Beleef het Eurovisiesongfestival bij VRT

donderdag 27 april 2023
Foto: Eén - © VRT 2023

Binnenkort is het zover: de 67ste editie van het Eurovisiesongfestival. De 42-jarige Gustaph vertegenwoordigt in Liverpool ons land met Because of you, nadat hij verkozen werd via de preselectie Eurosong 2023.

Op 30 april vertrekt Gustaph naar Liverpool en vanaf dan kan je zijn voorbereidingen achter de schermen en alles van het Songfestival volgen bij de verschillende radio- en televisienetten van VRT. Eén, MNM, Radio2 en VRT MAX geven een unieke blik achter de schermen van het grootste liedjesfestival in Europa, volgen Gustaph op de voet, en zorgen tussendoor voor heel wat muzikale Songfestival-verwennerij. Ook VRT NWS geeft vanuit Liverpool regelmatig updates over de wedstrijd.


Gustaph treedt op in de tweede halve finale, op donderdag 11 mei. Hij is daar als vijfde act aan de beurt. Je kan de twee halve finales en de finale live volgen op Eén en via VRT MAX, met commentaar van Peter Van de Veire. Radio2 zendt de finale ook live uit.

Eén
Bij Eén zit je op de eerste rij om het alles van het Eurovisiesongfestival te volgen. Eén trapt het grootste liedjesfeest van Europa al af op zaterdag 6 mei met 'Het Grote Songfestivalfeest'. 'Het Grote Songfestivalfeest' is een gigantisch muzikaal spektakel, opgenomen in de Ziggo Dome in Amsterdam in november 2022. Verschillende oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival - waaronder ook veel winnaars - treden op, zoals Loreen, Go_A, Alexander Rybak, Johnny Logan, Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Duncan Laurence, Jamala, Netta en Sandra Kim.

Op maandag 8 mei kan je al in de juiste stemming komen met de muziekdocumentaire 'ABBA forever: the winner takes it all'. Vijftig jaar geleden leerden de bezielers van ABBA - de band die in 1974 met Waterloo het Songfestival won en zo internationaal bekend werd - elkaar kennen, veertig jaar geleden gaven ze hun laatste concert en twintig jaar geleden werd de musical 'Mamma Mia!' een wereldwijd fenomeen. In deze documentaire vertellen de bandleden hun verhaal te vertellen, een verhaal dat begon nog voor ABBA echt is ontstaan. Alle grote hits passeren de revue, afgewisseld met interviews met de vier bandleden en talloze andere artiesten en nooit eerder vertoond beeldmateriaal.

Zowel de halve finales op dinsdag 9 mei als donderdag 11 mei (met onze Belgische kandidaat Gustaph) en de finale op zaterdag 13 mei zijn live te volgen op Eén en via VRT MAX. De drie shows worden professioneel van commentaar voorzien door Songfestival-kenner Peter Van de Veire. Elke uitzending wordt voorafgegaan door een korte update uit Liverpool: Mister Eurovision Peter Van de Veire brengt in enkele minuten een round-up en deelt allerlei nieuwtjes over de 67ste editie van het Songfestival. Wat zijn de laatste backstage verhalen? Hoe gaat het intussen met Gustaph? En wie zijn de kanshebbers om het songfestival te winnen?

Aan de vooravond van Gustaphs optreden in de halve finale is er de documentaire 'Gustaph, de weg naar Liverpool' te zien op Eén en VRT MAX, op woensdag 10 mei. Onze kandidaat vertelt aan Peter Van de Veire welke weg hij heeft afgelegd. Wie is Gustaph eigenlijk? Hoe heeft hij zich voorbereid? En hoe beleeft hij het hele avontuur in Liverpool? Hij vertelt zijn verhaal, van zijn eerste optreden als kind tot de laatste repetities en emoties op het Songfestival. Deze docu laat het volledige traject zien met exclusieve backstage beelden, archiefbeelden en een allerlaatste intiem interview met Gustaph.

