Eén pakt uit met een interactieve weerexpo voor jong en oud

donderdag 24 juni 2021

Eén organiseert deze zomer voor de eerste keer een interactieve doe-expo over het weer. Op de expo 'Meer Weer' kunnen jong en oud onder meer fascinerende weetjes, leuke weerateliers en 'instagrammable' fotodecors ontdekken.

Op zaterdag 3 juli opent 'Meer Weer' haar deuren in het Kursaal van Oostende. De expo loopt tot en met zondag 29 augustus.


De allerleukste doe-activiteiten
Beleef een hele zomer lang het weer in geuren en kleuren. De 'Meer Weer'-expo dompelt je onder in verschillende weerthema’s. Je ontdekt er alles over natuurfenomenen, aarde, klimaat, sterrenkunde, ruimtevaart, zon, duurzaamheid en zee.

De expo is een visueel feest voor jong en oud. Je kan er de leukste kiekjes voor jouw Instagramfeed maken. Zo kan je poseren voor meer dan 50 prachtige en 'instagrammable' fotodecors in de verschillende weerthema’s. Bij de decors lees je ook nog leuke weetjes van Frank Deboosere.

Heb je altijd al eens zelf het weerbericht op Eén willen presenteren? Dat kan! Op de expo kan je net zoals Frank Deboosere, Bram Verbruggen en Sabine Hagedoren namelijk voor een greenkey scherm het weerbericht presenteren. Scan de QR-code en stap de greenkey studio binnen. Daar legt Sabine Hagedoren je in een instructievideo uit wat je precies moet doen om het weerbericht te presenteren. Daarna kan je de tekst gemakkelijk van een autocue aflezen. Jouw eigen weerbericht wordt bovendien ook nog eens volledig in beeld gebracht. Later die dag ontvang je in je mailbox een afgewerkt filmpje van jouw weerbericht. Hoe spannend! Sta je liever niet voor het scherm? Dan kan je eens proberen om zelf het weerbericht op Radio 2 te presenteren of om een liedje aan te kondigen zoals een echte radiopresentator. 

In de expo kan je ook de 'Karrewiet' weer-app testen. Met die app ontdek je welk weer het op jouw geboortedag was. Je hoeft enkel je geboortedatum in te geven en vervolgens krijg je een aangepast weerbericht te zien. Daarnaast toont Jelle Mels van 'Karrewiet' hoe het weer op je verjaardag doorheen de jaren veranderd is. VRT Innovatie werkte samen met studenten van LUCA School of Arts aan dit vernieuwend project rond wetenschapscommunicatie. Daarin verkennen we hoe we data en wetenschap toegankelijker en aantrekkelijker kunnen maken voor een breed publiek. De app zelf is gebouwd door VRT NWS in samenwerking met VRT Innovatie. Op basis van een database met weergegevens van het KMI was het mogelijk om deze unieke app te ontwikkelen.

Tot slot kan je verschillende weerscenario's beleven in augmented reality. Met die technologie kan je digitale beelden over de echte wereld plaatsen. Zo stap je op de expo een ruimte binnen en verschijnen er plots verschillende weerelementen zoals een windhoos, een hagelbui, sneeuw, donder of bliksem.

Oog voor het klimaat
De expo besteedt extra aandacht aan het klimaat. Zo legt Frank Deboosere in een filmpje uit wat biodiversiteit is en hoe je er je steentje aan kan bijdragen. Verder vind je op de expo een unieke opstelling van de Proper Strand Lopers. Daar krijg je meer informatie over de plasticsoep. Op die manier willen ze de bezoekers mobiliseren om mee te doen aan hun dagelijkse opruimacties. Vorig jaar werd er dankzij deze organisatie maar liefst 15.400 liter afval geruimd. Dat afval is grotendeels afkomstig van zwerfvuil dat toeristen achterlaten op het strand.

Unieke samenwerkingen
Deze zomer gaat Eén in zee met RTBF. De twee zenders slaan namelijk de handen in elkaar voor de 'Meer Weer'-expo. De expo is volledig tweetalig, waardoor Nederlandstalige en Franstalige bezoekers ervan kunnen genieten. Weervrouw Sabine Hagedoren en weermannen Frank Deboosere en Bram Verbruggen werken achter de schermen mee aan enkele onderdelen van de expo. Ze zijn tevens de ambassadeurs van de expo.

Verder kan de 'Meer Weer'-expo rekenen op de steun van verschillende partners, waaronder Technopolis, Hidrodoe, Engie, Mustela, POM West-Vlaanderen, Libelle en Stad Oostende. Zo plaatsen Technopolis en Hidrodoe een aantal leuke interactieve opstellingen die een link hebben met één van de weerthema’s. Engie heeft voor de expo een speciale fiets met grote vleugels ontwikkeld. Met die fiets leggen ze het principe van groene energie uit. Zo lichten de vleugels volledig op wanneer je op de fiets trapt. Mustela heeft samen met Kaatje, Kamiel en Viktor een lied gemaakt waarin ze alle kinderen oproepen om zich goed in te smeren tegen de zon. POM West-Vlaanderen heeft dan weer enkele verrekijkers laten installeren die vanuit de expo zicht bieden op een gele container, de ‘Blue Accelerator’. Die container test nieuwe technologieën op zee en doet allerlei metingen. Met een QR-code kan je zelfs live een aantal metingen volgen. Zo ontdek je hoe warm het zeewater die dag is en hoe hoog de golven die dag zijn. Tot slot neemt Libelle je mee op een zoektocht die je kan oplossen door alle weetjes bij de fotodecors aandachtig te lezen. Ook stad Oostende ontwikkelde een zoektocht in de stad die rond de thema's van de expo draait.

Meer info vind je op www.meerweeraanzee.be
De expo loopt van 3 juli t.e.m. 29 augustus telkens van 11.00 tem 18.00 uur
In het Kursaal van Oostende.

Het weer (avond) op tv
Maandag 26 juli 2021 om 20u02  »
één
Weerbericht.
Dinsdag 27 juli 2021 om 20u02  »
één
Weerbericht.
Woensdag 28 juli 2021 om 20u02  »
één
Weerbericht.
Donderdag 29 juli 2021 om 20u02  »
één
Weerbericht.
Vrijdag 30 juli 2021 om 20u02  »
één
Weerbericht.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Code 37' (foto: VTM - © DPG Media 2020)

Bob, Kevin en Charles zijn blij dat er eindelijk een einde is gekomen aan de rusteloze queeste van Hannah. Na de dood van commissaris Vermaelen is het team benieuwd wie hun nieuwe chef zal worden. Veel tijd om na te denken krijgen ze echter niet, wanneer een jong meisje zich verhangt in een internaat. Hannah ontdekt al snel dat het slachtoffer verkracht en verdoofd werd. Het zedenteam wil de zaak tot op de bodem uitspitten en onderzoekt de rol van zuster Adelheid, het oerconservatieve hoofd van het meisjesinternaat. Terwijl het er sterk op lijkt dat Hannah haar privéonderzoek nog niet heeft losgelaten, maakt de nieuwe hoofdcommissaris Greet Adriaens haar intrede. Zij staat bekend als een harde tante en is vast van plan om orde op zaken te stellen bij de sectie zeden.

'Code 37', om 23.25 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:45
  Sporza: Tokyo 2020
  18:00
  Het journaal (vooravond)
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:15
  Michael Palin: travels of a lifetime
 • 17:15
  Oma en Oma
  17:30
  Spring
 • 16:45
  Spoed
  17:45
  Border Security USA
 • 17:00
  Sturm der Liebe
  18:05
  Neighbours
 • 17:10
  Married... with Children
  17:40
  The Big Bang Theory
 • 16:40
  Stargate SG-1
  17:40
  The A-Team
 • 17:20
  Draken: Race naar de rand
  17:40
  Beyblade Burst Evolution
 • 17:15
  Nonkel Jef
  17:45
  Chez Bompa Lawijt
 • 16:50
  Don't Worry, Be Happy Special
 • 16:50
  MasterChef UK
  17:30
  The Block Australia
 • 17:05
  Scorpion
  17:50
  C.S.I.: Crime Scene Investigation
 • 17:10
  Dr. Phil
  18:00
  Grey's Anatomy
 • 17:05
  10 Jaar NJAM! 10 vragen voor..
  17:30
  De Garde van Gert
 • 15:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 17:00
  al-1-maar-hits
  18:00
  Bbq
 • 17:17
  Het zelfbouwhuis
  17:52
  Tooldokter
 • 17:00
  Landbouw - Studio Commissie
  18:00
  De Koepelzaal
 • 16:20
  Formule 1: GP van Groot-Brittannië
  19:05
  Formule 3: GP van Frankrijk - Race 1
 • 16:55
  Rosemary and Thyme
  17:50
  Midsomer murders
 • 17:00
  Below Deck Sailing Yacht
  17:55
  According to Jim
 • 17:10
  Sportlab Sedoc
  17:48
  Olympische Dromen
 • 17:10
  De slimste mens
  18:00
  NOS Journaal
 • 17:15
  Spangas: De campus - marathon
  18:20
  Brugklas