Nieuwe Nomaden: jonge Vranckx-reporters in Marokko, Palestina, Turkije en zuidelijk Afrika

vrijdag 5 februari 2021
Foto: Canvas - © VRT 2019

Rudi Vranckx stuurde de afgelopen maanden opnieuw een aantal van zijn 'Nomaden' op pad: jonge reporters die net als hij willen weten wat er in de wereld gebeurt en waarom.

Deze keer kwamen ze terug met documentaires over het achtergestelde en geïsoleerde Rifgebied in Marokko, over kinderen in een Palestijns vluchtelingenkamp, over Assyrische christenen in Turkije en over de door droogte bedreigde Zambesi-rivier in zuidelijk Afrika.


Er staan vier nieuwe Nomadenreportages klaar voor februari.

In 'Amazigh' (6/2) trekken we naar het Rifgebied in Marokko. De streek wordt al jaren achtergesteld door de Marokkaanse overheid. Journalisten zijn er niet welkom. Maar Evelyne Dierickx en Manon Duerinck slaagden er wel in. Ze filmden stiekem als toerist en kwamen zo met uitzonderlijke beelden terug. Ze moesten wel op hun hoede zijn voor de geheime diensten.

In 'De kinderen van Dheisheh' (13/2) bezoeken we Dheisheh, een Palestijns vluchtelingenkamp in bezet gebied in de buurt van Bethlehem. Na meer dan zeventig jaar lijkt Dheisheh in niets nog op een het tentenkamp van vroeger. Het is een echte stad geworden.  Nomaden Manon Goyvaerts, Louise Butter en Jana Van Brussel filmden het leven in Dheisheh door de ogen van kinderen.

In 'Atra' (20/2) volgen we Alexandro Yaramis op reis door Turkije. Alexandro groeide op in Vlaanderen, maar heeft Assyrische roots. Samen met twee vrienden reist hij naar het oosten van Turkije. In zijn reportage Atra, wat staat voor land, wil hij alles te weten te komen over de christelijke minderheid daar, de wortels van zijn familie.

'De Zambezi: levensader in nood' (27/2) is een reportage van over de Zambezi-rivier, de belangrijkste bron van elektriciteit, water en vis in zuidelijk Afrika. Maar door de klimaatopwarming droogt de rivier uit. De levensader slibt toe. Klimaatjournalist Jan De Deken voer twee weken lang de rivier af met klimaatactiviste Beatrice Phiri.

Zaterdag 6 februari: 'Amazigh'
Het Rifgebied in Marokko wordt al jaren achtergesteld door de Marokkaanse overheid. Journalisten zijn er niet welkom. Maar Evelyne Dierickx en Manon Duerinck slaagden er wel in. Met een kleine camera trokken ze naar Al Hoceima. Ze filmden het leven daar en maakten kennis met de Hirak, de volksbeweging die strijdt voor basisrechten.

De Hirak ontstond in 2016. Visser Mohsine Fikri kwam toen in aanvaring met de douanepolitie. Die gooide 500 kilogram vis van de man in de vuilniswagen bij een banaal geschil. Mohsine sprong zijn buit achterna en overleed in de vuilniswagen. De douanepolitie beweert dat de man een visverbod geschonden had, maar de betogers zeggen dat Mohsine geen smeergeld kon of wou betalen.

De Hirak-beweging strijdt tegen corruptie en onderdrukking en voor ontwikkeling in de regio. Betere ziekenhuizen bijvoorbeeld. Manon en Evelyne konden stiekem vastleggen hoe erbarmelijk de situatie in de ziekenhuizen in de regio vandaag is.

Nasser Zefzafi stond aan de wieg van de protestbeweging. Hij zit in de gevangenis en ging daar al verschillende keren in hongerstaking. Evelyne en Manon konden zijn ouders spreken. 'Al van bij zijn geboorte is Nasser tegen onrecht. Ze hebben hem opgepakt en zwaar laten afzien', zegt vader Ahmed. Nasser vertelt in een audiobestand uit de gevangenis: 'Ze hebben me kapotgeslagen en bespuugd. Ze gooiden me op de grond, kleedden me uit en ze plasten op mij.'

