De begrafenis van Queen Elizabeth rechtstreeks bij VRT

dinsdag 13 september 2022

Het overlijden van de Britse koningin Elizabeth en de gebeurtenissen daarrond zijn ook bij ons met veel aandacht gevolgd. Op maandag 19 september wordt de Queen begraven in Westminster Abbey in Londen. De begrafenis wordt rechtstreeks uitgezonden op VRT NWS, Eén, Radio 1 en VRT MAX.

Op woensdag 14 september is er ook een rechtstreekse verslag van het overbrengen van het stoffelijk overschot naar Westminster Hall. Daarnaast belicht VRT in haar verslaggeving en met een extra aanbod de 70 jaar lange regeerperiode van Elizabeth II, de rol van de Britse monarchie en de koninklijke familie, en het leven van de nieuwe koning Charles III. Ondertussen brengt VRT NWS in een speciaal dossier 24/7 nieuws, duiding en updates bij de gebeurtenissen in de aanloop naar de begrafenis.

De begrafenis van Queen Elizabeth

​maandag 19 september op VRT NWS, Eén, Radio 1 en VRT MAX

Elizabeth II wordt op maandag 19 september begraven in Westminster Abbey in Londen. De plechtigheid begint om 12 uur Belgische tijd. In de dagen daarvoor kan het publiek een laatste groet brengen aan de koningin in Westminster Hall. Op de ochtend van de begrafenis wordt de kist in een rouwstoet naar Westminster Abbey gebracht. Het is hier waar Elizabeth bijna 70 jaar geleden werd gekroond, en waar ze in 1947 trouwde met prins Philip. Na de uitvaart wordt het lichaam van Elizabeth via Wellington Arch overgebracht naar Windsor Castle. Daar wordt ze bijgezet in St. George's Chapel, waar haar man Philip eerder zijn laatste rustplaats vond. Staatsleiders van over de hele wereld worden verwacht voor de begrafenis.

De rouwstoet, de aankomst van de genodigden en de uitvaart worden rechtstreeks uitgezonden op VRT NWS, Eén en VRT MAX vanaf 10 uur. Host van de uitzending is Annelies Van Herck. Zij krijgt het gezelschap van onder meer voormalig VRT-journalist en royaltykenner Flip Feyten. VRT-reporters in Londen brengen verslag uit van de gebeurtenissen ter plekke.

Radio 1 volgt de voorbereidingen in De ochtend, in de nieuwsbulletins en met extra nieuwsflitsen tussendoor van ter plaatse. Vanaf 12 uur brengen reporters in Londen verslag uit van de begrafenis en leveren experts in de studio commentaar bij het verloop ervan. ​ Ook de andere radionetten besteden uiteraard aandacht aan de uitvaart.

Het jeugdjournaal Karrewiet brengt 's avonds verslag uit van de begrafenis.VRT NWS Live: De Queen naar Westminster Hall
​woensdag 14 september op VRT NWS, Eén en VRT MAX

VRT NWS brengt op woensdag 14 september vanaf 15 uur rechtstreeks verslag uit van het overbrengen van het stoffelijk overschot van Queen Elizabeth van Buckingham Palace naar Westminster Hall. Koning Charles en de andere leden van de koninklijke familie lopen achter de lijkwagen en het publiek kan het ​ parcours is publiek toegelaten. Daarna volgt een korte viering in aanwezigheid van Charles en de koninklijke familie in Westminster Hall. Kerlijne Everaert presenteert de uitzending en Flip Feyten is studiogast. Op VRT NWS, Eén en VRT MAX.

(de geplande herhalingen van Dieren in nesten en Vlaanderen vakantieland op Eén vallen weg).

Extra op Eén: A Tribute to our Majesty the Queen
​woensdag 14 september

De gloednieuwe BBC-documentaire A Tribute to her Majesty the Queen blikt terug op het leven van koningin Elizabeth en haar extreem lange regeerperiode aan de hand van unieke archiefbeelden en interviews met haar kinderen prinses Anne, prins Andrew, prins Edward en diens echtgenote Sophie Rhys-Jones, maar ook met mensen die met haar hebben samengewerkt, zoals de voormalige Britse premiers Boris Johnson, Theresa May en Tony Blair, de voormalige Australische premier John Howard en de befaamde televisiemaker David Attenborough.

Woensdag 14 september van 21.30 tot 23.05 uur op Eén en VRT MAX. (de geplande Pano-aflevering verschuift naar volgende week en de herhaling van De repair shop naar woensdagmiddag om 14.20 u.)

Koninklijke kunst op Klara
Bij Klara gaat het programma Pompidou op dinsdag 13 september om 17 uur dieper in op de Royal Collection, de kunstcollectie van het Britse koninklijke huis, met kunsthistoricus Ben Van Beneden die ooit op de thee mocht bij Queen Elizabeth. Na de uitzending is het programma nog twee weken te beluisteren via de site en de app.

Queen Elizabeth en King Charles op VRT MAX
Wie nog meer wil zien, horen en weten over koningin Elizabeth, haar opvolger Charles, de Britse monarchie en het koningshuis, kan daarvoor terecht op VRT MAX.

