'Telefacts Crime' over de luchtsteun

dinsdag 10 februari 2009

'Naar links! Ze ontsnappen, komaan, naar links. Sneller!' Van in de helikopter tracht de luchtsteun van de federale politie haar collega's op de grond naar een vluchtende wagen te loodsen. 'We denken dat het serieuze criminelen zijn daar beneden. We moeten ze pakken.' De hele achtervolging wordt gefilmd door de camera in de helikopter van de luchtsteun, of RAGO.

'Telefacts Crime' mocht als eerste in het archief duiken van de Luchtsteun. Tien jaar geleden kocht de dienst hun eerste camera aan. Sindsdien wordt elke actie gefilmd: het escorteren van VIPS, het zoeken naar verdwenen personen en het achtervolgen van criminelen. Het levert spannende beelden op en geeft een unieke kijk achter de schermen van de dienst.

'Verdorie, daar lopen twee kerels op het dak!' Vanuit de helikopter geven Dimi en Barto deze informatie door aan de grondploegen. Het is 21 februari 2005 en zo meteen arriveert voormalig president George Bush in Brussel. RAGO staat mee in voor de veiligheid van de president. 'Iedereen hier in de buurt is op de hoogte gebracht dat er niemand op de daken mag vandaag, uit veiligheidsoverweging', zegt Barto. 'Die twee kerels zijn dus sowieso verdacht.' Tot de grondploegen op het dak zijn geraakt om de twee mannen te ondervragen, blijft de helikopter boven hen cirkelen. De camera van de luchteenheid zoomt zonder probleem in op de kleinste details. In dit geval, de handen van de verdachte mannen. 'We kunnen zo zien of ze geen wapen bij zich hebben, of het misschien ergens proberen te verbergen.'

De RAGO staat 24 uur op 24 paraat ter ondersteuning van diverse politie-eenheden. Met de warmtegevoelige infrarood camera zien ze ook in het donker wat er op de grond gebeurt. Tijdens een nachtelijke achtervolging in Namen, is het de luchtsteun die de verdachten helpt inrekenen. 'De gasten zijn uit hun auto gesprongen. Door de warmtevlek zien we perfect waar ze lopen'. Lastig wordt het wél wanneer beide gasten elk een andere kant dreigen uit te gaan. In de helikopter stijgt de spanning. 'Komaan, waar blijven de grondploegen? Shit, ik ben de tweede kerel kwijt...'

'Telefacts Crime', woensdag 11 februari om 22.25 uur op vtm.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Enfant Terrible, beursgoeroe, meesteroplichter, econoom, politicus, schrijver, schilder, genie en rebel. Jean-Pierre Van Rossem schopt het met veel branie, lef en een grote mond tot een van de meest besproken figuren van de afgelopen deccenia. Een vloot ferrari's, kastelen, een megajacht, tientallen miljoenen dollars en heel wat vrouwelijk schoon. Hij heeft het in de jaren tachtig en negentig allemaal, maar zijn imperium stortte in en nu is zijn laatste vonnis gevallen. Van Rossem krijgt het laatste woord.

'Van Rossem', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers