'Stil levend', een film van Nathalie Basteyns in 'Taboe'

maandag 11 april 2011

Stil levend is een documentaire van Nathalie Basteyns over zelfdoding. De film vertelt het aangrijpende verhaal van drie gezinnen die ermee geconfronteerd werden. Veerle beschrijft haar zoon Freek als een golden boy die alles mee had: mooi, slim, veel vrienden, veel vriendinnen. Nooit had ze kunnen denken dat Freek er zou voor kiezen om uit het leven te stappen.

De laatste weken voor zijn dood was hij wel stiller; hij lachte minder. Hij kon blijkbaar moeilijk omgaan met de druk en had het gevoel dat hij de verwachtingen van anderen niet kon inlossen. Freek bezocht een paar keer een therapeut en kreeg antidepressiva voorgeschreven. Hij vertrouwde Veerle toe dat het beter met hem ging de laatste tijd. De zaterdag voor zijn dood vroeg hij haar om nieuwe broeken. Ze gingen twee jeansbroeken kopen. Eén ervan droeg hij toen hij stierf. Veerle is ervan overtuigd dat zijn wanhoopsdaad heel 'momentgebonden' was. Ook na tien jaar blijft ze zich nog pijnigen met die ene vraag: waarom?

Luc en Greet vertellen dat Eva anders was dan alle andere kinderen. Ze was als kind ernstiger, ze stelde andere vragen. In haar puberteit werd Eva zwaar gepest. Sindsdien heeft ze altijd het gevoel gehad dat ze er niet bij hoorde, dat ze anders was. Eva stopte met haar haar studie vertaler-tolk en ging fotografie studeren. Ze bleek erg getalenteerd en studeerde af als fotografe. Luc en Greet zagen dat hun dochter plannen maakte. Ze richtte haar appartement in, ze droomde van een leven waarin ze reizen en fotografie kon combineren, ze zocht naar werk. En toen gebeurde voor hen het ondenkbare: op 21 november 2008 koos Eva voor een ‘andere wereld’, zoals ze zelf schreef in haar afscheidsbrief. Ze was het vechten moe, ze was op, ze kon niet meer. Elke dag vraagt Greet zich af hoe het komt dat ze geen noodkreten heeft opgevangen. Was Eva er beter in geworden om haar verdriet te verbergen? Is er in de laatste dagen voor haar dood iets in haar leven gebeurd dat haar deze beslissing heeft doen maken. Ontelbare vragen waar ze nooit een antwoord op zullen vinden.

Stefaan Maene is zwemmer, Olympisch kampioen, een winnaar. Toch deed hij enkele jaren geleden een zelfmoordpoging. Hij was kapot en wilde alleen nog maar slapen, eeuwig slapen. Maar Stefaan werd terug wakker. Vandaag is hij blij dat hij nog leeft. Hij vertelt op een pakkende ma nier wat er door hem heen ging, die fatale avond.

Nathalie Basteyns over 'Stil levend'
'Stil levend zou een film worden over verlies en verdriet maar gaandeweg kwam ik erachter dat het een film is geworden over moed en overleven. Het onderwerp spreekt me heel erg aan omdat ik, zoals zo vele anderen, ook van nabij geconfronteerd ben geweest met zelfdoding. Met deze film heb ik geprobeerd het onderwerp bespreekbaar te maken en het taboe errond te doorbreken. Ik hoop dat ik met dit document meer begrip heb gecreëerd, zowel voor de mensen die zelfmoord pleegden als voor de nabestaanden.'

Nathalie Basteyns
Nathalie Basteyns (° 1972) debuteerde in 1997 met 'De Kus', haar opmerkelijke eindwerk aan het Sint-Lukas Instituut in Brussel: een documentaire over het huwelijk van haar ouders (o.a. bekroond met de TV2-prijs op de Lange Nacht van de Korte Film en de Grote Prijs in de categorie 'Regards Neufs' op het Festival 'Vision du Reel' in Nyon). De volgende jaren maakte ze reportages bij TV Brussel en voor diverse programma’s van Eén, Canvas en vtm. Zo werkte ze als reporter voor 'Napels Zien', 'De Wereld is Klein', 'Ieder Zijn Wereld', 'Bal Mondial', 'Vlaanderen Vakantieland', 'Witte Raven', 'Koppen', 'De Wereld van Tarantino', 'Belga Sport' en 'Telefacts'. Tussendoor deed ze de productie van de kortfilm 'Cologne' van Kaat Beels, met Sara Deroo en Geert Van Rampelberg. Ze was ook regisseur/scenarist van de VTM-serie 'Jes'.

'Taboe – Stil levend', dinsdag 12 april om 22.00 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo

Sarah wordt ten huwelijk gevraagd door haar vriend, maar ze is helemaal niet zeker of ze dit wel wil. Op weg naar huis om het huwelijksfeest van haar zus bij te wonen, besluit ze bij haar grootmoeder langs te gaan om raad te vragen. Daar ontdekt ze een groot familiegeheim dat zijn weerslag heeft op de hele generatie vrouwen binnen de familie. Ze besluit op zoek te gaan naar de man die een antwoord kan geven op al haar vragen...

'Rumor Has It', film met oa. Jennifer Aniston en Kevin Costner, om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers