In december kan je weer kijken naar 'The Handmaid's Tale' op Canvas

dinsdag 23 november 2021
Foto: Canvas - © VRT 2021

De fans hebben er even moeten op wachten, maar begin december is het zover: dan start op Canvas de vierde reeks van de meeslepende successerie 'The Handmaid's Tale'. Daarin zien we hoe June (Elisabeth Moss) na haar gedurfde ontsnappingsactie in het derde seizoen van haar verwondingen geneest en samen met andere rebellen blijft vechten tegen de beulen van de totalitaire staat Gilead.

De risico’s die ze daarbij neemt, brengen haar opnieuw in gevaar en de strijd voor wraak en gerechtigheid dreigt haar fataal te worden. Maar er is ook hoop in deze vierde reeks.


Wie de eerste drie seizoenen gemist heeft of ze nog eens opnieuw wil bekijken, kan daarvoor terecht op VRT NU, waar ze vanaf 1 december integraal beschikbaar zijn. Vanaf 8 december is ook de vierde reeks meteen helemaal te bekijken via de VRT NU-app.

Wie zo lang niet wil wachten, kan met wat geluk terecht op 'The Handmaid's Tale'-marathon, zondag 28 november in Tour & Taxis in Brussel. Daar kan je alle afleveringen van het vierde seizoen al bekijken op groot scherm, nog voor ze op televisie te zien zijn. Tickets zijn te winnen via Canvas Instagam.

Succesverhaal
De eerste drie seizoenen van 'The Handmaid's Tale' waren een wereldwijd succes. De reeks, gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood, is een bloedstollend drama over een fundamentalistische en totalitaire maatschappij in de nabije toekomst, na de 'Tweede Amerikaanse Burgeroorlog'. Vrouwen worden er behandeld als tweederangsburgers en een aantal van hen wordt als 'dienstmaagden' misbruikt voor seksuele diensten en het baren van kinderen.

De bijzonder harde en grimmige reeks werd in Amerika gelanceerd in volle #metoo-storm en werd als een vingerwijzing gezien naar de vrouwonvriendelijke politiek en het seksistische discours van Donald Trump. 'The Handmaid's Tale' kreeg ondertussen al meer dan 60 internationale onderscheidingen, waaronder twee Golden Globes, 11 Emmy Awards en een Bafta Award.

Klassenmaatschappij
In de vierde reeks volgen we de verdere lotgevallen van June (Elisabeth Moss) en de andere 'dienstmaagden', de 'Marthas' (werkvrouwen), hun 'eigenaars' en hun echtgenotes, de 'tantes' (opzichters) en andere handlangers van het Gilead-regime. Hoofdpersonages zijn, naast June, onder meer haar 'eigenaar' commandant Fred Waterford (Joseph Fiennes), diens echtgenote Serena Joy Waterford (Yvonne Strahovski), hun chauffeur Nick Blaine (Max Minghella), opzichter Aunt Lydia (Ann Dowd) en de dienstmaagden Emily (Alexis Bledel) en Moira (Samira Wiley).

De focus ligt opnieuw op de ongelijkheid tussen de aanhangers van het regime en de onderdrukte vrouwen, de wreedheid en de terreur waarmee die in stand wordt gehouden, en de moed der wanhoop waarmee sommige vrouwen zich daartegen verzetten.

Wat voorafging
Aan het einde van het derde seizoen slaagde June erin om samen met een ondergronds netwerk van Martha's en dienstmeisjes 86 kinderen uit Gilead naar het vrije Canada te smokkelen en hen zo te redden van een uitzichtloze toekomst. De Waterfords werden gearresteerd door de Canadese regering en zaten in gevangenschap. Maar June zelf werd tijdens de reddingsactie in de buik geschoten en vocht voor haar leven.

In het verzet
In het begin van de vierde reeks zien we hoe June’s lijdensweg gewoon verdergaat. Hoeveel kan een vrouw verdragen? Het antwoord komt snel: in een vluchthuis in Massachusetts schroeit haar vriendin Janine de schotwond in June's onderbuik zonder verdoving dicht met een gloeiend hete pook. Terwijl ze herstelt van haar verwonding ontdekt June dat ze zelfs op de boerderij op het platteland niet veilig is. De eigenaar, Mr. Keys, heeft een en ander te verbergen en Guards van Gilead zijn haar op het spoor.