The Coronation
Op 2 juni 1953 werd Elizabeth in Westminster Abbey gekroond tot nieuwe koningin van het Verenigd Koninkrijk. In deze documentaire vertelt de koningin zelf over haar herinneringen aan die bewuste dag en aan de kroning van haar vader, George VI, in 1937. En wat is de betekenis van de kroonjuwelen, waarvan enkele stukken al dateren uit 1661? De laatste keer dat de Queen deze juwelen droeg, was tijdens haar kroning. Dit is het verhaal van een letterlijk en figuurlijk schitterende ceremonie ter ere van de toen 27 jaar oude Elizabeth. ​

The Windsors : Inside the Royal Dynasty
De driedelige reeks The Windsors. Inside the Royal Dynasty vertelt het epische en dramatische verhaal van de Britse koninklijke familie: van het ontstaan van de huidige dynastie in het begin van de 20ste eeuw, over de abdicatie van Edward VIII door de ‘kwestie’ Wallis Simpson, het koningschap tegen wil en dank van zijn broer George VI, de decennia lange regeerperiode van Elisabeth II, het faliekant afgelopen ‘sprookjeshuwelijk’ van haar zoon Charles met Diana Spencer, de perikelen van hun kinderen, tot de ‘abdicatie’ door Harry en Meghan van hun koninklijke titels.

Podcast ‘De laatste Queen’
70 jaar zat Queen Elizabeth II op de Britse troon. Ze was de langst regerende vorstin aller tijden. In De Laatste Queen praat Lieven Vandenhaute met Jo De Poorter en andere eminente koningshuiskenners. Ze beantwoorden alle prangende vragen over de vrouw onder de kroon en over de sleutelfiguren in haar leven. Tien afleveringen lang.

Podcast ‘Charles, eindelijk koning’
Charles lijkt wel een figuur die bijna werd vergeten bij de Britse troonopvolging. Dat heeft natuurlijk met de sterke genen van zijn moeder te maken. Heel zijn leven lijkt wel uit wachten te bestaan: op de troon, op de liefde van zijn leven, op erkenning. Niemand heeft de kunst van het wachten zo goed onder de knie. Wat doet dat wachten met een prins en welke koning krijg je dan op de troon? In vijf afleveringen vertellen journalist en royaltykenner Flip Feyten en Cathérine Vandoorne zijn unieke verhaal.

Podcast #Weetikveel over Queen Elizabeth
Ze was een van de bekendste vrouwen ter wereld, en een van de meest mysterieuze. De brede glimlach van Queen Elizabeth II was bekend over de hele wereld, maar wat ze dacht en voeld is een groot geheim. Net daarom fascineerde ze velen. 'Elizabeth the Silent' was een van haar bijnamen, maar in intieme kring werd ze 'Sausage' genoemd. Of 'Cabbage'. Dat kan ook. Dat weten we niet zeker. Harry de Paepe, historicus, leraar geschiedenis en absolute kenner van de Britse monarchie weet het misschien wel.

Programmawijziging
Door het overlijden van de Queen vorige week zijn de afleveringen van het Eén-programma 'De klim van je leven' een week opgeschoven. De laatste aflevering staat nog wel steeds gepland op 29 september, maar wordt door de verschuivingen extra lang met de apotheose in de Italiaanse Dolomieten.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

Parijs, 1900. De Londense aspirant-schrijver Christian trekt naar de Montmartre-wijk om er het leven te gaan leiden van een bohémien, ondanks de sterke tegenkanting van zijn conservatieve vader. Hij raakt bevriend met Henri Toulouse-Lautrec, die hem overhaalt het theaterstuk 'Spectacular Spectacular' te schrijven voor de immens populaire nachtclub Moulin Rouge. Op die manier leert hij Satine kennen. Zij is een courtisane, de meest populaire artieste van de Moulin Rouge en tevens degene die de hoofdrol zal spelen in het theaterstuk. Tussen haar en Christian bloeit stilaan een prachtige romance, maar die wordt bemoeilijkt door de Hertog, die geïnvesteerd heeft in de productie én in een toekomst met Satine.

'Moulin Rouge', film uit 2001 met oa. Nicole Kidman en Ewan McGregor, om 20.35 uur op VTM 3.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:30
  Sporza: FIFA WK voetbal 2022
  16:15
  Clips
 • 13:30
  Sporza: veldrijden
  16:25
  Seven worlds, one planet: minisodes
 • 13:30
  Helden van de zee (de film)
  14:55
  Shaun het schaap
 • 13:35
  Lifestyle & Wonen
  14:15
  De Rodenburgs
 • 12:50
  Bride & Prejudice
  14:00
  Darts: Players Championship Finals 2022
 • 12:00
  Onderbreking
  14:30
  Flashdance
 • 13:10
  Xena, The Warrior Princess
  15:05
  The Graham Norton Show
 • 13:35
  K3 vriendenboek
  13:50
  My Little Pony - Friendship is Magic: Rainbow Roadtrip
 • 11:00
  Joe
  15:25
  Geen uitzending
 • 13:45
  Tot op de graat
  14:10
  Huizenjagers
 • 13:05
  NCIS
  14:05
  Geen uitzending
 • 13:00
  Highway Thru Hell Canada
  15:05
  Storage Wars
 • 12:30
  Love's Sweet Recipe
 • 13:35
  Comfort Food
  14:00
  Wild van wild
 • 13:20
  Goe Bezig! 2022-2023
  14:00
  Business Branding BNP - Digitale Betalingen
 • 13:00
  al-1-maar-hits
  14:00
  Hart Voor Muziek
 • 13:28
  Luxebadkamer bouwen 9
  13:51
  De ambachter
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 13:00
  The Paddock
  14:05
  Premier League World
 • 13:15
  Midsomer murders
  15:15
  All Creatures Great and Small
 • 13:30
  Shark Tank
  16:25
  Below Deck
 • 13:20
  NOS WK Voetbal
  13:50
  NOS WK Voetbal, Polen - Saudi-Arabië eerste helft
 • 13:14
  2 voor 12
  13:58
  MAX Maakt Mogelijk
 • 13:45
  Poesjes
  14:48
  Dance academy