Met de VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello

zondag 8 mei 2022
Foto:© VRT 2022

Na de uitgestelde editie van 2020 en die zonder publiek in 2021 kunnen we dit jaar opnieuw uitkijken naar een Koningin Elisabethwedstrijd die ten volle kan worden beleefd door de muzikanten én het publiek.

Het wordt een feest voor alle fans van de cello, want dat unieke instrument met zijn warme timbre staat dit jaar centraal in het prestigieuze concours. En dat is na 2017 nog maar de tweede keer. Van 9 mei tot 4 juni zullen de beste cellisten uit de hele wereld zich met elkaar meten in Brussel. Bij de VRT zitten de muziekliefhebbers op de eerste rij: op VRT NU, Canvas en Klara, en via VRT NWS en de sociale media.


Van de 152 ingeschreven muzikanten (tussen 18 en 31 jaar oud) werden er 68 geselecteerd voor de eerste ronde: 20 vrouwen en 48 mannen met 26 verschillende nationaliteiten. Daarbij is er één Belgische (Stéphanie Huang) en verder onder meer vier Nederlanders, zeven Fransen, negen Duitsers, tien Koreanen en twaalf Amerikanen. Én ook vier Russen en één Oekraïner. Vandaag weten we in welke volgorde ze aantreden en op maandag 9 mei beginnen ze aan hun concours.

Tijdens de eerste ronde (9 tot 14 mei) ligt de focus van de verslaggeving bij de VRT vooral op de sociale media en nieuwsberichten. De concerten zelf worden gestreamd op de website van de Koningin Elisabethwedstrijd. Vanaf de halve finale wordt de wedstrijd rechtstreeks uitgezonden op VRT NU, Klara, Klara.be, de Klara-app, Canvas en het kanaal van Ketnet.

VRT NU wordt het centrale platform voor het aanbod rond de Koningin Elisabethwedstrijd bij de VRT. Op de speciale KEW-pagina kan je vanaf 16 mei niet alleen terecht voor alle rechtstreekse uitzendingen, maar ook voor allerlei extra reportages, documentaires en andere video's. ​

Tijdens de halve finale in Flagey (16 tot 21 mei) werken Klara en Canvas nauw samen. Anders dan bij de vorige edities brengt Klara dit jaar naast de avondsessies ook de middagsessies live. Het neemt dan de Canvas-presentaties van Katelijne Boon over. Bij de avondsessies is het net andersom: dan neemt Canvas de Klara-presentatie van Nicole Van Opstal over. De middagsessies zijn te volgen op Canvas en de avondsessies op het kanaal van Ketnet. Katelijne en Nicole krijgen telkens het gezelschap van een eminente cellist.

Voor de finaleweek (30 mei tot 4 juni) strijken Klara en Canvas neer in Bozar. Voor Klara geeft Nicole Van Opstal commentaar, samen met cellist Benjamin Glorieux en een wisselende tweede gast, eveneens een cellist. Bij Canvas is Katelijne Boon de host van de avondvullende liveshows met gasten en reportages. Clara De Decker gaat als vliegende reporter voor en achter de schermen op zoek naar boeiende mensen en weetjes over het verloop van de wedstrijd.

Dat doen ook DeZes: een panel van zes jonge cellisten die de hele wedstrijd op de voet volgen en becommentariëren op de sociale media en in de programma’s op radio en tv. Uiteraard besteden ook de sociale media van Klara en Canvas volop aandacht aan de wedstrijd.

Naast de rechtstreekse uitzendingen van de wedstrijd brengen Canvas en Klara nog een aantal extra’s, zoals een compilatie van de hoogtepunten (op 5 juni op Canvas), de slotconcerten (op 14 en 16 juni) en cello-specials in de reguliere Klara-programma’s.

De VRT en RTBF zijn niet alleen mediapartners, maar ook coproducenten van de Koningin Elisabethwedstrijd. De nauwe samenwerking met de organisatie geeft de radio-, televisie- en online-redacties van VRT, en dus ook de luisteraars, kijkers en surfers, nóg meer mogelijkheden om de wedstrijd in optimale omstandigheden te volgen.

