Documentairereeks 'Sport/vrouw' duikt in het leven van zeven vrouwelijke topsporters

dinsdag 24 mei 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

Welke opofferingen maakt Nina Derwael om de beste turnster ter wereld te worden? Hoe bouwt Emma Meesseman aan een basketbalcarrière ver weg van vrienden en familie? En wat doe het leven in de spotlights met tennisster Elise Mertens?

In de nieuwe, zesdelige documentairereeks 'Sport/vrouw' interviewt Ruben Van Gucht zeven vrouwelijke topsporters uit eigen land. De reeks geeft een bijzondere inkijk in het leven van olympisch kampioene Nina Derwael, Belgian Cat Emma Meesseman, Red Flame Janice Cayman, tennisster Elise Mertens, atletiektalent Rani Rosius, voormalig wielrenster Jolien D'hoore en paralympisch atlete Gitte Haenen. Elk blinken ze uit in hun sport en zijn ze een voorbeeld voor de jeugd. Ze praten open en zonder taboes over hun leven als sportvrouw. De camera draait bij trainingen en wedstrijden in binnen- en buitenland, maar ook in het privéleven en op school. In zes verschillende afleveringen wordt iedere keer een ander aspect van topsport besproken.


Naast de verhalen van de topsportsters delen ook tal van Belgische boegbeelden van de vrouwensport hun ervaringen: Sabine Appelmans, Dominique Monami, Ingrid Berghmans, Elodie Ouedraogo, Kim Gevaert, Evi Van Acker, Ann Wauters en Imke Courtois. Er worden ook experts uit verschillende vakgebieden aan het woord gelaten zoals coaches en dokters.

Aflevering 1: Mijn leven, mijn werk
Topsporter word je niet van de ene dag op de andere. Er gaat een lange weg aan vooraf, in sommige gevallen een weg die al op heel jonge leeftijd wordt uitgestippeld. In de eerste aflevering van 'Sport/vrouw' vertellen de sporters waar de kiem van hun carrière lag, welke keuzes ze moesten maken onderweg en hoe het bestaan als profsporter hun leven beheerst.

Zeven topsporters

Nina Derwael (22) - gymnastiek
Nina Derwael is een olympisch kampioene, tweevoudig wereldkampioene en tweevoudig Europees kampioene aan de brug met ongelijke leggers. Ze werd al drie keer Sportvrouw van het Jaar, won de Nationale Trofee voor Sportverdienste, twee keer de Vlaamse Reus en ook het Vlaams Sportjuweel. Derwael is het boegbeeld van de gymnastiek in België.

Nina Derwael: 'Bij gymnastiek ben je op heel jonge leeftijd al heel ernstig met je sport bezig. Ik kreeg al snel de vraag om meer uren te trainen, maar dan moest ik wel mijn andere hobby - dansen - opgeven. Ik heb daar niet over moeten nadenken. Het is zoals een trein waar je opspringt en niet beseft hoe snel die gaat.'

Emma Meesseman (28) - basketbal
Emma Meesseman is een sterspeelster bij de Belgian Cats, bij haar Russische club Jekaterinenburg en sinds kort is ze ook aan de slag bij WNBA-kampioen Chicago Sky. In 2019 kroonde ze zich met Washington tot WNBA-kampioen en in de finale werd ze zelfs verkozen tot Most Valuable Player (MVP). Ze werd Sportvrouw van het Jaar in 2020, won ook al het Vlaams Sportjuweel en de Vlaamse Reus. Meesseman veroverde ook al vier keer de Euroleague-titel met haar Russische club.

Emma Meesseman: 'Na de nederlaag op de Olympische Spelen in Tokio heb ik dagenlang mijn telefoon niet aangeraakt. Bij onze thuiskomst wenste iedereen ons proficiat, maar ik kon het niet opbrengen om dank u te zeggen. Ik ben niet buitengekomen en niet naar de winkel geweest, want mensen die je dan aanspreken: dat helpt niet.'

Jolien D'hoore (32) - wielrennen
Jolien D'hoore hing eind 2021 haar fiets aan de haak na een schitterende carrière in het wielrennen. Ze was jarenlang de nummer één en het boegbeeld van het vrouwenwielrennen in België. D'hoore won onder meer Gent-Wevelgem, vier keer het Belgisch kampioenschap en verzamelde daarnaast tal van andere overwinningen op de weg. Maar haar grootste verwezenlijkingen kwamen er op de wielerbaan. D’hoore werd samen met Lotte Kopecky wereldkampioen ploegkoers en in 2016 veroverde ze ook olympisch brons in het omnium. Ze werd twee keer bekroond met de Kristallen Fiets.

Jolien D'hoore: 'Toen ik begon met wielrennen waren we in mijn leeftijdscategorie maar met twee meisjes. Ik won dus heel vaak, al zei ik er achteraf wel niet bij met hoeveel deelnemers we waren. Bij de jongens mocht ik ook meerijden. Toen ik hen kon kloppen, waren ze daar vaak niet zo blij mee.'

