Eén presenteert de gloednieuwe serie '30 rock'

dinsdag 21 augustus 2007

'30 Rock' is een Amerikaanse comedy over het leven achter de schermen van een Amerikaanse comedy. De NBC-serie volgt de belevenissen van de hoofdscenariste van 'The Girl Show', een komisch varieté-programma in New York. Om de kwakkelende kijkcijfers op te krikken krijgt ze een nieuwe producent toegewezen die haar op zijn beurt een excentrieke en onvoorspelbare acteur opdringt als nieuwe centrale komiek voor haar show.

'


30 Rock' was in Amerika één van de meest succesvolle comedy-reeksen van het vorige televisieseizoen. De serie won een Golden Globe en kreeg liefst tien nominaties voor de komende Emmy-verkiezingen. De hoofdacteurs zijn bij ons niet zo bekend, tenzij misschien Alec Baldwin (Hunt for Red October, The Departed, Nuremberg) en Jane Krakowski (Ally McBeal), maar bij de gastrollen zijn heel wat bekende namen (John McEnroe, Whoopi Goldberg, Conan O'Brien, Isabella Rossellini, Jerry Seinfeld).

Liz Lemon (Tina Frey) heeft naar eigen zeggen een droomjob. Ze is hoofdscenariste van het live variety programma 'The Girl Show'. Enig probleem: de kijkcijfers zijn niet al te goed. Daarom zetten de bonzen van de zender een nieuwe producent op de show: Jack Donaghy (Alec Baldwin). Liz voelt zich bedreigd in haar artistieke integriteit en zelfstandigheid. Terecht, zo blijkt, want de bazige en zelfingenomen Jack wil de show commercialiseren door de populaire, maar nogal vulgaire en onvoorspelbare Tracy Jordan (Tracy Morgan) te engageren. Die koestert zijn excentrieke imago en doet er alles aan om zijn reputatie in stand te houden, tot wanhoop van Liz en haar neurotische vriendin Jenna Maroney (Jane Krakowski), de vrouwelijke hoofdfiguur in 'TGS with Tracy Jordan', zoals de show voortaan heet.

Kenneth Parcel (Jack McBrayer) is de idealistische en immer optimistische bode op de set van TGS. Volgens Kenneth is zijn eenvoudige job voor hem de hemel op aarde, maar zijn collega's twijfelen aan zijn naïviteit. Vooral Jack vindt Kenneth maar een rare: "Over vijf jaar werken wij voor hem of anders heeft hij ons vermoord".

Pete Hornberger (Scott Adsit) is de producer van TGS en samen met Liz eigenlijk de enige min of meer 'normale' medewerker van het team. Hij fungeert dan ook als haar klankbord en vertrouweling als het haar weer eens te veel wordt.

Frank Rossitano (Judah Friedlander) is de kinderachtige, maar scherpe en sarcastische collega-scenarist van Liz, en Rachel Dratch vertolkt diverse rollen in de sketches van TGS, van een kattentemster over een hoer en een rechtse activiste tot Elizabeth Taylor.

De humor in '30 Rock' is vooral situatiehumor die ontstaat door de interactie tussen de 'normale' personages in de show (Liz en Pete) en hun excentrieke 'over the top' collega's (Jack, Tracy, Jenna, Frank). Ook de commercialisering van televisie is een dankbare schietschijf. Liz geeft daarbij off screen commentaar. Naarmate de reeks evolueert, is er ook meer aandacht voor het privé-leven van de personages, onder meer het (onbestaande) liefdesleven van Liz en haar (werk)relatie met Jack.

Verschillende van de acteurs weten heel goed waar het bij een variety show als TGS om draait, want ze verdienden hun sporen bij SNL (Saturday Night Live), de legendarische late night comedy van NBC. Tina Fey won als scenariste van SNL een Emmy en speelde er ook in mee, net als Rachel Dratch, Tracy Morgan en Alec Baldwin. SNL wordt overigens net als TGS opgenomen in de New Yorkse televisiestudio's van NBC, aan 30 Rockefeller Plaza. Vandaar de titel van de reeks dus.

Na een wat aarzelend begin kon '30 Rock' zich in Amerika tijdens zijn eerste seizoen (2006-2007) verheugen in een stijgende belangstelling en waardering. TV Guide noemde de show 'the best new comedy'. The Washington Post vond de serie 'refreshingly bright, sweet and, lest one forget, funny' en was erg te spreken over de vertolkingen van Baldwin en McBrayer ('the show's brightest discovery'). The Wall Street Journal meende dat 'the show grows sharper weekly, more hilariously assured in its wild satiric reach'. '30 Rock' haalde de toplijstjes van onder andere de New York Times en LA Weekly, terwijl de San Francisco Chronicle het had over 'the funniest sitcom of the new season' en 'the beginning of the next great sitcom'.

'30 Rock', vanaf donderdag 6 september om 21.45 uur op Eén.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:00
    Lentebeelden
    07:55
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 10:55
    Royals Next Door
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:50
    Geen uitzending
    06:10
    Kabouter Plop
  • 10:40
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 09:10
    Geen uitzending
    11:45
    Siren
  • 10:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 10:15
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 10:05
    Geen uitzending
    08:30
    Nuances
  • 10:35
    FBI
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:45
    Hawaii Five-0
    02:20
    Backroad Truckers
  • 11:00
    Love It or List It
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:40
    Cold Case Files
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 11:00
    Simple diy
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 10:25
    Over (h)eerlijke groenten
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 11:00
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 10:40
    Call the Midwife
    02:35
    Vienna Blood
  • 11:00
    NOS Journaal
    02:02
    EenVandaag
  • 10:55
    BinnensteBuiten
    08:00
    Vroege Vogels
  • 11:00
    Peppa Pig
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal