MAX-podcast 'De Toekomst is Grijs' geeft kleur aan vergrijzing

maandag 27 november 2023

In de nieuwe MAX/NPO Radio 1-podcast 'De Toekomst is Grijs' onderzoeken journalisten Elles de Bruin en Astrid Cornelisse hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing volgens experts zijn piek bereikt.

Ook zoeken ze antwoord op de vraag waarom vergrijzing op dit moment nauwelijks een thema is in de politiek. De zevendelige podcastserie is vanaf nu te beluisteren op NPO Luister of NPORadio1.nl.


In 2040 bereikt de vergrijzing in Nederland zijn hoogtepunt. Tegen die tijd is een kwart van Nederland 65-plus. Dat niet alleen: het aantal 80-plussers is in 2040 verdubbeld ten opzichte van nu. Dat dit impact heeft op de samenleving is duidelijk, maar hoe groot is die impact eigenlijk? Elke aflevering staat een ander thema centraal, zoals zorg, werk en wonen. De Toekomst is Grijs start met een fictief toekomstjournaal, waarin duidelijk wordt hoe het jaar 2040 eruit zal zien als we nu niet drastisch maatregelen nemen.

Elles de Bruin: 'De vergrijzing in Nederland gaat ons allemaal aan, van jong tot oud. Astrid Cornelisse en ik willen het onderwerp op de kaart zetten omdat vergrijzing serieuze gevolgen met zich meebrengt en we de consequenties daarvan allemaal gaan ondervinden.'

Hun zoektocht brengt Elles de Bruin en Astrid Cornelisse langs experts en mensen die in hun leven of vakgebied nu al te maken hebben met de effecten van vergrijzing. Ook reizen ze af naar Japan, waar onze toekomst op het gebied van vergrijzing nu al realiteit is.

De experts die te horen zijn in de podcast zijn onder anderen: Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde), Kim Putters (SER), Kimberley Snijders (Nationale Jeugdraad), Yasmin Ait Abderrahman (FNV Young & United en SER) en Wouter Kools (Raad van de Toekomst).

Aflevering 1 – De zorg – maandag 27 november bij MAX
In de eerste aflevering staat de zorg centraal. Als je kijkt naar huisartsen, de geestelijke gezondheidszorg, de verpleeghuizen en de ziekenhuizen, dan is er nu al een zorginfarct in Nederland. 'En als we nu geen maatregelen nemen, overlijdt straks de zorg', zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in de podcast. Als we niks doen, worden mensen zo meteen geweigerd als ze zorg nodig hebben. Precies waar we tijdens de coronacrisis zo bang voor waren. En op basis van welke criteria moet iemand dan gaan kiezen wie wel een medicijn of behandeling krijgt en wie niet? 'Een mogelijk scenario is dat tegen oudere mensen wordt gezegd dat ze genoeg zorg hebben geconsumeerd en dus moeten afzien van zorg en behandeling', zegt ethicus Cees Hertogh. 'Een ander scenario is dat juist jongvolwassenen de dupe zijn, omdat er onvoldoende budget over is om aan hen adequate zorg te verlenen', aldus hoogleraar Rotmans. We volgen een traumachirurg die zich al voorbereidt op de toekomst door kritisch te kijken naar heupoperaties. Wat levert het de samenleving en de patiënt op als we niet meer als vanzelfsprekend een heupoperatie uitvoeren? Artsen verbazen zich erover dat dit gesprek wordt gemeden door politiek en beleidsmakers.

Crossmediaal project 'De Toekomst is Grijs'
In het crossmediale project 'De Toekomst is Grijs' onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de speciale website detoekomstisgrijs.nl.

'De Toekomst is Grijs' van Omroep MAX is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app.

'De Toekomst is Grijs', nu te beluisteren op NPO Luister of NPORadio1.nl.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT CANVAS logo

Billy sluit zich aan bij Jesse, Pat Garrett en een andere outlaw, Frank Baker, en bij de rest van de 7 Rivers Gang, in hun nieuwe kamp, net buiten de stad Lincoln. De bende werkt nu voor de machtigste man van Lincoln, Major Murphy. Murphy wil dat ze hem af helpen van zijn nieuwe concurrent, John Tunstall. Billy zit al snel verscheurd tussen de twee rivalen.

'Billy The Kid', om 22.55 uur op VRT CANVAS.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 23:45
  Journaallus
  06:00
  radio2 op VRT 1: Sta op met Radio2
 • 00:05
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 20:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:55
  Geen uitzending
  06:00
  Kabouter Plop
 • 02:45
  Geen uitzending
  07:15
  Blind Getrouwd UK
 • 00:45
  Geen uitzending
  10:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:25
  Geen uitzending
  14:35
  Stargate Atlantis
 • 02:50
  Dawson's Creek
 • 01:55
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 01:15
  Geen uitzending
  06:00
  TEAM OCHTEND
 • 02:45
  Geen uitzending
  02:00
  Neighbours: A New Chapter
 • 03:15
  Geen uitzending
  07:45
  MacGyver
 • 02:20
  Geen uitzending
  02:10
  Sex and the City
 • 01:20
  Geen uitzending
  07:05
  Jodi Arias: Dirty Little Secret
 • 00:35
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 03:05
  Het appartement
  05:55
  Sixties To Six
 • 03:05
  De Gezonde Goesting
  02:40
  Snel, Makkelijk & Lekker
 • 02:36
  Tennis: Terra Wortmann Open 2024
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 03:10
  Peaky Blinders
  02:15
  Scott & Bailey
 • 03:10
  Transplant
  02:20
  Flip This House
 • 01:40
  NOS Journaal
  05:50
  Nederland in Beweging
 • 01:25
  Geen uitzending
  07:00
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 02:55
  De slimste mens
  02:25
  Disco: Soundtrack of a Revolution