Kom op tegen Kanker, VRT 1 en Radio2 vormen 'Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker'

vrijdag 16 februari 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

Tijdens het slotmoment van Lichtpuntjes tegen Kanker staken VRT 1 en Kom op tegen Kanker vanavond duizenden lampionnen aan als teken van hoop, steun en troost.

Samen riepen ze de voorbije weken Vlaanderen op om een Lichtpuntje te laten schijnen voor iemand die wordt gemist of steun kan gebruiken. Tijdens de live apotheose op VRT 1 bracht de groep Kids with buns het nummer 'What happens in your brain' en knipperde de zee van Lichtpuntjes aan. De Schorre in Boom vormde zo ‘Het grootste Lichtpunt tegen Kanker’. De actie brengt 869.042 euro op. Daarmee kan Kom op tegen Kanker kanker blijven vermijden, bestrijden en verzachten.


Momenteel leven in Vlaanderen 337.733 mensen met of na kanker. Zij kregen hun diagnose ergens in de afgelopen 20 jaar. Om hen een hart onder de riem te steken, riepen Kom op tegen Kanker en VRT heel Vlaanderen op om een Lichtpuntje te kopen en op te dragen aan een dierbare. Want Lichtpuntjes bieden hoop, warmte, steun en troost.

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: 'Een oprechte dankjewel aan iedereen die een lichtpuntje liet schijnen. 'Het grootste Lichtpunt tegen Kanker' schitterde als nooit tevoren. Laten we die warmte vasthouden en het hele jaar door tonen aan mensen met kanker en hun naasten.'

Er werden in totaal 36.501 Lichtpuntjes opgedragen aan een dierbare. Sommige mensen deden dat alleen, anderen legden samen met familie, vrienden of collega’s. Met de opbrengst van Lichtpuntjes tegen Kanker kan Kom op tegen Kanker kanker blijven vermijden, bestrijden en verzachten. Zodat minder mensen kanker krijgen en de behandelingen en zorg nog meer verbeteren.

Voor het eerst konden bezoekers via een wandelpad tot in het hart van het Grootste Lichtpunt wandelen. Livemuziek van lokale bands en muziekverenigingen zorgden voor sfeer in en naast het Lichtpunt.

Pakkende verhalen bij VRT 1 en Radio2
Deze hele week zond VRT 1 live 'Lichtpuntjes tegen Kanker' uit. Siska Schoeters ontving elke avond een aantal gasten in de studio en luisterde naar hun ontroerende en mooie verhalen.

Onder andere Mart kwam langs: zij zat aan de universiteit toen ze kanker kreeg. Ze wilde graag samen met haar leeftijdsgenoten afstuderen en bleef daarom doorgaan, maar was doodziek tijdens de chemo. Ze getuigde bij Siska dapper over hoe de ziekte lang effect kan hebben op je mentale welzijn.

Dinsdag kwam Mattis langs. Het verhaal van Mattis kon je al volgen in 'Kinderziekenhuis 24/7'. Onlangs, op 29 januari, werd hij kankervrij verklaard. In 'Lichtpuntjes tegen Kanker' verraste Mattis zijn twee favoriete verpleegsters uit het dagziekenhuis in UZ Leuven met zelfgebakken koekjes. Er was in 'Lichtpuntjes tegen Kanker' ook aandacht voor de familie van mensen met kanker. Zo werden Klara en Victor - de oudere broer en zus van Felix, die een hersentumor heeft - verrast door Tom Waes en Nona 't Jolle. Zij haalden Klara en Victor even uit de klas om hun gedachten te verzetten en bezorgden hen de dag van hun leven in een helikopter.

Woensdag, op Valentijnsdag, stond 'Lichtpuntjes tegen Kanker' helemaal in het teken van daten na kanker. Dat is niet altijd eenvoudig: na een behandeling ben je vaak je zelfvertrouwen kwijt of heb je littekens. In de studio getuigde de twintigjarige Eline over haar parcours. Zij kreeg drie jaar geleden haar diagnose en heeft door haar jonge leeftijd nog niet de kans gehad om iemand te ontmoeten. Ze probeerde wel te daten, maar merkte dat haar diagnose toch veel mensen afschrikte uit onwetendheid. En Jente Pironet van Portland, die hersenkanker heeft, kwam vertellen hoe hij terugkijkt op de afgelopen maanden. Hij had zichzelf een doel gegeven: opnieuw optreden. Jente gelooft dat het doel voor hem ook echt geholpen heeft tijdens zijn traject.

Margaux Bogaert verwelkomde elke dag tussen 9 en 12 uur heel wat gasten in 'Lichtpuntjes tegen Kanker' op Radio2. Zij deelden vaak aangrijpende, altijd hartverwarmende verhalen over kanker en droegen een Lichtpuntje op aan iemand die hen lief is:

Mathias Sercu vertelde over hoe zijn terminaal zieke zoon Tore er als bij wonder al vijf keer in geslaagd is om terug beter te worden nadat hij de boodschap kreeg dat het niet meer lang zou duren. 'Het is echt wel een uitputtingsslag. Elke keer zit je dan met een soort mentale voorbereiding op het ergste en dan slaagt hij er toch in om daar weer op wonderlijke wijze aan te ontsnappen.'

Laura Verhulst, beter bekend als Madam Bakster, deelde op Valentijnsdag een prachtig verhaal over haar overleden man Kobe. Op hun laatste Valentijn samen voelde ze zich heel eenzaam omdat hij zo ziek was, en dus vroeg hij hun vrienden om Valentijnsbrieven aan haar te sturen: 'Ik heb een stapeltje liefdesbrieven van al mijn vrienden en ik denk dat ik ze vandaag nog eens ga lezen.' Deze Valentijn vierde ze samen met hun bijna zeven maanden oude dochter Aster.

Op donderdag verraste Pommelien Thijs haar #LikeMe-mama Ann Van den Broeck. Pommelien vertelde: 'Ik heb zo genoten om met Ann in het Sportpaleis te staan. Het was zo inspirerend om haar, letterlijk, uit het plafond van het Sportpaleis te zien komen.' 'Voor mij was het een mooie afsluiter, mijn eigen Beyoncé-moment in het Sportpaleis! Het verhaal van mijn personage in #LikeMe was zo verweven geraakt met mijn eigen leven. Het was mooi om dat hoofdstuk zo te kunnen afsluiten', klonk het ontroerd bij Ann.

En dan was er ook nog dit heel aangrijpende verhaal van weerman Bram Verbruggen. Hij vertelde over zijn goeie vriendin Ilke. Tijdens haar zwangerschap bleek ze een hersentumor te hebben. Bram vertelde bij Margaux: 'De boodschap van de artsen voor Ilke was: 'we gaan je in leven houden tot het kindje levensvatbaar is. Meer kunnen we niet doen, dan gaan we je laten gaan'.'


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 08:00
    radio2 op VRT 1
    07:35
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 08:25
    Nachtwacht
    05:15
    Geen uitzending
  • 08:20
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    01:40
    Geen uitzending
  • 08:00
    Geen uitzending
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 01:10
    Geen uitzending
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 00:55
    Geen uitzending
    15:40
    All New Traffic Cops
  • 07:55
    Beverly Hills, 90210
    02:10
    Baywatch
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 08:30
    Nuances
    02:20
    Sports Late Night
  • 08:10
    Criminal Minds
    05:00
    Geen uitzending
  • 08:25
    Kitchen Commando
    02:25
    Two and a Half Men
  • 08:25
    Love It or List It
    05:00
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:30
    Hailey Dean Mystery: A Will to Kill
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 08:27
    Publireportage
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 08:30
    Guillaume's Paris
  • 07:00
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 08:20
    Father Brown
    02:45
    Midsomer Murders
  • 08:27
    Sterren NL Top 25
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 08:04
    Vroege Vogels
    08:03
    Petrus in het land
  • 08:30
    De Matties
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal