'De Prijs van de Winnaar': Vlaamse topsporters over de keerzijde van de medaille

zondag 28 november 2021
Foto: Canvas - © VRT 2021

In de zomer van 2021 werd de mentale gezondheid van topsporters plots wereldnieuws. Naomi Osaka gaf verstek voor Roland Garros, Simone Biles trok zich terug op de Olympische Spelen en Nafi Thiam barstte in tranen uit na haar gouden plak. Ze spraken zich openlijk uit: de druk op topsporters is enorm, de verwachtingen zijn hoog, de doelstellingen soms onrealistisch.

Canvas heeft een neus voor relevante thema’s en was toen al maanden bezig aan een documentaire reeks over exact dat onderwerp.


In de driedelige documentaire 'De Prijs van de Winnaar' getuigen Vlaamse topsporters uit diverse disciplines over de keerzijde van hun leven als atleet. Centraal in de reeks staat het mentale welzijn van de sporters. De getuigen zijn of waren allemaal professionele atleten. De meesten zijn nog actief, enkelen zijn recent gestopt.

Zo zijn er getuigenissen van onder meer Ann Simons (judo), Louise Carton, Eline Berings, Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi (atletiek), Axelle Klinckaert en Gaelle Mys (gymnastiek), Kim Mestdagh, Retin Obasohan en Tomas Van Den Spiegel (basketbal), Frank Boeckx (voetbal), Fanny Lecluyse (zwemmen) en Louis Vervaeke (wielrennen).


Een gezonde geest in een gezond lichaam?
De getuigen praten over eetstoornissen, stress en machtsmisbruik, over eenzaamheid, depressie en burn-out. In de context van de topsport kunnen die fenomenen extreme vormen aannemen, maar het zijn tegelijk ook breed-maatschappelijke thema’s die de makers van de reeks bespreekbaar willen maken. In die zin gaat De prijs van de winnaar niet over topsport zelf, maar zullen veel mensen zich herkennen in de problematiek, die ook in andere geledingen van de maatschappij aanwezig is.

Sommige atleten getuigen in de reeks voor het eerst over wat hen is overkomen tijdens hun carrière. Vaak contrasteren die ervaringen heel erg met het beeld dat het grote publiek van hen heeft. Wat in de media verschijnt, is slechts een fractie van wat er echt omgaat in het hoofd en het leven van de topsporter.

Ann Simons: ex-topsporter, getuige en coach
'De Prijs van de Winnaar' kwam tot stand in samenwerking met Ann Simons, voormalig judoka en bronzen medaillewinnares op de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Na jaren van blessures en mentale druk, stopte ze in 2006 met judo. Na haar carrière zocht ze haar weg in het bedrijfsleven. Nu coacht ze jonge ondernemers, met een grote focus op het evenwicht tussen het najagen van hun droom en hun mentale welzijn. In 'De Prijs van de Winnaar' getuigt zij over haar eigen ervaringen. Tegelijk adviseerde ze de makers doorheen het hele productieproces.

Ann Simons: 'Topsporters kunnen hun grenzen heel moeilijk bewaken. Ze hebben een droom en voor die droom moet alles wijken. De honger om de beste te zijn is zo groot dat grenzen overschreden worden, door de topsporters zelf, maar vaak ook door hun omgeving. Bewust of onbewust. Een grens die telkens heel subtiel verlegd wordt. Een grens die verder ligt dan het ethisch en intuïtief toelaatbare. Een grens waarvan de omgeving niet wil weten dat ze bestaat.'

'De samenleving en de topsporters in dit land hebben het recht dat ook de andere kant van topsport belicht wordt. Alleen zo kunnen we voor huidige en toekomstige topsporters een duurzame en veilige omgeving creëren', vertelt Ann Simons.

Aflevering 1: 'Van lucht komt ge niet dik'
De eerste aflevering van 'De Prijs van de Winnaar' focust op extreem perfectionisme en de dunne grens tussen het verbeteren van prestaties en het ondermijnen van de eigen gezondheid. Hoofdthema in de aflevering is de verstoorde omgang met voeding en het risico op eetstoornissen.