VRT MAX en Eén: exclusieve video's en zelf punten uitdelen
Ook online hoef je niets te missen van het Songfestival. Op VRT MAX en de sociale media van Eén vind je exclusieve video's achter de schermen bij het Eurovisiesongfestival, van onze kandidaat Gustaph en van commentator Peter Van de Veire. Ook via de sociale media van Gustaph zelf, VRT MAX, Radio2 en MNM krijg je regelmatige updates over hoe het er in Liverpool aan toegaat.

Benieuwd naar de concurrerende nummers? Op vrtmax.be/scoreblad kan je in de week van het Songfestival alle andere artiesten bekijken en kan je tijdens de uitzending live punten geven op outfit, act en nummer.

Zaterdag 6 mei om 21.20 uur: 'Het Grote Songfestivalfeest';
Maandag 8 mei om 21.30 uur: 'ABBA forever: the winner takes it all';
Dinsdag 9 mei om 20.55 uur: eerste halve finale Eurovisiesongfestival;
Woensdag 10 mei om 21.25 uur: 'Gustaph, de weg naar Liverpool';
Donderdag 11 mei om 20.55 uur: tweede halve finale Eurovisiesongfestival, met Gustaph;
Zaterdag 13 mei om 20.55 uur: finale Eurovisiesongfestival.

Radio2
Zowel online als op de radio leeft Radio2 mee met het Eurovisiesongfestival. Peter Van de Veire is tijdens de Songfestival-week, van maandag 8 tot en met zaterdag 13 mei, in Liverpool en brengt samen met Gustaph dagelijks verslag van hun belevenissen daar: Peter deelt backstage verhalen, blikt vooruit naar de optredens en volgt Gustaph van dichtbij. Aangezien Peter in Liverpool zit, wordt 'Goeiemorgen Morgen!' even in een ander jasje gestoken - alle info hierover hoor je volgende week op Radio2.

Op 'Radio2 Benebene' (te horen via DAB+ en VRT MAX) en op Radio2 zijn de hele week veel Songfestival-klassiekers te horen, ook komen verschillende ex-deelnemers langs: op maandag Lisa Del Bo, dinsdag Sennek, woensdag Barbara Dex en donderdag Laura Tesoro. En vanaf zondag 30 april staat het Songfestival centraal in de 'Radio2 top2000kwis' (tem zondag 14/5).

Op donderdag 11 mei - de avond dat Gustaph optreedt - brengt Kim Debrie verslag van de halve finale uit in Wijs. De finale van het Songfestival is op zaterdag 13 mei live te horen op Radio2.

Vrijdag 12 mei is op Radio2 Benebene de 'Radio2 Benebene Songfestival50' te horen, specifiek met enkel nummers van Belgische artiesten. Op zaterdag 13 mei is dan de 'Radio2 Songfestival50' (met nummers van alle landen) te horen op Radio2. Luisteraars kunnen tijdens de Songfestivalweek voor hun favorieten in deze lijsten stemmen via de website van Radio2.

MNM
Ook MNM bezorgt zijn luisteraars regelmatig een update van het reilen en zeilen in Liverpool. Zo komt Gustaph vrijdagochtend 28 april nog langs in 'Kawtar & Keyaert' en geeft hij een laatste update vlak voor zijn vertrek op zondag 30 april. De komende twee weken houdt MNM contact met de Belgen in Liverpool. Tijdens de week van 8 mei deelt Gustaph elke dag in 'Gillis & Govaerts' via een audiodagboek zijn belevenissen op en naast het podium. En ook in 'Swipe' (te volgen op Instagram en TikTok) wordt het Songfestival uitgebreid belicht.

VRT NWS
Voor VRT NWS neemt Gianni Paelinck vanuit Liverpool opnieuw de verslaggeving over het Eurovisiesongfestival voor zijn rekening. Gianni is al jaren een gepassioneerde kenner van het festival en zal op geregelde tijdstippen verslag uitbrengen op de verschillende platformen van VRT NWS.