Rani Rosius (22) - atletiek
Hoewel ze nog altijd zeer jong is, werd Rani Rosius al vier keer Belgisch kampioene, twee keer op de 100 meter en twee keer op de 60 meter. Atletiekkenners zien in haar de opvolgster van sprintkampioene Kim Gevaert. Rosius oefent haar topsport uit in combinatie met haar studies.

Rani Rosius: 'Ik studeer omdat ik na mijn atletiekcarrière nog zal moeten werken. Als profvoetballer kan je na je carrière niks doen, maar in de atletiek gaat dat gewoon niet.'

Janice Cayman (33) - voetbal
Janice Cayman is recordinternational bij de Red Flames. Als een van de eerste Belgische vrouwen koos ze ervoor om alles op een internationale carrière te zetten. Nadat ze studies en sport heeft gecombineerd in de Verenigde Staten, kwam ze uiteindelijk in Frankrijk terecht waar ze op dit moment bij Lyon speelt. Met die club won ze onder meer de Champions League bij de vrouwen.

Janice Cayman: 'Bij ons in Lyon weten speelsters niet wat de anderen verdienen. Daar zijn ook heel grote verschillen in, die jaloezie kunnen opwekken. Mijn loon niet, maar dat van anderen misschien wel.'

Elise Mertens (26) - tennis
Elise Mertens vulde in het toptennis in België de leegte op die Kim Clijsters en Justine Henin achterlieten na hun afscheid. Mertens is intussen al jaren een vaste waarde op de WTA Tour. Ze won al drie Grand Slams in het dubbelspel en stond in 2021 in de top 10 van best verdienende speelsters. Voor haar sport reist Elise de wereld rond. De weinige tijd die ze thuis spendeert, brengt ze graag door met haar vijf honden.

Elise Mertens: 'Haatreacties zijn dagelijkse kost. Als ik een wedstrijd verlies krijg ik doodsbedreigingen van mensen die met gokken duizenden dollars verloren zijn en mij dat kwalijk nemen.'

Gitte Haenen (36) - atletiek
Gitte Haenen was op weg naar een veelbelovende carrière in het thaiboksen, maar een banaal ongeval op training gooide haar leven compleet overhoop. Na talloze operaties werd haar been geamputeerd. Al tijdens haar revalidatie voelde Gitte de drang om opnieuw aan competitiesport te doen. Dat werd atletiek, een goede keuze want Gitte won al verschillende medailles op internationale wedstrijden. Toch is haar leven als topsporter niet eenvoudig, want elk kampioenschap moet Gitte knokken om haar profstatuut te behouden.

Gitte Haenen: 'Er zijn momenten geweest dat ik dacht: voor mij hoeft het niet meer. Uiteindelijk werd bij mijn negende operatie mijn onderbeen geamputeerd. Tijdens de revalidatie die daarop volgde, maakte ik van de Paralympische Spelen een doel.'

'Sport/vrouw' is een productie van Zebra63.

'Sport/vrouw', vanaf woensdag 25 mei rond 21.30 uur op Eén en via VRT NU.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play4 logo

De jonge Arthur verliest zijn ouders, koning Uther Pendragon en koningin Igraine, door het toedoen van de meedogenloze Vortigern, die vervolgens de troon opeist. Arthur kan ontkomen en verschanst zich in Londonium, waar hij in een bordeel opgroeit. Vortigern zit hem echter nog steeds achterna.

'King Arthur: Legend of the Sword', film uit 2017 met oa. Jude Law, om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:30
  Journaallus
  08:00
  Radio 2 op één
 • 00:00
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 22:35
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:50
  Geen Uitzending
  05:50
  Maya!
 • 02:40
  Geen uitzending
  07:15
  Ik vertrek
 • 01:15
  Onderbreking
  11:45
  The Kids Are Alright
 • 01:40
  Geen Uitzending
  13:15
  Men in Black II
 • 20:45
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:40
  Trolls: The Beat Goes On!
 • 00:45
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 22:35
  Source Code
  05:00
  Geen uitzending
 • 03:10
  Geen uitzending
  07:50
  Elementary
 • 03:30
  LOOP Play6
  06:00
  NRJ Night
 • 01:10
  Zenderonderbreking
  07:50
  RFDS
 • 03:50
  Het weekmenu
  04:25
  BBQ vanavond?!
 • 20:35
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 01:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 03:52
  Epdm-dak zelf plaatsen 1
  04:07
  Epdm-dak zelf plaatsen 2
 • 00:30
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 03:20
  Café Eersteklas
  04:15
  San Titar
 • 04:00
  Shakespeare & Hathaway - Private Investigators
  04:45
  Father Brown
 • 03:50
  American Pickers
  04:35
  Millionaire Matchmaker
 • 03:27
  NOS Journaal (laat)
  06:33
  Nederland in beweging
 • 03:07
  Nieuwsuur
  08:02
  China: Nature's Ancient Kingdom
 • 02:32
  TekstTV
  05:30
  Bo Bear