VRT treurt om het overlijden van Bob Davidse

woensdag 17 februari 2010

Dinsdagavond is in het Erasmusziekenhuis te Antwerpen op 89-jarige leeftijd Bob Davidse overleden, beter bekend als 'nonkel Bob'. Als iemand zich een pionier mocht noemen op het gebied van kindertelevisie, was het wel nonkel Bob. Verscheidene generaties groeiden op met Vlaanderens vrolijkste vriend, die dertig jaar lang de kinderheld bij uitstek was.

Van in de beginjaren van de Vlaamse televisie in 1955 tot aan zijn pensioen in 1985 drukte hij als presentator, animator, zanger en later als producer zijn stempel op de jeugduitzendingen van de Vlaamse openbare omroep.

Leo Hellemans, algemeen directeur media van de VRT: 'De openbare omroep verliest met Bob Davidse de stamvader van de Vlaamse kindertelevisie. Miljoenen Vlamingen zijn met zijn programma’s en liedjes opgegroeid. Hij was de grondlegger van een traditie die tot vandaag voortleeft in Ketnet. We zijn Bob Davidse veel dank verschuldigd voor alles wat hij als presentator en programmamaker voor dit huis heeft gedaan. Hij zal voor altijd onze enige echte 'Nonkel' blijven. Wij bieden zijn familie en nabestaanden ons medeleven aan en wensen hen weel sterkte bij dit grote verlies'.

De jonge Bob Davidse (° Berchem, 26 juli 1920) ontdekte zijn muzikale talent bij de scouts. In 1944 trouwde hij met Anna Vermeulen. Na de oorlog werd hij beroepshalve poppenspeler en liedjeszanger. Hij vormde een duo met zijn echtgenote en samen brachten ze een chanson-repertoire en traden ze op in de Solo-parade.

In 1955 werd Bob Davidse geëngageerd door jeugdproducer Rik Van den Abbeele van het toenmalige NIR. Al sinds het ontstaan van de televisie in 1953 waren er plannen voor een jeugduurtje, maar twee jaar later was er nog altijd geen geschikte presentator gevonden. Tot productiemedewerker Mathieu De Heyder de gevleugelde woorden sprak: "Ik ken nogal een dikke met golvend haar die smakelijk kan lachen." Op 12 maart 1955 werd de eerste aflevering van Kom toch eens kijken uitgezonden. Bob Davidse werd geassisteerd door Paula Semer. Omdat zij voor de kinderen ‘Tante Paula’ was, werd Bob Davidse na vier afleveringen ‘nonkel Bob’ gedoopt. Het zou een eretitel worden die 55 jaar later nog altijd galmt als een klok. Nonkel Bob was zijn tijd ver vooruit. Met de TV OHEE-Club creëerde hij een soort jongeren-community avant-la-lettre en de typische groet van de TV OHEE-Club kan worden beschouwd als een vroege voorganger van de Ketnet Shake.

De tantes van Komt toch eens kijken kwamen en gingen. Behalve tante Paula passeerden ook tante Lieve – Lieve Simoens, de zus van Lutgart –, tante Rita, tante Berta en tante Ria de revue. Nog later kwamen Zaki, Kris Smet en Nadine De Sloovere, die gaandeweg de presentatie van het programma overnamen. Het programma zelf veranderde verschillende keren van naam. Kom toch eens kijken werd Televisum, Tiptop, onder de overkoepelende titel Jevanjong en later Kijkuit.

De magie van televisie
De impact van televisie was enorm. Nonkel Bob zorgde voor sfeer en vrolijke liedjes in zijn programma’s. En dat deed hij ook overal te lande in zalen vol kinderen. Als hij ergens had opgetreden, vroegen kinderen steevast of hij daarna weer in zijn televisiekast zou kruipen. Veel kinderen begrepen niet dat hij in het echt groot was en op het televisiescherm klein. Bob Davidse herinnerde zich die pioniersperiode later als een zeer goede tijd: 'We waren net een paar goeie vrienden onder elkaar, met Rik van den Abbeele en – zeker niet te vergeten – Matthieu de Heyder die met hart en ziel aan het programma werkte.'

In 1957 kreeg Bob Davidse samen met Nand Buyl, Paul Van de Velde en Armand Pien de allereerste televisie-oscar, die uitgereikt werd door zijn collega's. Door zijn enorme populariteit werd nonkel Bob in 1959 een van de uithangborden van De Melkbrigade, een grootscheepse campagne die kinderen ertoe moest aanzetten meer melk te drinken. Nonkel Bobs slogan voor de Melkbrigade luidde: Milleke melleke mol karwitsel karditsel kardol.

De man die zijn volk gitaar leerde spelen
Muziek zou zowel in het leven van Bob Davidse als in Kom toch eens kijken een grote rol blijven spelen. Hij schreef in totaal zo’n 800 liedjes. De absolute tophit was Vrolijke vrienden, een nummer waarvan hij ooit lachend zei dat de tekst beter bekend was dan die van het Belgische volkslied. Ook Samson en Gert hebben het liedje in hun repertoire opgenomen. Gert Verhulst vertelde dat de stemmen in de zaal plots veel lager klonken als ze Vrolijke vrienden inzetten. Alle vaders en moeders zongen immers mee.

Verder leerde nonkel Bob zijn volk ook gitaar spelen. Er werden duizenden exemplaren verkocht van zijn legendarische “Praktisch leerboekje voor gitaar”. Tijdens een memorabele uitzending van Pop Elektron verzamelde Bart Peeters ooit een hele schare Vlaamse rockers die met Bob leerden spelen.

Bob Davidse als producer
De laatste jaren van zijn carrière was Bob Davidse producer. Hij stond aan de wieg van de kinderseries Merlina en Carolientje en realiseerde programma’s als De appel en de boom, Driemaal is scheepsrecht en Zo vader zo zoon. Zijn laatste wapenfeit was Stad op stelten (1984), met Marijn Devalck en Micha Marah. In mei 1985 ging Bob Davidse met pensioen. Bij het jubileumfeest van 50 jaar tv in 2003 deed hij nog een opgemerkt televisie-optreden. Op 9 augustus van vorig jaar stond hij nog op het podium van 'Antwerpen zingt': hij bracht toen voor het laatst zijn succesnummer 'Vrolijke vrienden'.


Lees ook:
Nonkel Bob (Davidse) overleden

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo

Sarah wordt ten huwelijk gevraagd door haar vriend, maar ze is helemaal niet zeker of ze dit wel wil. Op weg naar huis om het huwelijksfeest van haar zus bij te wonen, besluit ze bij haar grootmoeder langs te gaan om raad te vragen. Daar ontdekt ze een groot familiegeheim dat zijn weerslag heeft op de hele generatie vrouwen binnen de familie. Ze besluit op zoek te gaan naar de man die een antwoord kan geven op al haar vragen...

'Rumor Has It', film met oa. Jennifer Aniston en Kevin Costner, om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers