Zaterdag in 'Hollandse Zaken': vermalen door instanties

vrijdag 7 augustus 2020
Foto: © Hans Vink/Omroep MAX 2018

Aanstaande zaterdag in 'Hollandse Zaken': hoe goedwillende mensen de dupe worden van niet alleen de Belastingdienst, maar ook bij het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en bij pensioenfondsen worden mensen vermalen in de bureaucratische molen.

Voor je het weet, word je van fraude of fouten beschuldigd en moet jij aantonen dat dit onterecht is. Na een gekmakende zoektocht naar eerlijkheid raken deze burgers alle vertrouwen in instanties kwijt.


Bij die instanties lijkt de menselijke maat verdwenen. Het is niet de bedoeling dat een medewerker zich diepgaand verdiept in iemands persoonlijke situatie. De politieke opdracht is immers het tegengaan van fraude. Het leidt ertoe dat er vooringenomen van uitgegaan wordt dat de burger niet te vertrouwen is. Dit najaar start een parlementair onderzoek naar de uitvoeringsorganisaties van de overheid. Deze zouden hun werk ‘te anoniem doen' en 'weinig behulpzaam zijn vanwege protocollen en procedures'.

In 'Hollandse Zaken' verhalen van Nederlanders die vermalen werden in ambtelijke of andere officiële molens. En de vraag: waar is de menselijke maat gebleven?

'Hollandse Zaken', vanaf zaterdag 8 augustus rond 20.35 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

Wanneer Sam en Eddie samen in bed ontwaken, vragen ze zich af wat er de avond voordien is gebeurd. Maar ze kunnen zich allebei amper iets herinneren. Wanneer er vervolgens een voor hen onbekende vrouw opduikt die hen bedankt voor hun hulp bij het terugvinden van haar hond, besluiten Sam en Eddie uit te zoeken wat er zich de dag voordien allemaal heeft afgespeeld.

'Take Two', om 22.40 uur bij VTM 3.

Dossiers