Stromae is grootste prijsbeest op de MIA's

zondag 9 februari 2014

Stromae was zaterdag het grootste prijsbeest op de zevende editie van de MIA's, de Music Industry Awards. Hij wist zomaar alle acht nominaties te verzilveren.

Rocco Granata werd met een Lifetime Achievement Award beloond voor de muziek die hij in ruim een halve eeuw carrière heeft nagelaten.

Ondanks de stevige concurrentie van een hele resem andere genomineerden, kwam Stromae tijdens de zevende editie van de MIA’s als grote overwinnaar uit de bus. Zowel publiek als sector koos massaal voor het Brusselse fenomeen en stuurde hem met maar liefst acht awards naar huis.

Terwijl Stromae twee jaar geleden één MIA binnenrijfde in de categorie Hit van Het Jaar, won hij nu het pleit in de categorieën Hit Van Het Jaar, Dance, Solo Man, Pop, Album, Auteur/Componist, Artwork en Videoclip. Nooit eerder in de geschiedenis van de MIA’s kon een artiest tijdens één editie zoveel awards op zijn conto schrijven.

Vrouwen boven
Naast de formidabele winst van Stromae, komen meteen drie straffe vrouwelijke laureaten in het vizier. Slongs Dievanongs, de Antwerpse rapster met Griekse roots, verzilverde haar nominatie in de publiekscategorie Doorbraak. Trixie Whitley haalde het in de categorie Solo Vrouw van Axelle Red, Coely, en Natalia. Bert Dockx, Tom Van Stiphout en Roland van Campenhout moesten dan weer de duimen leggen tegen de drumstokjes van Isolde Lasoen in de categorie Muzikant.

In de categorie Groep legde Balthazar het af tegen publieksfavoriet Hooverphonic. Clouseau haalde het in de categorie Nederlandstalig van Flip Kowlier, Jonas Winterland en Meuris. Nieuwkomer Robby Longo kon niet meesurfen op de countryhype en zag schlagerkoning Christoff aan de haal gaan met de award voor Vlaams Populair.

Dat Daan ondertussen wel een potje kan breken bij zijn fans, blijkt uit zijn winst in de publiekscategorie Alternative. In de categorie Live Act moest hij dan weer zijn meerdere erkennen in Balthazar die het afgelopen jaar een live-reputatie opbouwden om u tegen te zeggen en zo met de meeste stemmen van de muzieksector ging lopen.

Winnaars MIA’s 2013

HIT VAN HET JAAR (werd gekozen tijdens de show)
Formidable van Stromae

ALBUM
Stromae: Racine Carrée

ARTWORK
Stromae

AUTEUR-COMPONIST
Stromae

LIVE ACT
Balthazar

MUZIKANT
Isolde Lasoen

VIDEOCLIP
Stromae: Formidable

VLAAMS POPULAIR
Christoff

ALTERNATIVE
Daan

DANCE
Stromae

DOORBRAAK
Slongs Dievanongs

GROEP
Hooverphonic

NEDERLANDSTALIG
Clouseau

POP
Stromae

SOLO MAN
Stromae

SOLO VROUW
Trixie Whitley

Over de MIA’s of Music Industry Awards
De uitreiking van de Music Industry Awards is een programma van VRT Televisie voor Eén. De organisatie is in handen van Muziekcentrum Vlaanderen en de VRT.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva España - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In Asturi leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op En.

Dossiers