De Koningin Elisabethwedstrijd: alles op VRT NU
Wie werkelijk alles van de Koningin Elisabethwedstrijd wil zien, kan daarvoor vanaf 16 mei terecht bij VRT NU. Het mediaplatform van de VRT streamt op zijn speciale themapagina alle uitzendingen van Canvas en bewaart ze daar ook netjes. Daarnaast zijn er tal van extra’s: interviews, reportages, portretten van de finalisten, een documentaire over de beloftevolle cellist Sheku Kanneh-Mason, de muzikale 'outro's' door DeZes in de Canvas-uitzendingen tijdens de finaleweek, maar net zo goed de filmpjes van de sociale media van Klara en Canvas over de wedstrijd.

De halve finale op Klara en Canvas
​Maandag 16 tot zaterdag 21 mei
Canvas en Klara werken dit jaar in perfecte symbiose samen tijdens de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd in Flagey.

Voor het eerst in jaren zendt Klara ook de namiddagsessies van de halve finale rechtstreeks en integraal uit op de radio, Klara.be en de Klara-app. Katelijne Boon is opnieuw het gezicht van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Canvas, maar tegelijk ook de vertrouwde stem op Klara tijdens de namiddagsessies. Voor de avondsessie worden de rollen omgedraaid. Om 20.00 uur neemt Klara-presentatrice Nicole Van Opstal plaats in de presentatieset op het balkon van Studio 4 van Flagey. Zij is niet alleen te horen op Klara, maar ook te zien op het kanaal van Ketnet en op VRT NU.

Er zijn 24 halvefinalisten, die ieder twee keer optreden. Per sessie vertolken twee kandidaten een concerto van Joseph Haydn, samen met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, geleid door Vahan Mardirossian. ​Twee andere kandidaten spelen een cellorecital van ca. 40 minuten. Daarin zit naast diverse werken voor cello en pianobegeleiding ook het onuitgegeven verplicht werk, speciaal voor deze editie geschreven door de Vlaamse componist Daan Janssens.

De gasten van Nicole en Katelijne zijn stuk voor stuk zelf topmuzikanten die niet alleen thuis zijn in het cellorepertoire, maar ook de harde realiteit van een wedstrijd goed kennen. Met hun pedagogische vaardigheden, concertervaring en een dosis empathie kunnen ze de luisteraars en kijkers perfect begeleiden in hun muziekbeleving.

Dit zijn de gasten van Katelijne Boon tijdens de namiddagsessies (15.00 – 18.15 uur):

Maandag 16 mei: cellist Benjamin Glorieux
Dinsdag 17 mei: cellist Paul Heyman
Woensdag 18 mei: cellist Karel Steylaerts
Donderdag 19 mei: cellist Nathalie Flintrop
Vrijdag 20 mei: ​ violist Shalan Alhamy
Zaterdag 21 mei: cellist Viviane Spanoghe

Nicole Van Opstal ontvangt tijdens de avondsessie volgende gasten (20.00 – 23.15 uur):

Maandag 16 mei: cellist Jaap Kruithof
Dinsdag 17 mei: cellist Jeroen Reuling
Woensdag 18 mei: cellist Veerle Simoens
Donderdag 19 mei: cellist Karel Steylaerts
Vrijdag 20 mei: ​ cellist Viviane Spanoghe
Zaterdag 21 mei: cellist Benjamin Glorieux

Elke avond van de halve finale interviewt Nicole tijdens de pauze nog een extra gast (o.a. componist Daan Janssens, jurylid Roel Dieltiens en dirigent Vahan Mardirossian).

Op zaterdag 21 mei, de laatste avond van de halve finale, gaan Klara en Canvas (op het kanaal van Ketnet) door tot en met de bekendmaking van de finalisten omstreeks middernacht. Terwijl de jury daarover beraadslaagt, brengt Canvas de documentaire 7 lives of music – The Kanneh-Mason Family, over de jonge zwarte cellist Sheku Kanneh-Mason en zijn muzikale familie. Een moderne versie van de Von Trapp-familie als het ware (meer informatie volgt verder in dit persbericht). Rond middernacht weten de jonge cellisten wie van hen doorgaat naar de finale. De 12 finalisten bereiden zich daar een week lang op voor in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo.

De finale op Klara
​Maandag 30 mei tot en met zaterdag 4 juni
Klara zendt alle wedstrijdavonden van de finale in Bozar rechtstreeks uit vanaf 20.00 uur. Elke avond vertolken twee van de 12 finalisten een celloconcerto naar keuze en een onuitgegeven werk dat speciaal voor de Koningin Elisabethwedstrijd is geschreven door de Duitse componist Jörg Widmann. Ze worden begeleid door het Brussels Philharmonic, o.l.v. Stéphane Denève.