Het is het begin van alweer een memorabele reeks vol ontberingen en confrontaties met de machthebbers van Gilead. Maar June blijft zich samen met andere rebellen verzetten, gedreven door een haat die haar soms bijna even meedogenloos maakt als haar beulen. Er lijken ook barstjes te komen in het pantser van Gilead waardoor af en toe een glimp van hoop te ontwaren is.

'The Handmaid's Tale 4', vanaf woensdag 8 december om 22.05 uur op Canvas (telkens twee afleveringen) en VRT NU.

The Handmaid's Tale op tv
Woensdag 8 december 2021 om 22u10  »
Canvas
De gewonde June en de voortvluchtige dienstmaagden vinden onderdak in een boerderij. De veertien jaar oude Esther knapt June weer op, die zo haar rol als leider van de vrouwengroep weer kan opnemen.
Woensdag 8 december 2021 om 23u05  »
Canvas
June wil wraak nemen op de lokale Jezebels voor zij en de andere dienstmaagden de boerderij inruilen voor een nieuw safehouse. In Toronto moet Moira zien om te gaan met de gevolgen van Junes keuzes.
Woensdag 15 december 2021 om 22u20  »
Canvas
Terug in Gilead staat June oog in oog met een op wraak beluste tante Lydia. Ze moet een vreselijke ondervraging doorstaan. In Toronto weet Luke niet goed hoe hij June en Hannah moet helpen.
Woensdag 15 december 2021 om 23u20  »
Canvas
June onderneemt een hachelijke reis met Janine. Ze proberen uit Gilead te vluchten, terwijl Janine zich een beangstigend voorval uit haar verleden herinnert.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

We zien hoe België tussen maart en eind september 2020 evolueerde van wanhoop naar hoop en weer terug. Met de eerste besmettingen, een lockdown, de exit-strategie in fases met nieuwe verstrengingen én versoepelingen tot de verklaring van kersvers premier De Croo: 'Dit land kan zich geen tweede lockdown veroorloven'.

'Op Slot', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:45
  Journaallus
  09:00
  Herfstbeelden
 • 00:10
  Canvaslus
  09:00
  Herfstbeelden
 • 07:25
  Meneer Papier
  07:30
  Samson & Marie
 • 07:10
  Spirit: Samen Vrij
  07:35
  K3 Roller Disco
 • 06:45
  Masterchef Australia
  08:00
  Geen uitzending
 • 01:00
  Zenderonderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 02:05
  Geen Uitzending
  11:40
  The Living Daylights
 • 07:20
  De Avonturen van De Gelaarsde Kat
  07:45
  Lang Leve Koning Julien
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Zenderonderbreking
 • 07:15
  Winters grillen
  07:35
  Feest van eigen bodem
 • 07:10
  Cold Case
  07:50
  Geen uitzending
 • 06:00
  NRJ Get Up
  10:00
  LOOP Play6
 • 01:40
  Zenderonderbreking
  07:40
  Property Brothers
 • 07:20
  De dagschotel
  07:40
  KLAAR IN 20 minuten
 • 20:55
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 07:00
  Goeiemorgen morgen
  08:00
  al-1-maar-hits
 • 07:17
  Mijn tuin
  07:38
  De vloer renoveren
 • 07:00
  Institutionele Zaken - Studio Commissie
  18:00
  50 jaar Vlaams Parlement
 • 07:28
  ATP Finals Turijn
  09:20
  Galatasaray - Marseille
 • 06:45
  New Tricks
  07:40
  Death in Paradise
 • 07:05
  Storage Hunters
  08:05
  Will & Grace
 • 07:11
  Goedemorgen Nederland
  07:30
  NOS Journaal (ochtend)
 • 07:13
  NOS Journaal
  07:30
  NOS Journaal met gebarentolk
 • 07:29
  De Boterhamshow
  07:45
  Zin in Zappelin