Wat moet je weten over de 67ste editie van het Eurovisiesongfestival?
Dit jaar vindt het Eurovisiesongfestival plaats in Liverpool in het Verenigd Koninkrijk. Oekraïne won vorig jaar met de song Stefania van Kalush Orchestra, maar door de oorlogssituatie in het land werd door EBU beslist om het Songfestival elders te organiseren. In samenspraak met de Oekraïense omroep strijkt het Eurovisiesongfestival in 2023 neer in Liverpool. De halve finales en finale worden gepresenteerd door een Oekraïens en drie Britse gezichten: Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham en Julia Sanina. De drie shows zullen de Oekraïense cultuur, muziek en gemeenschappen volop vieren. Het thema van het Songfestival dit jaar is dan ook passend: United by music.

Er zijn twee belangrijke wijzigingen aan het reglement van het Eurovisiesongfestival dit jaar. Zo bepalen enkel de televoters (dus het stemmend publiek thuis) welke landen er van de halve finales naar de finales doorstoten. Er zijn geen jurystemmen meer in de halve finales. Voor de finale blijft de manier van stemmen wel zoals bij vorige edities: hier gelden zowel de publieksstemmen als de jurystemmen. Daarnaast mag de rest van de wereld online meestemmen. Die stemmen worden zowel in de halve finales als in de finale gebundeld tot extra publieksstem. Meer informatie over deze wijzigingen is te vinden op de officiële website van het Eurovisiesongfestival.

Naast de optredens van de 37 deelnemende landen zijn er ook gastoptredens voorzien tijdens de shows:

In de eerste halve finale, op dinsdag 9 mei, komt popzangeres Rita Ora optreden, naast Julia Sanina, Alyosha (vertegenwoordigde Oekraïne op het Songfestival in 2010) en Rebecca Ferguson.

In de tweede halve finale, op donderdag 11 mei, treden Mariya Yaremchuk (vertegenwoordigde Oekraïne op het Songfestival in 2014), Oekraïnse rapper OTOY en Zlata Dziunka (nam voor Oekraïne deel aan het Junior Eurovisiesongfestival in 2022) op.

In de finale, op zaterdag 13 mei, komt Kalush Orchestra langs, de groep uit Oekraïne die vorig jaar het Songfestival won. Ook Sam Ryder, die vorig jaar het Verenigd Koninkrijk naar een tweede plek zong, zal optreden. Daarnaast treden in de finale Eurovisie-iconen als Go_A, Jamala, Tina Karol, Daði Freyr, Verka Serduchka, Netta, Cornelia Jakobs, Duncan Laurence, Mahmood en Sonia op.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 20:20
    Thuis
    00:55
    VRT NWS laat
  • 20:00
    Terzake
    23:50
    Nachtlus
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    21:00
    Geen uitzending
  • 20:05
    Familie
    01:10
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:30
    Geen uitzending
  • 20:10
    The Big Bang Theory
    02:50
    Geen uitzending
  • 19:40
    Top 20 Funniest
    01:15
    Stargate SG-1
  • 20:20
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 19:55
    Keeping Up Appearances
    00:55
    Geen uitzending
  • 20:00
    De Tafel van Gert
    01:40
    Big Brother
  • 19:40
    Bones
    01:00
    Friends
  • 19:40
    Borderforce USA: The Bridges
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 19:45
    Chateau Meiland
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 20:30
    Buried in the Backyard
    00:40
    Castle
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    21:30
    Herhalingslus
  • 20:16
    Tooldokter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 19:50
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 19:55
    The Paddock
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 20:00
    Murdoch Mysteries
    00:20
    Silent Witness
  • 20:34
    The Passion
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 20:25
    Pointer
    00:17
    Nieuwsuur
  • 20:25
    Reizen Waes
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach