'Grote Vragen' hoe vliegt een vogel?

woensdag 23 september 2020

Hoe vliegt een vogel? Biomechanisch ingenieur David Lentink is gefascineerd door de kunst van vliegen. In zijn lab aan de Stanford University bestudeert Lentink met behulp van windtunnels en camera's de manier waarop vogels vliegen. Met die kennis bouwt hij onder andere robotvogels.

Samen met wetenschapsjournalist Rob van Hattum ontdekt Lentink op zijn oude vliegtuigmodellenclub dat zijn modellen, die hij 25 jaar geleden bouwde, nog steeds vliegen als de beste. In Turijn bekijken ze de 500 jaar oude aantekeningen, die speciaal voor hen uit de kluis werden gehaald, van Leonardo da Vinci over de vliegkunst van vogels.


In zijn eigen laboratorium  bestudeert Lentink tot in de kleinste details de vleugelslagen van muspapegaaien en kolibries, hun manoeuvres en de manier waarop ze  met turbulentie omgaan. Hoe doen vogels dat en wat kunnen we daar van leren?

Regie: Stephane Kaas

'Grote Vragen' is (mede) mogelijk gemaakt door de Vereniging van Universiteiten.

'Grote Vragen', donderdag 24 september om 22.15 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Bartel Van Riet mag als laatste de uitdaging aangaan om Saartje te verslaan in een zelfgekozen sport. Als durfal, avonturier, natuurmens en leerkracht lichamelijke opvoeding van opleiding kwam hij al snel uit bij wildwaterkajak. Wildwaterkajak-fanaat Servaes Timmerman neemt Bartel en Saartje mee voor een afdaling van een kolkende rivier in Frankrijk, inclusief stroomversnellingen, watervallen en scherpe bochten. Wie houdt op het einde van de rit het hoofd boven water?

'Op de Man Af', om 20.40 uur op Eén.

Dossiers