Er zijn verschillende factoren die ertoe kunnen leiden dat topsporters tijdens hun carrière een eetstoornis ontwikkelen: de soms overdreven focus op gewicht, vooral in sportdisciplines die worden ingedeeld volgens gewichtscategorie; de vroege confrontatie met vetmetingen; de drang om slank te zijn en om de controle over je gewicht tot elke prijs te behouden. Vier topsporters getuigen openlijk over de eetstoornis waar ze jarenlang mee kampten.

Topsporters hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van zulke eetstoornissen, maar ook andere mensen kunnen erdoor getroffen worden. En door de coronacrisis is dat alleen maar toegenomen. Vooral tienermeisjes en jongvolwassen vrouwen zijn vatbaar voor de ziekte. Door getuigenissen uit de topsport te brengen van mensen die zwaar hebben geleden, maar ondertussen wel zijn genezen van hun stoornis, biedt de documentaire ook hoop voor mensen - topsporters en niet-topsporters - die momenteel werken aan de weg naar genezing.

Een productie van Canvas. Eindredactie: Geert Clerbout / Productie: Ilse Maesen. De muziek werd speciaal voor de reeks gecomponeerd door de jazzrockband Nordmann.

'De Prijs van de Winnaar', vanaf maandag 29 november om 21.20 uur op Canvas en VRT NU.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

Lara Brennan wordt gearresteerd als verdachte voor de moord op haar baas omdat ze er onlangs nog ruzie mee maakte. Ooggetuigen zouden haar de locatie van de moord hebben zien verlaten en bovendien werden haar vingerafdrukken teruggevonden op het moordwapen. Aangezien de bewjizen dus allemaal tegen haar spreken, wordt ze beschuldigd van moord en opgesloten in de gevangenis. Haar man John doet er alles aan om haar weer vrij te krijgen, maar spijtig genoeg heeft hij niets van bewijsmateriaal dat in haar voordeel pleit. Wanneer Lara in hoger beroep schuldig bevonden wordt, probeert ze zelfmoord te plegen. John ziet maar één manier om zijn vrouw te redden: haar bevrijden uit de gevangenis. Een onmogelijke opgave voor een man zonder enige criminele ervaring. Met de moed der wanhoop duikt hij de onderwereld in op zoek naar hulp...

'The Next Three Days', film uit 2010 met oa. Russell Crowe, om 21.35 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 08:00
  Radio 2 op één
  10:00
  Winterbeelden
 • 23:35
  Canvaslus
  09:00
  Winterbeelden
 • 08:15
  Schijtluizen
  08:30
  Pan Tau
 • 08:20
  Skilz
  08:35
  Raveleijn
 • 08:00
  Geen uitzending
  12:50
  Hotel Inspector Returns
 • 01:35
  Zenderonderbreking
  10:45
  The Simpsons
 • 01:25
  Geen Uitzending
  12:55
  A Shot in the Dark
 • 08:05
  Spirit: Samen Vrij
  08:30
  De Avonturen van De Gelaarsde Kat
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Zenderonderbreking
 • 08:25
  Geen uitzending
  10:30
  Zo doe je het
 • 08:15
  Criminal Minds
  09:00
  Geen uitzending
 • 06:00
  NRJ Night
  10:15
  LOOP Play6
 • 07:55
  Inside The Children's Hospital
 • 08:25
  A la carte
  08:45
  Het Weekmenu - reeks 2
 • 08:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 08:00
  al-1-maar-hits
  09:00
  Een Uur Sorry Music
 • 08:20
  Tv bar 1
  08:29
  Tv bar 2
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
  05:30
  De Koepelzaal
 • 08:15
  Basket: BNXT League
  10:35
  KNVB Beker: Ajax - Excelsior Maassluis
 • 07:45
  Midsomer murders
  10:10
  Dalziel and Pascoe
 • 08:10
  Will & Grace
  09:10
  Desperate Housewives
 • 07:43
  Quiz met (Sneeuw)Ballen
  08:31
  Dietro gli occhiali bianchi
 • 07:52
  De Oude Wereld, de dingen die voorbijgaan
  08:30
  Het geheim van de meester: De Nachtwacht
 • 08:22
  Trex
  08:27
  Beestenbrigade