Woensdag in 'Pano': onrust om euthanasie

dinsdag 29 september 2020

'Mensen komen op consultatie en zeggen: ik wil euthanasie. Tja, zo werkt het niet.' Zowel Nancy als Ruth ondervinden hoe moeilijk het is om zlfs als je ondraaglijk lijdt, euthanasie te krijgen.

Nancy heeft vier jaar geleden euthanasie gevraagd, Ruth twee jaar geleden. 'Ik blijf vechten voor mijn rechten om mijn euthanasie te verkrijgen', zegt Ruth. Ruth is 28 en lijdt psychisch ondraaglijk.


Onrust is er niet alleen bij patiënten. Ook bij artsen en nabestaanden. Dat is op pijnlijke wijze gebleken tijdens het euthanasieproces eerder dit jaar. 'Pano' gaat op zoek naar de oorzaak van de onrust, ook bij de euthanasiecommissie. Die moet erop toezien dat de wet wordt nageleefd.  Maar – dat vertellen (oud)commissieleden -  de commissie is te laks, niet transparant en rekt de wet op.

Alle geïnterviewden in Pano zijn blij dat de euthanasiewet er is. Maar er zijn pijnpunten en het stilzwijgen daarrond willen ze doorbreken. 'Het feit dat de wet beter zou moeten worden omschreven, wordt altijd maar afgeremd. Ik denk dat die panische angst niet correct is', zegt oud-commissielid Bob Rubens. 'Het is heel makkelijk om als buitenstaander te zeggen, komaan een nieuwe dag! Maar voor mij is dat opnieuw een dag waarop ik moet vechten om die uren door te komen', besluit Ruth.

Een reportage van Greet Pluymers, eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

'Pano: Onrust Om Euthanasie', woensdag 30 oktober om 21.25 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Justice for All' (foto: VIER - © SBS Belgium 2020)

Meester Pol Vandemeulebroucke staat een clint bij die door de correctionele rechtbank veroordeeld werd wegens moordpoging. De man werd jarenlang afgeperst en bedreigd door Klaas O. en schoot hem neer. O. was de leider van de beruchte motorclub No Surrender en werd inmiddels zelf veroordeeld wegens 'crimineel kannibalisme'. Meester Vandemeulebroucke pleit de zaak voor het hof van beroep. Meester Mounir Souidi bezoekt een clint in de hulpgevangenis van Leuven. De man is een notoir pornoproducent en zit een straf uit wegens een zedenmisdrijf.

'Justice for All', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers