'Vranckx' zaterdag over kinderarbeid op cacaoplantages

vrijdag 2 april 2010

De paasklokken voeren weer tonnen chocolade aan. De zoete lekkernij waar we deze dagen weer gulzig van smullen, heeft voor de kinderen op de cacaoplantages in West-Afrika een erg bittere nasmaak. De eigenaars van de plantages kunnen een kindslaafje kopen voor 230 euro. Zo kunnen ze de verkoopprijs van de cacao laag houden. Vranckx toont de donkere kant van chocolade, op zaterdag 3 april om 20.10 uur.

In 2001 ondertekenden grote chocoladefabrikanten, waaronder het Zwitserse Barry Callebaut, een bedrijf met Belgische roots, een charter waarin ze beloofden tegen 2008 komaf te maken met kinderarbeid op cacaoplantages. Maar daar is in de praktijk nog niet veel van te merken.

Reporter Miki Mistrati trekt met een verborgen camera naar Mali en stelt vast dat kinderen van amper 7 verhandeld worden om in buurland Ivoorkust als slaven op cacaoplantages te werken. Ze oogsten de bonen en moeten zware lasten torsen.

De grote fabrikanten zijn erg spaarzaam met commentaar. Ze stellen dat ze geen eigenaar zijn van de meeste plantages waarvan ze hun grondstof kopen. De laatste jaren is de prijs van cacao tot een dieptepunt gezakt. Maar de prijs van de repen en paaseitjes in de rekken is fors gestegen.

'Vranckx', zaterdag 3 april om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo

Sarah wordt ten huwelijk gevraagd door haar vriend, maar ze is helemaal niet zeker of ze dit wel wil. Op weg naar huis om het huwelijksfeest van haar zus bij te wonen, besluit ze bij haar grootmoeder langs te gaan om raad te vragen. Daar ontdekt ze een groot familiegeheim dat zijn weerslag heeft op de hele generatie vrouwen binnen de familie. Ze besluit op zoek te gaan naar de man die een antwoord kan geven op al haar vragen...

'Rumor Has It', film met oa. Jennifer Aniston en Kevin Costner, om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers