Nieuwe Nederlandse serie op En: 'Evelien'

dinsdag 21 augustus 2007

'Evelien' is een tragikomische Nederlandse reeks over een vrouw van ergens in de dertig die alles heeft om gelukkig te zijn, maar het toch niet is. Ze ziet er lang niet slecht uit, is getrouwd met een degelijke man, hoeft niet te werken, heeft twee leuke kinderen en woont in een mooi huis in een dure buurt van Amsterdam.

O


p het eerste gezicht heeft ze dus alles wat ze maar kan wensen, maar als je haar op de vrouw af vraagt of ze gelukkig is, antwoordt ze altijd: 'gelukkig niet'.

De serie is gebaseerd op columns van Martin Bril in Vrij Nederland en vertelt per aflevering op een luchtige en vaak komische manier een dag uit het leven van 'Evelien'. De serie werd gemaakt door Endemol en in Nederland uitgezonden op Net 5. Kim van Kooten speelt de rol van Evelien.

Het kleine gemis en de Grote Vragen

Evelien (Kim van Kooten) loopt al een hele tijd rond met een gevoel van onbehagen. In de eerste aflevering besluit ze om haar leven om te gooien en erin te vliegen. Hoog tijd voor een baan! En met die minnaar Theo (Wilfried de Jong) moet het ook maar eens afgelopen zijn. Eveliens man Harko (Peter Blok) is enthousiast over het idee van een baan; van de minnaar heeft hij natuurlijk geen weet. Harko gaat alvast op zoek naar een au-pair voor hun kinderen, de achtjarige Regina (Sterre Herstel) en de zesjarige Julia (Naomi van Es). Maar of Evelien daar dan weer zo gelukkig mee is? Misschien toch maar even wachten met die baan.

En zo gaat het in elke aflevering van Evelien. De ochtend begin druk en met grote verwachtingen en plannen, maar in de loop van de dag gebeurt er altijd wel iets waardoor die plannen in het honderd lopen of mislukken zodat tegen 's avonds uiteindelijk alles bij het oude blijft. Ondertussen geeft Evelien (in voice-over) commentaar bij de gebeurtenissen. Geen grote beschouwingen, geen inleidingen, maar reacties op de dingen die gebeuren. Associaties, van de hak op de tak, binnenpretjes en binnenruzies.

En altijd heeft Evelien het idee dat ze iets mist, maar ze weet niet wat. Hoewel ze beweert dat ze 'gelukkig niet gelukkig' is, is ze voortdurend op zoek naar de zin van haar leven.
Moet ze gaan werken?

Een nieuwe minnaar nemen? Haar man verlaten? Gewoon tevreden ontevreden zijn? Daardoor komt
ze in herkenbare, komische maar ook schrijnende situaties terecht. Man of minnaar, werk zoeken of shoppen, voor haar gezin of voor zichzelf kiezen: het zijn maar een paar van de existentile vragen waarmee Evelien worstelt, terwijl ze samen met haar echtgenoot in een beginnende midlifecrisis n een permanente huwelijkscrisis lijkt terecht te komen.

In 'Evelien' wisselen groot en klein drama elkaar af. De dood van een hamster zet Eveliens leven net zo op zijn kop als het overlijden van een familielid. Eveliens overspel baart haar minder zorgen dan een gekrompen overhemd van Harko, of het feit dat de handschoenen die ze hem cadeau wilde doen, zijn uitverkocht. Als de wasmachine het begeeft of de paraplu kapot waait, is ze net zo ontdaan als wanneer Harko het huis verlaat omdat hij een affaire heeft. Het leven overkomt Evelien. Ze is niet ambitieus genoeg om te sturen, ze heeft geen heldere visie, geen vastomlijnd idee, maar ze is niet dom; het leven overkomt haar misschien wel, maar het gaat niet aan haar voorbij.

