En brengt gloednieuw showconcept voor 'Eurosong 2014'

woensdag 2 oktober 2013

In het voorjaar van 2014 pakt En uit met een gloednieuwe en verrassende editie van 'Eurosong 2014', de nationale voorronde waarin ons land op zoek gaat naar de ideale kandidaat voor het 59ste Eurovisiesongfestival.

Piet Goddaer en Jef Martens, beter bekend als Ozark Henry en Basto/Lazy Jay, zijn de eerste van vier experten die op zoek gaan naar de beste kandidaten en de beste liedjes, maar uiteindelijk heeft de kijker het laatste woord.


Nadat Eén met Tom Dice en Iris in 2010 en 2012 zelf een kandidaat koos, gaat de zender dit voorjaar samen met de kijkers op zoek naar dé inzending die België kan doen schitteren op het podium van het grootste muziekfestival van Europa. Voor het eerst koppelt Eén de zoektocht naar de uitvoerder daarbij los van de zoektocht naar het lied.

De experten
Om die twee uitdagende opdrachten tot een goed einde te brengen, heeft Eén een team van vier experten klaarstaan met heel wat ervaring in de (inter)nationale muziekwereld. Zij zullen artiesten selecteren die het in zich hebben om Europa op het Songfestival met verstomming te slaan en ze kiezen de allerbeste songs. Tegelijkertijd zijn zij ook de matchmakers die de geselecteerde uitvoerders zullen koppelen aan de gekozen songs.

Twee experten zijn al bekend en die zijn niet van de minsten. Piet Goddaer en Jef Martens, beter bekend als Ozark Henry en Basto of Lazy Jay, gaan in 'Eurosong 2014' op zoek naar de geknipte kandidaat en de beste song. De namen van de andere twee experten worden later bekendgemaakt.

Piet Goddaer (Ozark Henry) gaat in 'Eurosong 2014' vooral op zoek naar die ene bijzondere combinatie: 'Een nummer kun je op veel manieren interpreteren, maar slechts zelden is de magie van één (stem) plus één (nummer) drie.'

Over Piet Goddaer
Met zanger, arrangeur en producer Piet Goddaer neemt een van de topnamen uit de Belgische pop- en rockscene plaats in het Eurosong-expertenpanel. Als oprichter en creatief brein achter Ozark Henry heeft Goddaer een indrukwekkend palmares opgebouwd.

Hij brak door met Birthmarks en The sailor not the sea en bevestigde zijn plek bij de top in Vlaanderen met The soft machine. Goddaer schrijft, componeert en produceert zijn eigen werk en produceerde en/of componeerde daarnaast ook werk van artiesten zoals Arid, Lunascape, Novastar en DeLaVega.

Goddaer heeft ook een uitstekende livereputatie. Zo kaapte hij afgelopen zomer de Radio 2 Zomerhit-trofee weg met I’m your sacrifice, van zijn recentste album Stay gold. Hij verzamelde door de jaren heen een collectie gouden en platina platen, Zamu Awards en een MIA en werd recent genomineerd als Best Belgian Act voor de MTV European Music Awards in november. Onlangs bracht hij de single Plaudite amici comedia finita est uit.

Voor Jef Martens (Basto, Lazy Jay) is talent alleen niet genoeg om het tot in Kopenhagen te schoppen: 'Talent wordt volgens mij vaak overschat; werkkracht, doorzettingsvermogen en discipline zijn minstens even belangrijk. Er moet natuurlijk wel talent aanwezig zijn, maar wat je ermee doet, is minstens even bepalend voor het resultaat als het talent zelf. Terwijl andere talentenjachten en wedstrijden de focus leggen op het vinden van de ruwe diamant, hebben wij een geslepen diamant nodig: iemand die nu en vooral over een paar maanden op een internationaal podium en met de druk van miljoenen live televisiekijkers kan en zal presteren.'

Over Jef Martens
De naam Jef Martens (°8 januari 1980) doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar Jefs alter ego's Basto en Lazy Jay zijn in de muziekwereld genoegzaam bekend.

Samen met Peter Luts maakte hij vier jaar lang alle Lasgo-platen, daarna liet hij van zich horen als Basto en Lazy Jay. Sinds 2010 oogstte hij over heel Europa succes met verscheidene Basto-singles. In Frankrijk werd hij in 2012 tot beste nieuwe dj verkozen door Radio NRJ en in 2013 gebeurde hetzelfde in Spanje met Fun Radio.

Hij brak door als Lazy Jay met 212 door Azealia Banks ft. Lazy Jay en scoorde met Scream and shout van Will.I.Am ft. Britney Spears – een nummer dat hij mee produceerde en schreef – een wereldwijde nummer 1-hit. Onlangs werd hij net als Ozark Henry genomineerd als Best Belgian Act voor de MTV European Music Awards. Ondertussen is Martens een nieuwe single van Natalia aan het inblikken, is er nieuw materiaal klaar met Will.I.Am, is hij samen met Mika nummers aan het schrijven en zijn er samenwerkingen met Natasha Bedingfield, Flo Rida en Carly Rae Jepsen.

Alle krachten worden dus gebundeld om in mei met de ideale combinatie aan de eindstreep te verschijnen in Kopenhagen. Zo wil Eén het creatief muzikaal talent op alle niveaus ondersteunen en stimuleren.

