Zaterdag een nieuwe Nomaden-reportage in 'Vranckx': The Conversation

vrijdag 23 oktober 2020

Louise Van Assche is geboren en getogen in BelgiŽ en heeft Congolese roots. Een jaar geleden verhuisde ze naar Austin, de hoofdstad van Texas. Daar kwam ze middenin de Black Lives Matter-protesten terecht.

Het raakte haar persoonlijk en ze besloot de straat op te gaan om een reportage te maken.


Hiram is een livestreamer. Van bij het begin van de protesten filmt hij wat er op straat gebeurt. Zo wil hij het onrecht aanklagen. 'Ik zet mijn camera in als een manier om manifestanten te beschermen. Dankzij sociale media is het makkelijker geworden om politiegeweld naar buiten te brengen, kijk maar naar George Floyd.' Voor de lens van Hiram werd ook al een manifestant neergeschoten. Dat heeft hem diep geraakt.

Louise maakt ook kennis met families van slachtoffers. En ze gaat op stap met verschillende bewegingen. Mama Bear en haar familie hebben eigen T-shirts en ze schminken zich als echte krijgers. Ze strijden vreedzaam. Maar Louise merkt dat de sfeer grimmiger wordt. 'Mensen grijpen naar de wapens. Af en toe rijdt een auto in op de massa. De politie wordt steeds repressiever en het wordt alleen maar moeilijker om in dialoog te gaan.'

'De protesten trokken als een lopend vuurtje doorheen de wereld en bereikten ook Vlaanderen', zegt Louise. 'Deze reportage zal niet alleen een inkijk geven in het Amerikaanse leven, maar ons tegelijk doen reflecteren over de toenemende polarisatie die ook bij ons in Europa plaatsvindt.'

Een reportage van Louise Van Assche.
Met de steun van het Fonds Pascal Decroos

'Vranckx en de Nomaden', zaterdag 24 oktober om 20.05 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Zelfde Deur, 20 jaar Later' met Martin Heylen op Eén

Bij Rik uit Bree werd de eerste kunsthartklep in BelgiŽ ingeplant. Martin kon ze horen tikken. Rik leefde er nadien zwaar op los en het wilde leven eiste zijn tol. Maar Rik en Ria zouden toch onmiddellijk herbeginnen. Nergens spijt van, niks laten liggen. Net als Marc, die vroeger tuinen ontwierp, maar nu een artiestenleven leidt. Of Dorine, die gelukkig is omdat alles bleef zoals het was in de stille polders van Eggewaartskapelle. Het is de laatste keer dat Martin oude bekenden verrast.

'Zelfde Deur, 20 Jaar Later', om 20.45 uur op Eťn.

Dossiers