Terug bij En: 'Uit het leven gegrepen, 16+'

dinsdag 21 augustus 2007

Dit najaar programmeert En de derde en laatste reeks afleveringen van 16+, over het wel en wee van een groep scholieren, hun vrienden en familie in de grootstad Brussel. De nieuwe reeks verschilt zowel vormelijk als inhoudelijk wel wat van de vorige series.

Stil

istisch evolueert de reeks van docufictie naar een meer traditionele vorm van fictie, en inhoudelijk worden een aantal moeilijke en soms controversile thema's aangeraakt, al blijft er uiteraard ook volop ruimte voor lichtere onderwerpen en vrolijke momenten. Er duiken ook enkele nieuwe personages op, vertolkt door onder meer Guy Van Sande, Mitta Van der Maat en Rudy Morren. Op dinsdag om 20.40 u., vanaf 4 september.

De derde reeks van 16+ situeert zich nog altijd op school en speelt zich af tijdens het laatste trimester van klas 6 in de afdeling Humane Wetenschappen. Natuurlijk staan vooral de belevenissen en de leefwereld van de scholieren centraal, maar ook hun ouders, familie en vrienden komen aan bod, terwijl het verhaal en de 'arena' zich geregeld ook vertakt naar de grootstad Brussel.

Het gaat in deze derde reeks onder meer over verliefdheden en ontluikende seksualiteit, over volwassen worden en over de toekomstperspectieven van de personages. Maar 16+ gaat ook de hardere realiteit van het dagelijkse leven niet uit de weg.

Zo worden thema's behandeld als racisme, geweld, drugs- en alcoholmisbruik, jaloezie en zelfdoding, De reeks vertelt op een eerlijke en realistische manier wat er zich in de hoofden van de jongeren afspeelt. De manier waarop dat gebeurt, is vaak herkenbaar, geregeld controversieel en soms grensverleggend. Zo wordt het leven van de leerlingen van 6HW grondig door elkaar geschud door twee rampzalige gebeurtenissen die elkaar snel opvolgen. De rebelse Anthony (Antony Arandia) kan zijn druggebruik niet onder controle houden en neemt een overdosis. Tot overmaat van ramp komt ook titularis Amina (Labhise Allara Mandago Ciratu) om het leven, door een dom, pijnlijk en tragisch incident. Annabel (Sofie Truyen) voelt zichzelf verantwoordelijk voor de dood van Amina en belandt in een neerwaartse geestelijke spiraal.

Directrice Mathilde (Machteld Timmermans) engageert daarop de knappe psycholoog Hans (Guy Van Sande) om de klas te begeleiden. Hans blijkt niet alleen een zielenknijper maar ook een hartenbreker te zijn. Alleen Annabel moet niet van hem weten. Haar nieuwe klasgenoot Aran (Nelson Moras) is de enige die nog min of meer tot Annabel kan doordringen. Hij wordt haar beste vriend. Door Annabels problemen komen we ook meer te weren over haar ouders, Esther en Jo, respectievelijk gespeeld door Mitta Van der Maat en Rudy Morren. Billie (Rik Willems) ontdekt een donker familiegeheim. Dat slorpt hem helemaal op en dreigt zijn leven totaal te ontwrichten. Billie's vader krijgt een vriendin, Micha (Monika Dumon). De rol van de mysterieuze adellijke vrouw is voor Hilt de Vos.

In deze derde reeks afleveringen van 16+ is gekozen voor een stijl die nauwer aanleunt bij de traditionele fictie. Minder reality en docufictie dus, met rustiger en klassieker camerawerk. Wat niet wil zeggen dat de dynamiek is verdwenen, integendeel: de scnes worden op een meer rigoureuze manier uitgewerkt en dat geeft de acteurs meer houvast. Ook aan het scenario is trouwens hard gewerkt. De nieuwe scenarist, Luc Schoonjans, zorgde voor doorleefde verhalen die intenser en compacter verteld worden. 

'16+', vanaf 4 september, iedere dinsdag om 20.40 uur op En.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Big Brother' (foto: RTL 5 - © RTL 2021)

In de wekelijkse liveshow komen we elke donderdagavond te weten welke bewoner het 'Big Brother'-huis moet verlaten en hoe dat vertrek nazindert bij de andere bewoners. Verder blikken Geraldine Kemper en Peter Van de Veire terug op de afgelopen week in het 'Big Brother'-huis. Hoe is het de bewoners vergaan? Welke ontwikkelingen moeten nog eens extra bekeken en besproken worden? Dit doen zij o.a. met bekende gasten en de volgende experts: Lotte Vanwezemael (psycholoog en seksuoloog), Kas Stuyf (psycholoog) en Diederik Broekhuizen (socialmedia-expert).

'Big Brother Live', om 22.30 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 09:00
  Winterbeelden
  10:00
  Radio 2 op n
 • 09:00
  Winterbeelden
  10:00
  Ketnet Junior
 • 09:30
  Prinsessia
  10:00
  De Smurfen
 • 09:25
  Wakandy
  09:35
  Loc: Zot van Koken
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  A Place In The Sun: Winter Sun
 • 01:25
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 00:40
  Geen Uitzending
  13:00
  Onderbreking
 • 09:15
  Lanfeust Quest
  09:40
  Denver le dernier dinosaure
 • 06:00
  Joe
  10:05
  Chez Bompa Lawijt
 • 09:30
  The Block Australia
  10:15
  Geen uitzending
 • 09:30
  First Dates (NL)
  10:25
  Geen uitzending
 • 06:00
  NRJ : 6 - 10 met Michal Joossens en Julie Vermeire
  10:00
  Zenderonderbreking
 • 09:15
  Bal National
  09:45
  Peppe's Pasta
 • 08:50
  Business Branding Trends Gazellen 2021
  10:00
  Herhalingslus
 • 08:00
  al-1-maar-hits
  10:00
  Lf !
 • 09:21
  Tooldokter
  09:35
  Luxebadkamer bouwen 8
 • 09:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 09:30
  NOS Journaal
  09:40
  Goedemorgen Nederland
 • 09:15
  Nederland in beweging
  09:35
  Zembla
 • 09:30
  Bol & Smik
  09:40
  Sarah & Duck