Kort: Luc
 • 22:13
  Lauren!
  22:58
  The dog house