Nicole Van Opstal is de Klara-gastvrouw en krijgt gedurende de hele finaleweek elke avond het gezelschap van de sympathieke en immer nieuwsgierige cellist Benjamin Glorieux. Hij was onlangs nog curator van het Festival van Vlaanderen Kortrijk, met als motto ‘Normal Gets You Nowhere’. Dat is tekenend voor zijn open visie. Glorieux, zelf oud-student aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, volgt de wedstrijdkandidaten met veel engagement en plaatst hen in een breder perspectief. Daarnaast komt er elke avond nog een tweede cellist naar de Klara-loge in Bozar. ​ Zij zorgen in de pauzegesprekken telkens voor een andere kijk op het cellospel van de jonge finalisten en allerhande zaken waarmee musici te maken hebben, zoals bijvoorbeeld (dure) instrumenten, het repertoire en de mentale en fysieke gezondheidsaspecten van een muzikantenleven.

Op zaterdag 4 juni gaat Klara uiteraard door tot de ontknoping van de wedstrijd met de bekendmaking van de prijswinnaars en hun rangschikking.

Dit zijn de panelgasten van Nicole Van Opstal in de finale:

Maandag 30 mei: Benjamin Glorieux en Arne Deforce
​Arne Deforce is een autoriteit inzake hedendaagse muziek en kijkt reikhalzend uit naar de wereldpremière van het verplichte werk van de wedstrijd.

Dinsdag 31 mei: Benjamin Glorieux en Viviane Spanoghe
​Viviane Spanoghe is niet alleen een zeer gewaardeerde pedagoge aan het Brusselse Conservatorium, ze is ook heel actief als concertcelliste met een zeer breed repertoire.

Woensdag 1 juni: Benjamin Glorieux en Jeroen Reuling
​Jeroen Reuling is zowel cellist en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel als aan de Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ in Nederland en de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Daardoor kent hij heel wat van de wedstrijdkandidaten.

Donderdag 2 juni: Benjamin Glorieux en Veerle Simoens
​Veerle Simoens ruilde haar carrière als concertcelliste voor die van algemeen directeur van 'Gent Festival van Vlaanderen' en kent alle aspecten van het concertleven.

Vrijdag 3 juni: Benjamin Glorieux en Pieter Wispelwey
​Pieter Wispelwey is een wereldwijd gerenommeerde cellist en docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Zaterdag 4 juni: Benjamin Glorieux en Jaap Kruithof
​Jaap Kruithof is cellist en pedagoog voor zowel jonge kinderen als studenten van de Luca School of Arts. ​ Zijn heldere en respectvolle analyses bieden een mooie houvast voor de muziekliefhebbers.

De finale op Canvas
​Op de eerste rij en achter de schermen
Canvas zendt de finalesessies van maandag tot vrijdag uit op het kanaal van Ketnet, telkens van 20.00 tot ongeveer 23.00 uur. De laatste finaleavond met de proclamatie op zaterdag 4 juni wordt uitgezonden op het eigen Canvas-kanaal (van 20.00 uur tot na middernacht).

Katelijne Boon en Clara De Decker zijn opnieuw de enthousiaste en warme gastvrouwen die de kijker meenemen doorheen de spannende finale en het unieke universum van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Katelijne Boon heeft haar vaste stek op de TV-set in Bozar, vlak bij de loges. Elke avond schuiven twee gepassioneerde gasten mee aan haar tafel. Clara De Decker is de immer enthousiaste reporter die van de finalisten naar het jongerenpanel DeZes vliegt. En tussendoor een pak fascinerende gasten ontmoet in de wandelgangen van Bozar.

Deze gasten bespreken samen met Katelijne de prestaties van de finalisten:

Maandag 30 mei
Jeroen Reuling: cellist en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, aan de Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ in Nederland en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.
Anneleen Lenaerts: harpiste bij de Wiener Philharmoniker en docente klassieke harp aan het Conservatorium Maastricht ZUYD .

Dinsdag 31 mei
Frans Grapperhaus: cellist en muziektheatermaker.
Veerle Simoens: celliste en algemeen directeur van 'Gent Festival van Vlaanderen'.

Woensdag 1 juni
Viviane Spanoghe: celliste en docente cello en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Gorges Ocloo: muziektheater- & operaregisseur, componist en acteur.

Donderdag 2 juni
Olsi Leka: cellist, professor Cello aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij gaf nog les aan de enige Belgische kandidate Stéphanie Huang.
Pascale Van Os: dirigente en de assistente van chef-dirigent Gergely Madaras bij het Orchestre Philharmonique Royal de Liège.

Vrijdag 3 juni
Geert Debièvre: cellist en docent aan de Luca School of Arts.
Marlies De Munck: muziek- en cultuurfilosoof aan de UAntwerpen.

Zaterdag 4 juni
Pieter Wispelwey: wereldwijd gerenommeerde cellist en docent aan het Conservatorium van Amsterdam
Dirk Brossé : internationaal geprezen dirigent en bekroonde componist
Benjamin Glorieux: veelzijdige cellist, dirigent en componist
Dominique Deruddere : filmregisseur

Tussen de gesprekken door zijn er ook reportages: onder meer portretten van de 12 finalisten; een reportage over de Amerikaanse cello-docent Gary Hoffman (liefst tien van zijn leerlingen doen mee aan de eerste ronde van de wedstrijd. Dat is een op zeven!); het celloconcerto van Saint-Saëns uitgelegd door Victor Julien-Laférrière, de eerste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017.

Uiteraard is er ook opnieuw het jongerenpanel DeZes. Elke finaleavond geven zij hun ongezouten mening over de prestaties van de 12 finalisten. Maar er is meer: de uitzendingen van de finaleweek worden telkens ook afgesloten met een muzikale outro van DeZes. Zo arrangeerde componist-arrangeur Martin Valcke speciaal voor zes cello’s de soundtrack van de films Fame en Batman, Amsterdam van Kris Debruyne, Ave Cesaria van Stromae, Music van John Miles en For My Lady van Toots Thielemans.

De presentatoren
Vorig jaar presenteerde maakte Nicole Van Opstal haar debuut als Klara-presentatrice van de Koningin Elisabethwedstrijd, toen nog samen met de afscheidnemende Lut Van der Eycken. Nu Lut met pensioen is, presenteert en modereert Nicole voor Klara de hele Koningin Elisabethwedstrijd, en tijdens de halve finale ook voor Canvas. En of ze ernaar uitkijkt: 'Eindelijk kan de wedstrijd weer in volle glorie plaatsvinden! Jonge cellisten van over de hele wereld kunnen opnieuw hun passie delen, aangevuurd door een enthousiast publiek. Vooral dat laatste misten we vorig jaar, de aanmoedigingen, de spontane toejuichingen. De zalen zullen nu weer zinderen onder het oorverdovende applaus. Internationale wedstrijden zijn in deze verscheurde wereld niet evident, maar muziek kan hier haar verbindende kracht tonen over nationaliteiten heen.'

Musicologe Nicole Van Opstal is al jaren een vertrouwde en deskundige radiostem bij Klara. Ze is een ervaren presentator van liveconcerten in het programma Klara Live en in het Klarafestival. Daarnaast presenteerde ze ook o.a. 'Boetiek Klassiek', het ochtendprogramma 'Klarawakker', 'Café Zimmermann' en programma’s over oude muziek.

'Ik volg de wedstrijd al van kindsbeen af en zat elke editie aan radio en tv gekluisterd om alles op de voet te volgen. Dat ik nu de wedstrijd mag presenteren, samen met team van experten, vind ik heel spannend. Ik ben tegelijk enorm blij en vereerd dat ik mag deel uitmaken van het bevlogen radio- en tv-team dat het hele gebeuren met veel liefde en deskundigheid naar het publiek thuis brengt', aldus ​Nicole Van Opstal.

Katelijne Boon is al sinds 2008 de vaste presentator van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Canvas. Haar liefde voor de cello is ontvlamd met het stuk ‘Kol Nidrei’ van Max Bruch, maar ondertussen heeft ze nog heel wat andere concerto’s en stukken in haar hart gesloten. De cellosuites van Bach zoals Casals ze speelde, maar ook de versies van Pieter Wispelwey. Het celloconcerto van Elgar met de weergaloze Jacqueline du Pré, maar ook Rostropovitsj in alle werken die componisten als Dmitri Sjostakovitsj, Benjamin Britten en Sergei Prokofjev voor hem schreven. Als tiener speelde Katelijne trouwens ook zelf cello.

