Canvas schrapt omstreden 'Plat Préféré' over Hitler

maandag 27 oktober 2008

De directie van de VRT heeft beslist om het geplande programma 'Plat Préféré' rond de figuur van Adolf Hitler dinsdag niet uit te zenden. Afgelopen week kwam er luid protest van de vereniging van Belgische politiek gevangenen en Joods Actueel.

In de reeks 'Plat Préféré' gaat Jeroen Meus op zoek gaat naar culinaire verhalen uit het leven van beroemde en beruchte personen uit de geschiedenis. Eén van de afleveringen ging over de eetgewoonten van Adolf Hitler.


De VRT-directie blijft achter de inhoud van deze aflevering staan. Het is een evenwichtig programma geworden, waarin Jeroen Meus de historische context juist schetst en de figuur van Adolf Hitler correct kadert.

Maar het was een foute inschatting om deze documentaire in een reeks te plaatsen waarin alle andere protagonisten beroemdheden zijn in de positieve zin van het woord, zoals Roald Dahl en Jacques Brel. Daardoor is ten onrechte de perceptie ontstaan dat het programma Hitler zou vermenselijken of - erger nog - zou verheerlijken. Uit het programma blijkt integendeel erg duidelijk Jeroen Meus’ afschuw voor Adolf Hitler en het nazisme.

De afgelopen dagen werd het voor de VRT dan ook duidelijk dat de controverse over dit programma te groot is om er als openbare omroep geen rekening mee te houden. Het onderwerp is te gevoelig om het in deze omstandigheden te behandelen.

Daarom heeft de omroep beslist om het programma niet uit te zenden. De VRT wil het onderliggende debat over de berichtgeving rond de Tweede Wereldoorlog en zijn hoofdrolspelers in een serene sfeer aangaan, los van dit ene programma.

LEES OOK:
- Canvas wil met 'Plat Préféré' Hitler niet vermenselijken
- Opschudding rond Hitler-aflevering van 'Plat Préféré'

DOSSIER: Rel rond 'Hitler'-aflevering 'Plat Préféré' (Canvas)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

Taylor eist dat haar volledige huwelijk op de sociale media te zien zal zijn. Na een van haar agressieve zenuwinzinkingen begint haar bruidegom te twijfelen aan zijn keuze. Ook Sams huwelijk wordt een zootje wanneer haar bruidsmeisjes weglopen van het feest.

'Bridezillas', om 22.25 uur op Vitaya.

Dossiers