MAX-podcast 'De Toekomst is Grijs' geeft kleur aan vergrijzing

maandag 27 november 2023

In de nieuwe MAX/NPO Radio 1-podcast 'De Toekomst is Grijs' onderzoeken journalisten Elles de Bruin en Astrid Cornelisse hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing volgens experts zijn piek bereikt.

Ook zoeken ze antwoord op de vraag waarom vergrijzing op dit moment nauwelijks een thema is in de politiek. De zevendelige podcastserie is vanaf nu te beluisteren op NPO Luister of NPORadio1.nl.


In 2040 bereikt de vergrijzing in Nederland zijn hoogtepunt. Tegen die tijd is een kwart van Nederland 65-plus. Dat niet alleen: het aantal 80-plussers is in 2040 verdubbeld ten opzichte van nu. Dat dit impact heeft op de samenleving is duidelijk, maar hoe groot is die impact eigenlijk? Elke aflevering staat een ander thema centraal, zoals zorg, werk en wonen. De Toekomst is Grijs start met een fictief toekomstjournaal, waarin duidelijk wordt hoe het jaar 2040 eruit zal zien als we nu niet drastisch maatregelen nemen.

Elles de Bruin: 'De vergrijzing in Nederland gaat ons allemaal aan, van jong tot oud. Astrid Cornelisse en ik willen het onderwerp op de kaart zetten omdat vergrijzing serieuze gevolgen met zich meebrengt en we de consequenties daarvan allemaal gaan ondervinden.'

Hun zoektocht brengt Elles de Bruin en Astrid Cornelisse langs experts en mensen die in hun leven of vakgebied nu al te maken hebben met de effecten van vergrijzing. Ook reizen ze af naar Japan, waar onze toekomst op het gebied van vergrijzing nu al realiteit is.

De experts die te horen zijn in de podcast zijn onder anderen: Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde), Kim Putters (SER), Kimberley Snijders (Nationale Jeugdraad), Yasmin Ait Abderrahman (FNV Young & United en SER) en Wouter Kools (Raad van de Toekomst).

Aflevering 1 – De zorg – maandag 27 november bij MAX
In de eerste aflevering staat de zorg centraal. Als je kijkt naar huisartsen, de geestelijke gezondheidszorg, de verpleeghuizen en de ziekenhuizen, dan is er nu al een zorginfarct in Nederland. 'En als we nu geen maatregelen nemen, overlijdt straks de zorg', zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in de podcast. Als we niks doen, worden mensen zo meteen geweigerd als ze zorg nodig hebben. Precies waar we tijdens de coronacrisis zo bang voor waren. En op basis van welke criteria moet iemand dan gaan kiezen wie wel een medicijn of behandeling krijgt en wie niet? 'Een mogelijk scenario is dat tegen oudere mensen wordt gezegd dat ze genoeg zorg hebben geconsumeerd en dus moeten afzien van zorg en behandeling', zegt ethicus Cees Hertogh. 'Een ander scenario is dat juist jongvolwassenen de dupe zijn, omdat er onvoldoende budget over is om aan hen adequate zorg te verlenen', aldus hoogleraar Rotmans. We volgen een traumachirurg die zich al voorbereidt op de toekomst door kritisch te kijken naar heupoperaties. Wat levert het de samenleving en de patiënt op als we niet meer als vanzelfsprekend een heupoperatie uitvoeren? Artsen verbazen zich erover dat dit gesprek wordt gemeden door politiek en beleidsmakers.

Crossmediaal project 'De Toekomst is Grijs'
In het crossmediale project 'De Toekomst is Grijs' onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de speciale website detoekomstisgrijs.nl.

'De Toekomst is Grijs' van Omroep MAX is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app.

'De Toekomst is Grijs', nu te beluisteren op NPO Luister of NPORadio1.nl.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play Crime logo

Jaarlijks lopen er bij de politie in Groot-BrittanniŽ duizenden meldingen binnen over kindermisbruik. Heel vaak speelt het misbruik zich af binnen de familiekring. De slachtoffers, veelal jonge kinderen, zijn getekend voor het leven. Bij Natasha (28) begon het misbruik toen ze amper vier jaar oud was. En ook Maya (35) werd aangerand door haar eigen vader. Hij filmde ook alles en noteerde elk detail zorgvuldig in een dagboek. Maya daagde haar vader voor de rechtbank, waarna hij werd veroordeeld voor een celstraf van tien jaar. Schokkende verhalen waar de meeste slachtoffers niet mee naar buiten durven te komen. De vrouwen in deze documentaire vonden de moed om er openlijk over te praten in de hoop zo andere slachtoffers te kunnen helpen.

'My Dad the Paedophile', om 20.35 uur op Play Crime.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 11:00
  Winterbeelden
  12:15
  Dagelijkse kost
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Winterbeelden
 • 11:40
  Galactic Agency
  11:55
  Oma en Oma
 • 09:50
  Geen uitzending
  11:55
  Echte Verhalen: De Buurtpolitie
 • 10:45
  Geen uitzending
  13:55
  Achter gesloten deuren
 • 11:30
  Sturm der Liebe
  12:20
  Geen uitzending
 • 10:20
  Geen uitzending
  13:55
  Airwolf
 • 11:10
  Strong Medicine
  15:55
  The Flying Doctors
 • 10:00
  Joe
  14:55
  Geen uitzending
 • 11:00
  Geen uitzending
  12:15
  De Tafel van Gert
 • 11:10
  Rizzoli & Isles
  12:00
  Castle
 • 11:30
  Pawn Stars: Best Of
  12:20
  Heavy Rescue: 401
 • 11:25
  Dr. Phil
  12:10
  Love Island NL
 • 11:50
  World's Most Evil Killers
 • 10:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 11:48
  Mijn tuin
  12:00
  Dit Is Wat Mijn Mama Zei
 • 11:45
  Comfort Food
  12:05
  De Garde van Gert
 • 10:25
  Eredivisie
  12:15
  Premier League
 • 11:35
  Shakespeare and Hathaway: Private Investigators
  12:25
  Father Brown
 • 11:14
  Tijd voor Max
  12:00
  NOS Journaal
 • 11:30
  Stand van Nederland: Generatie Next
  12:00
  NOS Journaal
 • 11:49
  Maya de Bij
  12:02
  Calimero