Veel Riffijnen slaan op de vlucht. Manon en Evelyne zien hoe een jongeman zich verstopt in een rijdende vrachtwagen. Zo hoopt hij in de Spaanse enclave Melilla terecht te komen. 'Bijna al mijn leeftijdsgenoten zijn vertrokken', zegt een jonge kapper. 'Sommigen hebben het niet overleefd, anderen zijn opgepakt. Het enige wat ze willen is naar Europa, want hier kunnen ze niets doen.'

Een reportage van Evelyne Dierickx en Manon Duerinck – Paradocs Productions © 2021
Met steun van het Fonds Pascal Decroos

'Nomaden van Vranckx, vanaf zaterdag 6 februari om 20.10 uur op Canvas en via VRT NU.

Vranckx op tv
Zaterdag 24 april 2021 om 20u10  »
Canvas
In de sloppenwijken van Nairobi is het leven hard: er is geen stromend water en er zijn nauwelijks toiletten. Rien Bauwens, Engel Doyen en Wolf Doyen zoeken hoe het leven daar is voor kinderen.
Zondag 25 april 2021 om 19u30  »
Canvas
In de sloppenwijken van Nairobi is het leven hard: er is geen stromend water en er zijn nauwelijks toiletten. Rien Bauwens, Engel Doyen en Wolf Doyen zoeken hoe het leven daar is voor kinderen.
Zaterdag 1 mei 2021 om 20u10  »
Canvas
Reportage.
Zondag 2 mei 2021 om 19u30  »
Canvas
Reportage.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Zorgen voor Mama' - Kristl Verbeke

Kristel maakt kennis met de 43-jarige Marleen uit Hamme, uitgerekend de plek waar Kristel als tiener zelf opgroeide in armoede. Marleen en haar man Sven zijn beiden al jaren werkloos en straathoekwerker Joost hoopt daar verandering in te kunnen brengen. In Ravels ontmoet Kristel de 25-jarige Ellen, een alleenstaande mama met twee kinderen. Ellen staat er alleen voor in de opvoeding en kan op niemand anders rekenen dan zichzelf. Ze werkt als poetsvrouw en 60 euro per week is alles wat er overblijft om van te leven. Sociaal werker Claudia schiet te hulp.

'Zorgen Voor Mama', om 20.35 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 23:25
  Journaallus
  09:00
  Lentebeelden
 • 00:40
  Canvaslus
  09:00
  Lentebeelden
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 05:45
  Brandweerman Sam
  05:55
  De Proefknuffels
 • 02:35
  Geen uitzending
  06:50
  My Kitchen Rules
 • 02:20
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 01:45
  Geen Uitzending
  12:20
  Birth of the Dragon
 • 20:10
  TV krant VTMKIDS
  05:50
  Thomas de Trein
 • 01:10
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 00:30
  Geen uitzending
  07:50
  Roger van Damme: Bakken
 • 01:30
  Geen uitzending
  08:20
  Charmed
 • 03:30
  Zenderonderbreking
  06:00
  NRJ : 6 - 10 met Michal Joossens en Julie Vermeire
 • 04:50
  Geen uitzending
  08:00
  Emergency
 • 05:40
  Het Weekmenu - reeks 2
  06:20
  De Wereld op je Bord
 • 20:30
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 05:34
  Trap bouwen met roger 2
  05:50
  Kunstgras plaatsen
 • 05:00
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal
  14:00
  De Koepelzaal - Live
 • 02:50
  NOS Journaal
  05:55
  Nederland in beweging
 • 01:25
  Nieuwsuur
  06:10
  Tijd voor MAX
 • 04:54
  TekstTV
  06:30
  Pingu in de stad