Terug in de tijd naar... Carolientje (filmpje!)

zondag 12 augustus 2007

Het liedje van De Fixxkes was deze zomer erg 'hot'. Jongeren van nu vonden het grappig omdat het 'in het dialect was' en de zanger 'best wel cool' was. Maar ook jongeren van toen appreciŽerden het lied. Zij het dan om compleet andere redenen. Merlina, Flodder en Urbanus. Het kwam plots allemaal weer boven.

W


e moeten het niet onder stoelen of banken steken. De gemiddelde leeftijd op de redactie van TV-Visie is een getal dat met een 3 begint. Bijna allemaal, op enkele jongere snuiters na, zijn we kinderen van eind jaren '70, begin jaren '80. Het was de periode dat volwassen Vlaanderen naar de Nederlandse televisie keek, maar klein Vlaanderen massaal viel voor de talrijke kinder- en jeugdprogramma's van de toenmalige BRT.

Het lijstje is te lang om op te noemen, maar we doen een poging om in de komende weken de meest legendarische reeksen nog eens van onder het stof te halen. Komen aan de beurt: Merlina, Jakobus en Corneel en Het Liegebeest. Maar beginnen doen we met de voorloper van Piet Piraat en de zijnen: 'Carolientje en Kapitein Snorrebaard'.

'Carolientje en haar bootje...' Alleen al dat zinnetje uit het openingslied, gezongen door Louis Neefs, doet ongetwijfeld een belletje rinkelen en menigeen spontaan terugdenken aan het begin van de eighties. Het was een tijd toen televisie nog kinderlijk onnozel kon zijn. Van high techvideospelletjes was nog lang geen sprake en kinderen waren nog echt kind. Dat gevoel roept 'Carolientje en Kapitein Snorrebaard' nu bij me op.

Het verhaal van Carolientje
Carolientje zat bij het begin van iedere aflevering dromerig voor zich uit te staren terwijl haar duikboot rustig ronddoberde op een vijver ergens in Brussel. En elke keer weer, alsof de duivel ermee gemoeid was, kwam kapitein Snorrebaard naar buiten gekropen en wenkte hij Carolientje. Samen maakten ze dan een reis naar een land ver van hier... Een minuut of vijf later stond Carolientje gezond en wel weer aan de kant van de vijver met haar duiboot stevig in de armen geklemd. 't Was zo simpel allemaal...

Carolientje werd gestalte gegeven door Ann Ricour, dochter van Paul Ricour die Kapitein Snorrebaard speelde. Ann koos na Carolientje voor een carriŤre achter de schermen. Paul Ricour werd later haast onsterfelijk als Pol in andere succesvolle jeugdreeksen als 'Merlina', 'Postbus X' en 'Interflix'. Ook hij verdween nadien achter de schermen.

'Carolientje en Kapitein Snorrebaard' draaide twee jaar mee, van 1979 tot 1981. De verhalen werden bedacht door Mil Lenssens, die ook het populaire Tik Tak maakte. In totaal werden er 26 afleveringen gemaakt. De acteurs praatten niet. Het hele verhaal werd verteld door Nolle Versyp, die later ook in het kinderboekenprogramma 'Draaimolen' verteller van dienst was. Versyp beŽindigde zijn televisiecarriŤre als dokter Drť in de Eťn-soap 'Thuis'. In 2006 overleed hij.

Weinig budget, veel succes
'Carolientje en Kapitein Snorrebaard' was voer voor de allerkleinsten. Het verhaal werd bewust erg eenvoudig en kleurrijk gehouden. En precies dat sloeg aan en zorgde ervoor dat vele volwassenen van nu zich de kleuterserie nog zo levendig herinneren.

Er zaten een aantal steeds terugkerende momenten in het programma. De hamvraag bij het begin bijvoorbeeld. Carolientje vroeg steevast aan de kapitein 'Waar gaan we naartoe?'. Eens de bestemming gekend, koos de duiboot het ruime sop. En dan nam Carolientje plaats voor het raampje en keek ze naar buiten. Eindeloos veel papieren vissen in alle maten en kleuren zwommen voorbij. Om van de zwiepende 'zeeplanten' nog maar te zwijgen. Eens de bestemming bereikt,was het tijd om vrede te sluiten met de plaatselijke bewoners. Eenvoudig toch?

Zo zie je maar... Soms schuilt succes in kleine dingen. Een budget als bijvoorbeeld 'Spring' of 'W817' hadden ze in die tijd bij de Dienst Jeugd van de BRT niet. Maar ook met de weinige middelen van toen is 'Carolientje en Kapitein Snorrebaard' legendarisch geworden.

Om in schoonheid te eindigen kan je onderaan dit stuk nog eens complexloos genieten van de intro en een kort stukje verhaal van 'Carolientje en Kapitein Snorrebaard'.

 

 

DOSSIER: Terug in de tijd naar...

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Team Scheire' (foto: Canvas - © VRT - Sofie Silbermann 2018)

Debby geeft als zaalverantwoordelijke graag het goede voorbeeld aan haar team. Omdat ze geboren werd zonder linkerhand stoot ze echter op praktische problemen, zoals het dragen van een plateau. Kristel Van den Bergh probeert via 3D-printing tot een oplossing te komen. Toen Tatjana 16 jaar was liep ze ernstige gehoorschade op. Hoewel haar tinnitus op dit moment leefbaar is, is ze als de dood dat het erger zou worden. Maarten Weyn bedenkt een hulpmiddel dat hopelijk haar leven zal veranderen.

'Team Scheire', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers