'Wedding Day' beste documentaire op WorldMediaFestival

donderdag 12 mei 2016

Nadat de En-reeks 'Wedding Day' eerder al goud won in de subcategorie Documentaries: Society and Social Issues, sleepte de documentairereeks ook de Grand Award voor Beste Documentaire in de wacht. Fotograaf-journaliste Lieve Blancquaert mocht de prijs gisterenavond in ontvangst nemen tijdens de WorldMediaFestival Awards Ceremony in Hamburg.

Het prestigieuze WorldMediaFestival vindt elk jaar plaats in Hamburg en bekroont de beste internationale producties uit alle takken van de media. In totaal werden meer dan 750 producties ingezonden van over de hele wereld. Dit is de derde Grand Award die productiehuis deMENSEN in ontvangst mag nemen op het WorldMediaFestival.

'Wedding Day'
In de documentairereeks Wedding Day trekt fotografe Lieve Blancquaert de wereld rond op zoek naar een antwoord op de vraag wat het betekent om te trouwen. Lieve is te gast op 8 bruiloften, telkens op een andere plek in de wereld. Ze trekt naar onze Noorderburen waar ze uitgenodigd is op een ultra-protestants huwelijk in de Hollandse Bible Belt. Ze reist naar oorlogsgebied op de grens met Syrië om er een trouw bij te wonen in het tweede grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Ze vliegt naar Las Vegas, ‘the wedding capital of the world’. Ze vertrekt met heel wat vooroordelen naar Senegal waar polygamie legaal is. Ze is in Nepal om kindhuwelijken te onderzoeken wanneer het noodlot toeslaat en een zware aardbeving het land platlegt. Ze bezoekt Juchitan, in Mexico, waar vrouwen baas zijn. En ze woont een groepshuwelijk bij in Nanjiecun, het laatste communistische dorp van China.

De winnende aflevering is die waarin Lieve naar India reist, waar ze ondergedompeld wordt in de wereld van de superrijken die trouwen in onvoorstelbare luxe. Een huwelijksfeest duurt er een week en kost minstens 1 miljoen euro. Dure huwelijksbureaus worden ingeschakeld om de juiste partner te vinden voor zoon- of dochterlief. Maar zodra Lieve deze wereld van extreme rijkdom verlaat, wordt ze geconfronteerd met de arme zijde van India, waar trouwen vaak de hel is.

'Wedding Day' kwam tot stand met de steun van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De reeks is de opvolger van 'Birth Day' en werd eind 2015, begin 2016 uitgezonden op Eén. 'Wedding Day' werd ook verkocht in Nederland en zal vanaf eind mei uitgezonden worden op NPO 2.

deMENSEN
deMENSEN viel al eerder in de prijzen op het WorldMediaFestival. Vorig jaar nog haalde het productiehuis driemaal goud met 'De Blacklist', 'Wauters vs Waes' en 'Reizen Waes', en werd 'Wauters vs Waes' ook bekroond tot beste entertainmentprogramma van het hele festival. In 2010 won de driedelige Canvas-documentaire 'Low Impact Man' goud in de categorie Reality, en werd het programma eveneens verkozen tot beste entertainmentprogramma. Datzelfde jaar wonnen 'Tomtesterom' en 'Mag ik u kussen?' ook allebei zilver, respectievelijk in de categorie Reality en Situation Comedy.


Lees ook:
'Jonas & Van Geel' opnieuw in de prijzen! VTM kondigt 2de seizoen aan


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva España - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In Asturi leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op En.

Dossiers