Het verloop
De zoektocht naar de inzending voor het Eurovisiesongfestival zal de Eén-kijkers zeven zondagavonden op rij in de ban houden:

Casting 2 en 9 februari: Spannende strijd om de acht rechtstreekse tickets voor de halve finale
In de eerste twee afleveringen, de castings, proberen de kandidaten een van de acht rechtstreekse tickets voor de halve finales te veroveren. Ze doen dat door een nummer te brengen dat ze zelf kiezen uit 58 jaar Eurovisiesongfestival-geschiedenis. Wie heeft het in zich om Europa met verstomming te slaan in Kopenhagen? De experten geven acht kandidaten een rechtstreeks ticket voor de halve finale.

Callback 16 februari (live): De allerlaatste kans op een ticket voor de halve finale
Acht kandidaten die tijdens de castings nog geen rechtstreeks ticket voor de halve finale konden bemachtigen, keren terug in de derde aflevering: de callback. Het is een show waarin ze live moeten bewijzen wat ze waard zijn en zowel de experten als de kijkers moeten overtuigen. De inzet? De laatste vier tickets voor de halve finale.

Halve finales 23 februari, 2 en 9 maart (live): Elke week laten vier artiesten hun nieuwe nummer op de wereld los
In totaal stoten dus twaalf artiesten door naar de volgende ronde: de halve finale. Er zijn drie halve finales, waarin telkens vier artiesten hun nieuwe nummer voorstellen. Aan dat nummer, hen toevertrouwd door de experten, hebben ze de afgelopen maanden hard gezwoegd, gesleuteld en gewerkt. De experten en de kijkers beslissen over wie doorgaat naar de finale.

Finale 16 maart (live): Zes artiesten dingen naar de overwinning, de kijker kiest
Twee acts uit elke halve finale gaan door naar de grote finale op 16 maart. Die dag strijden zes artiesten om die ene eer: ons land in 2014 vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Denemarken. De Vlaamse kijkers beslissen samen met een Europese jury aan wie die eer te beurt valt. De experten hebben in deze fase enkel nog een adviserende stem. In de finale treden de artiesten op met hun song en met de volledige act zoals die er zou uitzien op het Eurovisiesongfestival.

Deelnemen aan het Songfestival?

Uitvoerders
Kandidaten voor Eurosong 2014 moeten een filmpje van zichzelf insturen waarin ze een Eurovisiesongfestival-nummer coveren. Ze hoeven zich dus niet in te schrijven met een eigen nummer. Van dat Songfestivalnummer kunnen ze helemaal hun eigen ding maken. Of het nu gaat om een rockversie van Waterloo, een dansbare Hardrock Hallelujah of een ingetogen Je t’adore; alles mag, niets moet. Voor de keuze van hun nummer hebben ze de keuze uit 58 jaar Eurovisiesongfestivalgeschiedenis.

Kandidaten kunnen individueel deelnemen of in een groep van maximum zes personen. Inschrijven en een filmpje insturen kan ofwel via het inschrijvingsformulier op een.be, ofwel door een inschrijvingsformulier te downloaden op de website en dat samen met het filmpje op te sturen naar volgend adres:

Eén-Eurosong
1043 Brussel

De inschrijving moet de 'Eurosong 2014'-redactie ten laatste op maandag 14 oktober 2013 om middernacht bereikt hebben.

Songs inzenden
Tekstschrijvers en componisten kunnen tot 28 oktober 2013 nummers voor 'Eurosong 2014' inzenden via eurosong@een.be. Het moet telkens gaan om een origineel nummer van maximum drie minuten, dat nog niet eerder verschenen is. Een uitgebreidere songbriefing kan aangevraagd worden via eurosong@een.be.

Foto: Dennis Stachel (EBU)


DOSSIER: Het tv-voorjaar van 2014

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  Radio 2 op n
  12:00
  Lentebeelden
 • 10:00
  Ketnet Junior
  18:30
  Sporza: Europees previewmagazine
 • 11:45
  Oma en Oma
  12:00
  W817
 • 09:55
  Geen Uitzending
  12:00
  Echte verhalen: De buurtpolitie
 • 10:40
  Geen uitzending
  13:15
  Blind getrouwd USA
 • 11:05
  Sturm der Liebe
  11:55
  Onderbreking
 • 01:25
  Geen Uitzending
  13:00
  Manchester by the Sea
 • 11:30
  Kong - Koning van de Apen
  11:55
  K3 Rollerdisco Club
 • 11:00
  Joe
  14:55
  Zenderonderbreking
 • 11:05
  Komen eten
  11:50
  Geen uitzending
 • 11:35
  Don't Tell the Bride
 • 11:40
  Bull
  12:25
  Friends
 • 11:15
  Grey's Anatomy
 • 11:25
  Karola's Kitchen
 • 08:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 10:00
  Lf !
  13:00
  al-1-maar-hits
 • 11:39
  Snel muren zetten
  11:55
  Wonen
 • 11:00
  De Koepelzaal
  18:00
  Onderzoekscommissie Kinderopvang - Studio Commissie
 • 11:35
  The Paddock
  12:40
  Premier League World
 • 11:05
  The Larkins
  12:00
  Agatha Raisin
 • 11:35
  Shark Tank
  12:35
  Storage Wars
 • 11:13
  Tijd voor MAX
  12:00
  NOS Journaal (middag)
 • 11:15
  Expeditie Nederland
  11:55
  Kook mee met MAX
 • 11:39
  Knofje
  11:46
  Calimero