Belgische televisiezenders stellen zelf maatregelen voor om reclame voor kansspelen in te perken

dinsdag 17 mei 2022

Een totaalverbod op gokreclame is geen oplossing om gokverslaving tegen te gaan, zegt VIA (Vereniging van Belgische audiovisuele media). VIA vraagt daarom een gericht kanalisatiebeleid voor reclame op kansspelen.

Een totaalverbod op reclame voor door de overheid vergunde kansspelen is geen oplossing: illegale markt en buitenlandse spelers profiteren hiervan. 20% van reclame-inkomsten van kansspelen zullen de televisiezenders investeren in sensibiliseringscampagnes. De tv-zenders kunnen dit door middel van zelfregulering en overleg met de Kansspelcommissie snel implementeren.


VIA, de vereniging van de Belgische audiovisuele media, heeft de laatste hand gelegd aan een zelfregulerend kader om reclame voor kansspelen op televisie te beperken in de strijd tegen gokverslaving. Dat de sector zichzelf beperkingen oplegt, is in lijn met het advies van de Kansspelcommissie dat recent werd gepubliceerd. Die pleitte eerder al voor een coregulering met alle spelers in de sector. 'We zijn van mening dat we samen met de overheid de strijd tegen gokverslaving moeten aangaan', zegt Wilfried Celis, voorzitter van VIA (Vereniging van Belgische audiovisuele media). 'Met dit pakket van ingrijpende maatregelen kunnen we ervoor zorgen dat er op een ethische en verantwoorde wijze wordt omgegaan met kansspelen. Een totaalverbod op gokreclame vinden we geen goed idee, omdat het probleem dan verschuift naar buitenlandse spelers en het illegale circuit. Een gericht kanalisatiebeleid is effectiever.'

Gericht kanalisatiebeleid in plaats van totaalverbod
Het vergunde aanbod dat er vandaag is, is erop gericht dat spelers veilig en verantwoord kunnen deelnemen. Dat is de essentie van het Belgische vergunningsbeleid: kansspelen kunnen enkel onder strikte voorwaarden georganiseerd worden en er zijn tal van maatregelen voorzien die de spelers moeten beschermen. De consument moet dus gewezen worden op het betrouwbare, beschermde en legale aanbod. Vanwege het wereldwijde karakter van het internet en het massale illegale aanbod is het enkel passief beschikbaar stellen van legaal aanbod onvoldoende om tot voldoende kanalisatie te komen.

Bij een totaalverbod van reclame op Belgische audiovisuele media is er geen mogelijkheid meer tot preventie en kunnen spelers niet meer van het illegale circuit naar het legale circuit gekanaliseerd worden. Bovendien zal het onmogelijk worden om het verbod af te dwingen in de online wereld. Om die reden is een totaalverbod geen goed idee.

De vergelijking die met het verbod op tabaksreclame wordt gemaakt is onterecht. Bij tabak wordt een strikt ontmoedigingsbeleid gevoerd omwille van de directe negatieve impact ervan op de gezondheid van gebruikers. Dat is bij kansspelen niet het geval.

VIA is bereid om in navolging van de oproep van de Kansspelcommissie met de beleidsmakers in gesprek te gaan over een gericht kanalisatiebeleid.

Ingrijpende beperkingen voor gokreclame én investeringen in preventie
VIA werkte samen met de reclameregies van de Belgische televisiezenders een pakket aan zelfregulerende maatregelen uit met betrekking tot reclame voor de private kansspeloperatoren.

'Door de beperkingen voor gokreclame die we onszelf opleggen, daalt de advertentiecapaciteit met 75%. Bovendien investeren we 20% van de inkomsten uit die toegelaten reclame voor vergunde online kansspelen in een sensibiliseringscampagne over de gevaren van overdadig spelen', zegt Wilfried Celis, voorzitter van VIA.

Dit is het volledige overzicht van maatregelen die de Belgische televisiezenders voorstellen in het kader van een gericht kanalisatiebeleid:

1. Een beperking van de inhoud van de advertenties
Adverteren wordt beperkt tot een imagospot die niet rechtstreeks mag aanzetten tot spelen. De consument wordt dus naar het legaal aanbod geleid zonder dat de reclame de verslaving in de hand werkt.