Van Kooten en de anderen

De rol van Evelien van Brakem wordt gespeeld door Kim van Kooten, dochter van televisie-icoon Kees en zus van acteur en muzikant Kasper. Kim van Kooten brak in 1995 door met haar hoofdrol in de speelfilm 'Zusje'. Ze werd voor deze rol genomineerd voor een Gouden Kalf. In 1999 volgde de speelfilm 'Jezus Is Een Palestijn' en in '2000 Mariken', waarvoor ze zelf het scenario schreef. In 2003 speelde Kim de hoofdrol in 'Phileine Zegt Sorry'. Voor deze vertolking werd ze bekroond met een Gouden Kalf voor beste actrice.
Diezelfde onderscheiding had ze in 2001 ook al gekregen voor haar scenario van de film 'Met
grote blijdschap'. Datzelfde jaar kreeg ze ook een nominatie voor haar rol in de film 'De belager'.

Peter Blok is Harko van Brakem, de man van Evelien. Harko is achterin de dertig, knap, evenwichtig en charmant, maar ook een beetje saai, sloom en laconiek. Harko is een man die goed voor zijn geliefden zorgt, maar niet bereid is een dag minder in de week te gaan werken om op de kinderen te passen. Nu de veertig nadert, valt ook Harko ten prooi aan de 'grote vragen van het leven'. Geconfronteerd met  de ontrouw van Evelien, heeft hij niet veel nodig om zelf uit de bocht te gaan. Om uiteindelijk met hangende pootjes terug te komen bij Evelien. Want zij is toch zijn hoofdprijs.

Peter Blok was onlangs nog te zien in de speelfilm 'Zwartboek' van Paul Verhoeven. Daarvoor speelde hij onder meer in de speelfilms 'Leef!' en 'In Oranje'. Op televisie speelde hij onder meer mee in de televisiefilms 'Stille Nacht', 'Cloaca' en 'Zinloos'. Daarnaast was hij te zien in de tv-series 'Oud Geld' en 'Lieve Mensen'. Behalve op televisie en in de film is Peter Blok ook vaak actief in het theater.

Sterre Herstel speelt de rol van Regina, de oudste dochter van Evelien en Harko. Regina is acht. Ze daagt haar jongere zusje Julia voortdurend uit met haar grotere levenskennis, hoewel die nu ook niet z groot is. Sinds kort heeft ze een bordje 'Verboden toegang' op haar slaapkamerdeur en hangen er posters van hippe, halfblote zangeressen van wie ze de CDs' het liefst heel hard draait. Regina heeft veel vriendinnen. Ze wisselen elkaar af, komen en gaan. Het begrip hartsvriendin vat ze nogal luchtig op.

Sterre Herstel speelde in 2000 in de tv-serie 'Knofje'. Daarna volgden filmrollen in 'In Oranje' en 'Leef!'.

Naomi van Es is Julia, de jongste dochter van Evelien en Harko. Julia is een stuk toegankelijker en onschuldiger dan Regina. Ze laat zich nog van alles wijsmaken maar heeft een geheugen als een paard. Daaraan gekoppeld een groot rechtvaardigheidsgevoel. Dit brengt haar nogal eens in botsing met haar zus. Naomi van Es speelde eerder al mee in de speelfilm 'Paard Van Sinterklaas'.

Rifka Lodeizen vertolkt de rol van Sylvia, de zus van Evelien. Sylvia is rond de dertig. Ze lijkt absoluut niet op haar oudere zus. Sylvia werkt en woont in Groningen. Ze heeft ieder jaar een nieuwe vriend en zweert bij deze serial monogamy. Sylvia voert graag lange telefoongesprekken met Evelien waarin ze het niet kan laten Evelien de les te lezen over haar zinledig bestaan. Sylvia raadt het onmiddellijk als er iets met Evelien aan de hand is. Ze is dan ook oprecht bezorgd, maar trekt over het algemeen te snel conclusies om werkelijk te zien hoe het leven van haar zus in elkaar zit.

Rifka Lodeizen was in 1990 voor het eerst in een speelfilm te zien, 'De Provincie'. Daarna volgden 'Hufters & Hofdames', 'Babylon', 'Het Veertiende Kippetje' en 'Rent A Friend'. In 2004 ontving ze een Gouden Kalfnominatie voor haar rol in de speelfilm 'Simon'. Op televisie speelde Rifka onder meer in 'Unit 13', 'De Aanklacht', 'Russen', 'IC', 'Keyzer & De Boer Advocaten' en de telefilm 'Lieve Lust'.

Wilfried de Jong is Theo, de minnaar van Evelien. Theo is een jaar of veertig, architect, gescheiden met twee kinderen. Na een toevallige ontmoeting met Evelien volgde er nog n. En later zagen ze elkaar elke dinsdag. Totdat Evelien er een punt achter zet. Theo kan Evelien maar moeilijk loslaten. Hij blijft haar bellen en trachten te verleiden, soms met resultaat. Wilfried de Jong speelde eerder o.a. mee in 'Wij Alexander', 'Pietje Bell' en 'Spangen'.

Evelien is gebaseerd op de columns van Martin Bril in het weekblad Vrij Nederland. Bril schreef ook stukjes in Het Parool en in De Volkskrant. Hij was ook de auteur van de vorige editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De Evelien van Martin Bril is iets ouder en ook wat stouter dan die van de serie.

Karin van der Meer schreef de scenario's voor de reeks en Rita Horst deed de regie. In een interview met NRC Handelsblad zegt ze over de serie: 'Evelien gaat over vrouwen van de generatie van Kim (van Kooten). En die willen een geweldig huwelijk. Ze willen leuke kinderen die talentvol zijn en nooit lastig. Ze willen passie en ze willen seks. Ze willen een aantrekkelijke baan, voor maximaal drie dagen in de week, maar wl met carriremogelijkheden. En daar willen ze niet al te veel voor doen. Het is een generatie
die eist'.

En biedt de kijker voortaan de keuze om Nederlandse series te bekijken mt of zonder ondertitels. Wie 'Evelien' wil volgen mt ondertiteling, kan daarvoor terecht op Teletekstpagina 888.

'Evelien', vanaf dinsdag 4 september 2007 om 21.45 uur op En.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Big Brother' (foto: RTL 5 - © RTL 2021)

In de wekelijkse liveshow komen we elke donderdagavond te weten welke bewoner het 'Big Brother'-huis moet verlaten en hoe dat vertrek nazindert bij de andere bewoners. Verder blikken Geraldine Kemper en Peter Van de Veire terug op de afgelopen week in het 'Big Brother'-huis. Hoe is het de bewoners vergaan? Welke ontwikkelingen moeten nog eens extra bekeken en besproken worden? Dit doen zij o.a. met bekende gasten en de volgende experts: Lotte Vanwezemael (psycholoog en seksuoloog), Kas Stuyf (psycholoog) en Diederik Broekhuizen (socialmedia-expert).

'Big Brother Live', om 22.30 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 09:00
  Winterbeelden
  10:00
  Radio 2 op n
 • 09:00
  Winterbeelden
  10:00
  Ketnet Junior
 • 09:30
  Prinsessia
  10:00
  De Smurfen
 • 09:35
  Loc: Zot van Koken
  09:50
  Geen Uitzending
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  A Place In The Sun: Winter Sun
 • 01:25
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 00:40
  Geen Uitzending
  13:00
  Onderbreking
 • 09:40
  Denver le dernier dinosaure
  10:05
  Maya!
 • 06:00
  Joe
  10:05
  Chez Bompa Lawijt
 • 09:30
  The Block Australia
  10:15
  Geen uitzending
 • 09:30
  First Dates (NL)
  10:25
  Geen uitzending
 • 06:00
  NRJ : 6 - 10 met Michal Joossens en Julie Vermeire
  10:00
  Zenderonderbreking
 • 09:15
  Bal National
  09:45
  Peppe's Pasta
 • 08:50
  Business Branding Trends Gazellen 2021
  10:00
  Herhalingslus
 • 08:00
  al-1-maar-hits
  10:00
  Lf !
 • 09:35
  Luxebadkamer bouwen 8
  09:53
  Zelf gedaan, goed gedaan
 • 09:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 09:40
  Goedemorgen Nederland
  10:00
  NOS Journaal
 • 09:35
  Zembla
  10:15
  Nieuwsuur
 • 09:40
  Sarah & Duck
  09:45
  Bing