Acteur Johny Voners (74) overleden

dinsdag 17 maart 2020
Foto: © Bart Musschoot - VRT 2020

Acteur Johny Voners is vanmiddag in intieme kring overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Dat meldt de VRT. De acteur was vooral bekend als Xavier Waterslaeghers uit 'FC De Kampioenen'. Daarnaast speelde hij ook veel in het theater.

Johny Voners, geboren als Johny Hoebrechts in 1945, trad al op 15-jarige leeftijd op als variétéartiest, iets wat de rode draad door zijn leven zou worden. Zijn komisch talent en zijn passie voor Franse chanson waren zijn grootste troeven.


Jarenlang behoorde Voners tot het vaste gezelschap van de KVS Brussel en nadien van het Antwerpse Fakkeltheater. In de jaren '60 begon hij zijn tv-carrière. Zo was hij te zien in de jeugdserie 'Axel Nort' en nadien in de populaire reeks 'Wij heren van Zichem'. Later volgden nog glansrollen in 'Beschuldigde, Sta Op' en de zondagavondreeks 'Het Pleintje'.

Maar Johny was ook één van de sterktehouders in de legendarische BRT-reeks 'De Collega's. In de beginjaren van VTM schitterde hij in de populaire sitcom 'Benidorm', maar even goed speelde hij in 'Dag Sinterklaas', 'Flikken' of 'Kulderzipken'. Later volgde nog rollen in de Studio 100-reeks 'Mega Mindy' of in 2017 nog in de VTM-reeks 'Amigo's'.

De rol waarmee hij in Vlaanderen meer dan wereldberoemd werd, is natuurlijk die van Xavier Waterslaeghers in 'FC De Kampioenen'. Bijna 30 jaar lang speelde hij het 'chouke' van zijn Carmen. Als stuntelende doelman en beroepsmilitair veroverde hij de harten van televisiekijkend Vlaanderen. Ook in de films die volgden, bleef zijn personage zeer populair. Door zijn vertolking werd een doodgewoon pintje een 'dagschotel' in vele Vlaamse cafés.

Naast acteur was Voners ook zanger. Hij trok langs de Vlaamse theaters met een voorstelling rond het werk van Charles Aznavour, Joe Dassin en andere toppers uit het Franse chanson.

In 2018 werd kanker vastgesteld. Johny Voners was sinds februari van dit jaar opnieuw in behandeling. Dit was ook de reden waarom de VRT de start van de opnames van de nieuwe reeks van 'FC De Kampioenen' op hold zette. Ook zijn theatertournee 'Et alors... en dan... Voners', werd eveneens geannuleerd.

De familie en dierbaren van Johny willen dit droevige nieuws in alle sereniteit verwerken. De VRT wenst de familie en dierbaren van Johny Voners innige deelneming bij dit verlies.


Lees ook:
Eerbetoon voor Johny Voners: EÚn herhaalt 'F.C.De Kampioenen 3: Forever'
Voorbereidingen nieuwe 'FC De Kampioenen'-reeks uitgesteld
DPG Media en VTM leven mee met familie en vrienden Johny Voners
Bron: vrtnws.be
Meer artikels over EÚn

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Mary Borsato en Betty de Groot schieten verliefde stellen te hulp die dromen van een onvergetelijk huwelijk, maar zich dat door beperkte financiŰle middelen niet kunnen veroorloven. Mary en Betty halen alles uit de kast om de perfecte budgetbruiloft te organiseren.

'Borsato's Budget Bruiloft', om 22.40 uur op VIJF.

Dossiers