2. Een beperking van het tijdstip van uitzending en volume aan publiciteit
a. In het tijdslot van 20u tot 1u: per uur maximum één imagospot van maximum 30 seconden voor een vergunde online kansspelaanbieder.
b. In geval van een live uitzending van een wedstrijd door een omroep, in de twee uur voorafgaand aan de start en in de twee uur volgend op het einde van de wedstrijd die rechtstreeks wordt uitgezonden, per uur maximum twee imagospots van maximum 30 seconden voor een vergunde online kansspelaanbieder.
c.   De imagospots mogen niet tijdens live sportwedstrijden getoond worden en mogen zich niet richten op minderjarigen.

3. Een beperking van de advertentiemogelijkheden
Door het adverteren te beperken tot een imagospot van maximaal 30 seconden betekent dit dat heel wat advertentiemogelijkheden worden uitgesloten (zoals bijvoorbeeld product placement, billboards, telewinkelen, ...).

4. Verbod op gepersonaliseerde reclame voor jongeren, uitgesloten spelers of spelers die gedurende een lange periode niet meer hebben deelgenomen aan kansspelen.

5. De verplichting om reclame te combineren met waarschuwingsboodschappen. De audiovisuele media zijn bereid om 20% van de inkomsten uit die toegelaten reclame voor vergunde online kansspelen in mediawaarde te investeren in een sensibiliseringscampagne over de gevaren van overdadig spelen.

Anders dan het intussen fel gecontesteerde voorstel voor een totaalverbod op reclame voor kansspelen kunnen deze maatregelen zeer snel worden ingevoerd in het kader van coregulering. De Belgische televisiezenders gaan deze gesprekken graag aan met de Kansspelcommissie om tot een kader te komen.


Persbericht VIA

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Johny Voners als Xavier in 'F.C. De Kampioenen' (foto: Eén - © VRT 2020)

Doortje zit rustig een kruiswoordraadsel in te vullen als Ma DDT binnenkomt. Zij wordt op staande voet ontslagen. Ma DDT zal zelf haar plaats wel innemen. Oscar verwacht bezoek van zijn vader: een vrolijke man die voortdurend met goocheltrucs bezig is, maar die het weinige gezag dat Oscar heeft, ondermijnt. Het blijkt goed te klikken tussen Ma DDT en de vader van Oscar. Zo goed zelfs dat DDT en Oscar vrezen binnenkort samen als stiefbroers aan n familietafel te moeten zitten...

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 17:05
  Flikken
  18:06
  Het journaal (vooravond)
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:05
  Earth's Great Rivers
 • 16:55
  Helden
  17:10
  De Elfenheuvel: compilatie
 • 16:45
  Aspe
  17:45
  Echte verhalen: De buurtpolitie
 • 16:45
  Pech Onderweg
  17:40
  Een huis vol
 • 16:55
  The Good Doctor
  17:40
  Will & Grace
 • 17:00
  Xena, The Warrior Princess
  17:55
  The World's Deadliest Weather
 • 17:00
  Bakugan Battle Planet
  17:20
  Draken: Race naar de rand
 • 16:35
  The A-Team
  17:20
  Nonkel Jef
 • 16:45
  A la carte
  17:10
  Topmakelaars
 • 16:55
  Million Dollar Listing: LA
  17:55
  The Sky Is the Limit
 • 16:55
  NCIS
  17:45
  Special Victims Unit
 • 17:00
  Dr. Phil
  17:50
  Rizolli & Isles
 • 17:00
  De Zomerkeuken
  17:30
  De dagschotel
 • 15:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 17:00
  Dit Zijn De Hits Van Zomer 2022
  18:00
  al-1-maar-hits
 • 16:47
  Tooldokter
  17:11
  Mijn tuin
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 16:35
  Mauve.
  17:25
  San Titar
 • 16:40
  New Tricks
  17:50
  Death in Paradise
 • 17:00
  Shark Tank
  18:50
  Desperate Housewives
 • 17:00
  NOS Journaal (middag)
  17:09
  Langs de Rijn
 • 17:00
  NOS Journaal
  17:09
  The Durrells
 • 16:54
  Kaal of Kammen
  17:18
  Checkpoint