'Zembla' donderdag over adoptiefraude

woensdag 2 december 2020

Begin dit jaar spande Dilani Butink, die in 1992 geadopteerd werd vanuit Sri Lanka, een rechtszaak aan tegen de staat. De adoptiepapieren van Butink zijn namelijk vervalst.

Ze weet niet wie haar biologische familie is. En Butink is niet de enige. Vanaf de jaren '70 zijn ruim 40.000 kinderen vanuit het buitenland naar Nederland geadopteerd. In drie eerdere uitzendingen toonde 'Zembla' aan dat op grote schaal adoptiepapieren zijn vervalst.


Baby's werden uit ziekenhuizen geroofd en er bestonden 'baby farms', waar baby's ten behoeve van adoptie op de wereld werden gezet.

Butink verwijt de staat niet te hebben ingegrepen. Maar ze verloor. Haar zaak is volgens de rechtbank verjaard. De rechter baseert haar oordeel onder meer op het feit dat het handelen van de staat niet 'verwijtbaar' zou zijn. Hoe zit dat? Uit nieuw onderzoek van Zembla blijkt dat op verschillende ministeries de misstanden al jarenlang bekend waren. Zelfs al vanaf eind jaren 70.

'Zembla' onderzoekt: Wat deed de Nederlandse overheid met die informatie?

'Zembla', donderdag 3 december om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

John McClane reist af naar Rusland om zijn vervreemde zoon, Jack McClane, te helpen. Die is betrokken geraakt bij de gevangenisuitbraak van een Russische leider die een staatsgreep wil plegen. Vader en zoon moeten alles op alles zetten om zichzelf en elkaar in leven te houden en de werelddemocratie te beschermen.

'A Good Day To Die Hard', film uit 2013 met oa. Bruce Wiilis, om 21.35 uur op VTM.

Dossiers