'Na het wedstrijdloze jaar 2020 en de editie zonder publiek van 2021, kijk ik ernaar uit om samen met de vele fans van de Koningin Elisabethwedstrijd een nieuwe lichting jong cellotalent te ontdekken. Benieuwd of het jaar extra van hen nog betere muzikanten heeft gemaakt', vertelt Katelijne Boon.

Clara Dedecker was nog studente toen ze in 2017 debuteerde als 'vliegende Canvas-reporter' in de eerste cello-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan uit de coulissen van Bozar. Clara is pas moeder geworden, maar de Koningin Elisabethwedstrijd is toch ook een beetje haar kindje en dus is ze er ook dit jaar weer bij.

Clara is een grote fan van de cello. Het is één van haar favoriete instrumenten omdat het met zijn lage en warme klank zo dicht aanleunt bij de menselijke stem. Dat wordt een maand lang genieten volgens Clara. Persoonlijk luistert ze heel graag naar de flamboyante Argentijnse celliste Sol Gabetta, maar dé cello-revelatie van de afgelopen jaren is voor haar de jonge Britse cellist Sheku Kanneh-Mason (over wie Canvas ook een documentaire uitzendt op 21 mei).

'Ik heb vorig jaar mijn eerste volledige Koningin Elisabethwedstrijd-cyclus afgerond (cello, zang, viool, piano), dus ik ben heel blij dat ik samen met Katelijne aan mijn tweede reeks mag beginnen. Ik ben ook net voor de eerste keer mama geworden, dus tussen de opnames door, kan Katelijne mij misschien ook nog wat tips geven als ik weer een slapeloze nacht achter de rug heb', zegt Clara De Decker.

De KEW online en DeZes
Ook online brengt de VRT verslag uit over de Koningin Elisabethwedstrijd: niet alleen via VRT NU (zie hoger), Klara.be en de Klara-app, maar ook via de sociale media van Klara en Canvas. Een speciale rol is daarbij weggelegd voor DeZes: ​ het panel van zes jonge cellisten die de wedstrijd volgen voor Klara en Canvas. Op hun Facebookpagina 'DeZes op de Koningin Elisabethwedstrijd' brengen ze algemene berichten, hoogstpersoonlijke indrukken en beoordelingen, posts over de wedstrijd en de cello als instrument, voorstellingen van de kandidaten, interviews, grappige filmpjes, enzovoort.

Maar ook op radio en televisie duiken DeZes geregeld op. Ze zitten midden in de leefwereld van de kandidaten van het concours, die hun leeftijdsgenoten zijn. ​ Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een eigenzinnige mening interviewen ze kandidaten en juryleden, vergelijken ze de kandidaten onderling en vellen ze hun eigen oordeel. Ze bieden ook een intrigerende blik achter de schermen van de Koningin Elisabethwedstrijd. Het zijn echte ambassadeurs van de wedstrijd, vooral naar jongeren toe.

Dit zijn DeZes van 2022:

Jacob Van Durme (°2003) studeert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jeroen Reuling. ​ Hij kan niet zonder zijn cello: hij is er van in het begin geweest en zal altijd blijven.

Ceres Lauwers (°2001) studeert aan het Franstalige gedeelte van het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Marie Hallynck. ​ Voor haar is cello spelen zoals ademen. ​ Een houvast in zowel goede als slechte tijden.

Stanzi Cresens(°2002) studeert jazz-cello aan het KASK/Conservatorium van Gent bij Janos Bruneel. ​ Ze heeft een liefde-haatverhouding met haar cello: het ene moment houdt ze ervan en het andere moment kan ze hem door het raam smijten.

Gave Jehaes (°2001) studeert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Olsi Leka en daarnaast ook filosofie in Leuven. Voor haar is cello een symbiose tussen het gesproken woord en de rijke klankenwereld.

Merel Van Hemelryck (°2000) studeert cello aan Luca School of Arts in Leuven bij Geert De Bièvre. Haar cello is het verlengde van haar emoties en haar beste vriend.

Emiel Vertongen (°1999) studeert cello aan Luca School of Arts in Leuven bij Martijn Vink. Cello spelen werkt voor hem verbindend: de muzikale ervaring die je deelt met anderen, schept bijzondere banden.

Extra’s en slotconcerten
Naast de aandacht voor de Koningin Elisabethwedstrijd op Klara, klara.be en de sociale media, leeft de wedstrijd ook in de vertrouwde Klara-programma’s.

Zo brengt het ochtendprogramma 'Espresso' (maandag tot vrijdag van 6.00 tot 9.00 uur) in de week voor de halve finale (vanaf 16 mei) een reeks over cellisten die hun instrument en muziek inzetten om in grote conflictsituaties een activistisch statement of een boodschap van hoop en veerkracht te brengen, zoals Pablo Casals onder Franco, Rostropovitsj tijdens de Sovjetperiode en Vedran Smailovic in Sarajevo.

In het middagprogramma 'Music Matters' vertellen cellisten Stijn Kuppens, Amy Norrington en Karel Steylaerts aan de hand van enkele 'sleutelplaten' welke muziek hun leven heeft bepaald. Dat doen ze respectievelijk in de week van 16, 23 en 30 mei, telkens van maandag tot donderdag van 12.00 tot 14.00 uur.

Tijdens de week van de halve finale lopen Mark Janssens en Carlo Siau ’s middags van 14.00 tot 15.00 uur al warm voor de live uitzending van de Koningin Elisabethwedstrijd. Rode draad in hun programma is violiste Baiba Skride (Eerste prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2001), die een aantal concerten in Vlaanderen speelt.

Canvas brengt tijdens de laatste avondsessie van de halve finale (op zaterdag 21 mei) in afwachting van de ​ proclamatie een documentaire over de merkwaardige muzikale familie Kanneh-Mason. In '7 lives of music – The Kanneh-Mason Family' maken we kennis met alle zeven de begaafde kinderen Kanneh-Mason, en vooral met cellist Sheku. De Kanneh-Masons zijn jong, zwart, extreem getalenteerd en hebben een missie: tonen dat klassieke muziek niet alleen voor en door blanken wordt gemaakt. De familie woont in Nottingham, maar heeft haar roots in de Caraïben en Sierra Leone. De film volgt hen thuis en bij concerten en tournees in Europa. Sheku won in 2016 als eerste zwarte muzikant de BBC Young Musician Competition en de Britse koninklijke familie nodigde hem uit om met zijn cello het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle op te luisteren. De documentaire is ook te bekijken op VRT NU.

Daags na de finale, op zondag 5 juni, blikt Canvas om 21.00 uur terug op de hoogtepunten van het concours in Het beste van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Afsluitend zijn er nog de twee Slotconcerten in Bozar. Op dinsdag 14 juni treden de 4de, 5de en 6de laureaat op met het Antwerp Symphony Orchestra, o.l.v. Giordano Bellincampi. Het concert wordt uitgezonden door Klara (vanaf 20.00u.). De eerste drie laureaten sluiten deze cello-editie af op donderdag 16 juni, samen met het Belgian National Orchestra, o.l.v. Eivind Aadland. Dit concert wordt vanaf 20.00 u. uitgezonden op Klara en het kanaal van Ketnet, met commentaar van respectievelijk Nicole Van Opstal en Katelijne Boon.

De Canvas-Klaraprijs
De kijkers, luisteraars en online bezoekers van Canvas en Klara kiezen ook zelf hun favoriete finalist. Die wint de Canvas-Klaraprijs, een bekroning ter waarde van 2500 euro. Stemmen kan via de website van Klara en via Canvas op VRT NU.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 02:30
    Journaallus
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 23:35
    Nachtlus
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:30
    Geen uitzending
    06:10
    Kabouter Plop
  • 03:15
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:45
    Siren
  • 02:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 04:45
    Married ... With Children
    02:10
    JAG
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 04:50
    Geen uitzending
    08:30
    Nuances
  • 04:55
    Geen uitzending
    08:10
    Criminal Minds
  • 04:50
    Geen uitzending
    02:20
    Backroad Truckers
  • 04:50
    Geen uitzending
    07:40
    Love It or List It
  • 04:50
    Geen uitzending
    07:25
    Menendez: Blood Brothers
  • 00:35
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 04:40
    De ambachter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 04:45
    Taste of Australia met Hayden Quinn
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 02:10
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 04:45
    Murdoch Mysteries
    02:35
    Vienna Blood
  • 02:13
    NOS Journaal
    02:02
    EenVandaag
  • 02:16
    Nieuwsuur
    08:00
    Vroege Vogels
  • 04:44
    Tekst-TV
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal