Najaar vtm: 'De Keuken van Sofie'

dinsdag 21 augustus 2012

Sommige mensen beweren nog steeds dat koken op topniveau een mannenzaak is, maar niets is minder waar. Sinds Sofie Dumont in 2009 bekroond werd tot Ladychef of the Year bewijst ze elke dag opnieuw dat ze kwaliteit, creativiteit en topklasse kan combineren.

Vanaf 27 augustus 2012  toont ze dit elke weekdag met een fijn gerecht in 'De Keuken van Sofie', omstreeks 18.00 uur bij vtm. De jonge, moderne vrouw of man, met naast hun gezin een druk professioneel en sociaal leven, wil voor datzelfde gezin, elke dag een smakelijk en fijn gerecht op tafel toveren. Vanaf nu brengt Sofie Dumont ons dagelijks op ideeën in 'De Keuken van Sofie'.

Het eetpatroon van de gemiddelde Vlaming is verscheiden, en daarom ook 'De Keuken van Sofie', waarin elke dag een ander thema aan bod komt. Enerzijds houden we van de klassieke gerechten als stoofvlees met frieten of witloofrolletjes met ham. Maar anderzijds nemen we ook eens graag een kijkje over de landsgrenzen heen met een pittige Thaise schotel of een originele Napolitaanse pasta. Op sommige dagen eten we gezond en vetarm, maar als er geen tijd is om boodschappen te doen, gaan we aan de slag met restjes die we nog in de koelkast hebben liggen. Koekjes of taarten bakken en desserten maken, lijkt vaak moeilijk en omslachtig. Maar laat dat nu net dé specialiteit zijn van Sofie.  Zij zal ons dan ook met de glimlach elke week één van haar zoete geheimpjes verklappen, zodat elke kijker de mooiste taarten op tafel leert te toveren.

'De Keuken van Sofie' biedt letterlijk uitzicht op haar eigen gezellige, maar overzichtelijke tuintje waarin ze zelf groenten en kruiden kweekt. Voor veel ingrediënten die Sofie in haar gerechten zal gebruiken, duikt ze dan ook heel herkenbaar eerst in haar hoogsteigen moestuin. Bovendien heeft Sofie ook oog voor de totale beleving van de eetcultuur: een mooi gedekte tafel, een gezellige, hedendaagse keuken, een antieke bakschotel of een originele schort van op de rommelmarkt...

Het weekmenu van 'De Keuken van Sofie'
Elke dag in de week gooit Sofie het in haar keuken over een andere boeg: restjes, de klassieke gerechten, de wereldkeuken, desserten of lekker gezond.

Maandag

Sofie, creatief met restjes
Na een druk weekend blijven er wel eens wat overschotten in de koelkast staan. Met deze restjes van de voorbije dagen maakt Sofie een heel budgetvriendelijk gerecht om de week op een smaakvolle manier aan te vatten.

Dinsdag

Sofie goes Classic
Iedereen houdt van de bekende Vlaamse klassiekers. Sofie bereidt ons koninginnenhapje en onze steak-friet met haar eigen accent, zodat we de huisgenoten nog eens kunnen verrassen met een variant op de allerbekendste gerechten.

Woensdag

Sofie met een korstje
De favoriet van Sofie. Van broden tot taarten, van heerlijke quiches tot succulente cakejes. Stuur de kinderen al maar om bloem en boter, want de dag eindigt misschien wel met een chocolade-coating.

Donderdag

Sofie let op de lijn
Op donderdag stapt Sofie rond in haar moestuin. Ze kookt verser dan vers. Heeft ze gisteren te veel boter gebruikt bij het bakken? Was de saus wat te calorierijk de dag voordien? Geen paniek, vandaag blijft het zoutvat op het keukenschap staan en wordt er verantwoord gezond maar smaakvol gekookt. Op donderdag toont Sofie op overtuigende wijze dat gezond en lekker wel samengaan.

Vrijdag

Sofie gaat vreemd
De internationale keuken. Gerechten van ver over de grenzen. Ze spreken ons allemaal wel aan, maar hoe maak je eigenlijk echt lekkere fajitas? Waar vind je daarvoor de juiste ingrediënten? Wat moet er allemaal in een onweerstaanbare paella? Hoe kan je een pitabroodje vullen met ingrediënten waar je geen instant hartaanval van krijgt? Sofie verkent de internationale keukens en legt uit hoe je in geen tijd de lekkerste internationale schotels op tafel tovert.

Het is feest!
Verjaardagen, kerstmis, het speciaal bezoek van een ver familielid... Bij zo’n feestelijke momenten hoort een feestmenu. Sofie zorgt daarvoor en bereidt een gepaste, onvergetelijke maaltijd. Stadskledij mag...

'De Keuken van Sofie' op zaterdag
Elke zaterdag presenteert Sofie de twee leukste gerechten van de voorbije week. Bovendien geven twee enthousiaste specialisten hun beste tuin- en keukentips. Hoe slijp ik in geen tijd een bot keukenmes? Hoe kweek ik zelf de heerlijkste bosaardbeien? Antwoorden op die vragen krijg je in 'De Keuken van Sofie' op zaterdag.

Wie is Sofie Dumont?
Chef-kok Sofie Dumont (1974) loopt als jong meisje school in het Coovi-Pivit (in de volksmond Ceria) in Anderlecht. Ze valt er op als harde werker en creatieve geest. In de prestigieuze hotelschool Ter Duinen in Koksijde volgt ze nog een zevende jaar drankenkennis en sommelerie, maar de grote wending in haar leven komt er in Coloma, Mechelen, waar ze met glans een extra jaar patissier-banketbakker volbrengt. Sofie is zot van gebak en ze dwingt zelf een stageplaats af bij Wittamer, de bekende patissier op de Brusselse Zavel en daar blijft haar liefde voor chocolade en gebak verder groeien.

Op het moment dat ze al aan de slag is bij hotel-restaurant 'Les Eleveurs' in Halle, wint ze in 2002 de prestigieuze patisserie Mandarin Napoléon prijs. In 2007 neemt ze met haar toenmalige vriend Andy De Brouwer het restaurantgedeelte van 'Les Eleveurs' over. Haar perfectionisme en creativiteit in de keuken worden fel geapprecieerd door de bezoekers van het restaurant. In hetzelfde jaar wordt Sofie de allereerste vrouwelijke finaliste van de Prosper Montagné. In 2009 worden haar kookkunsten achter het fornuis bekroond door de lezers van het culinaire magazine 'Ambiance'. Sofie wordt uitgeroepen tot 'Lady Chef of the Year 2009'.

Vanaf dan gaat alles in een stroomversnelling voor haar. Ze begint met een dagelijkse culinaire babbel op MNM en brengt het boek 'Sofie, Lady & Chef' uit. Ze presenteert twee seizoenen lang het kookprogramma 'Goe Gebakken' (VT4) en werkt mee aan 'Tournee Générale' en 'Vlaanderen Vakantieland' (Eén) voor ze de overstap maakt naar vtm waar ze in het voorjaar van 2012 te zien was als jurylid in 'De MeesterBakker'.

Nu is Sofie meer dan klaar voor haar eigen totale kookprogramma bij vtm, 'De Keuken van Sofie'.

'De Keuken van Sofie', vanaf maandag 27 augustus dagelijks om 18.00 uur op vtm.DOSSIER: Najaar 2012: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
vtmkoken

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Hoge Noorden' (Eén)

Met een sneeuwstorm op komst moet Mark op Hardangervidda de colonne voorbereiden. Dorien en Arent vertrekken vroeger dan gepland bij Evelyne. Arent wordt geplaagd door heimwee. Soetkin is nu 7 maanden zwanger en komt samen met Adah naar Belgi voor een reeks concerten. Voor Ellen verloopt de aanpassing in Rondane niet altijd even makkelijk.

'Het Hoge Noorden', om 20.40 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  Radio2 op n
  12:00
  Winterbeelden
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Winterbeelden
 • 11:00
  De spierketiers
  11:25
  Arthur en de kinderen van de ronde tafel
 • 10:00
  Geen Uitzending
  12:00
  Border Security USA
 • 10:40
  Geen uitzending
  13:40
  Achter gesloten deuren
 • 09:00
  Onderbreking
  11:30
  Sturm der Liebe
 • 02:00
  Geen Uitzending
  13:20
  Papillon
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 10:00
  Joe
  14:40
  Geen uitzending
 • 09:55
  Geen uitzending
  12:00
  De tafel van vier
 • 10:20
  Geen uitzending
  11:20
  Grey's Anatomy
 • 10:00
  LOOP Play6
  11:10
  Blue Bloods
 • 10:40
  MasterChef USA
  11:25
  Million Dollar Listing: Los Angeles
 • 10:40
  De gezonde goesting
  11:05
  De sterrenkaart
 • 08:15
  Herhalingslus
  12:00
  Wijzer Wonen
 • 10:00
  Lf !
  12:00
  al-1-maar-hits
 • 10:54
  Kinderkubus 2
  11:10
  DIY on Wheels
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 10:45
  The Last Dance
  11:40
  Dok
 • 10:50
  Hope Street
  11:35
  All Creatures Great and Small
 • 10:35
  Shark Tank
  11:25
  Laugh Out Loud
 • 11:00
  NOS Journaal (ochtend)
  11:14
  Tijd voor MAX
 • 11:00
  NOS Journaal (ochtend)
  11:18
  Noord-Zuid-Oost-West
 • 11:04
  Tik Tak
  11:09
  Simon