Najaar En : 'Witte Raven BV'

maandag 21 augustus 2006

Witte Raven legt de lat opnieuw hoog voor wie de handschoen durft opnemen. In de vorige reeksen zagen we hoe onbekende Vlamingen op korte tijd werden klaargestoomd voor een totaal nieuwe vaardigheid, een nieuw beroep of een geheel nieuwe identiteit.

Deze keer zijn de 'witte raven' Bekende Vlamingen. Ook zij worden ondergedompeld in een voor hen totaal vreemde wereld en moeten binnen de kortste keren kunnen bewijzen dat ze daarin perfect kunnen functioneren. Daarbij hebben ze maar n doel voor ogen: aan het einde van hun opleiding de strenge jury ervan overtuigen dat zij ervaren professionals zijn in 'hun' domein. Op zaterdag om 21.15 u. vanaf 9 september.

Een zeldzame soort
Elke Witte Raaf staat telkens weer voor grote psychologische uitdagingen en beleeft adembenemende ervaringen. De confrontatie met de nieuwe arena verlegt immers grenzen waardoor iedere Witte Raaf onherroepelijk 'zichzelf tegenkomt' tijdens de opleiding. Elke aflevering is een verhaal van twee totaal verschillende werelden die elkaar ontmoeten, die botsen. Dat leidt tot verrassende confrontaties. Soms laaien de emoties hoog op. Soms gaat het moeizaam. Maar elke keer verbazen de Witte Raven zichzelf en de buitenwereld. 

Een groepje toegewijde coaches staat elke kandidaat bij met raad en daad. Ze overtuigen de Witte Raaf om zichzelf te herontdekken, een nieuwe vaardigheid in de vingers te krijgen en zich te gedragen als een ervaren vakman of vrouw. Met veel zorg proberen de coaches de vakkennis die ze zelf jarenlang hebben opgebouwd, door te geven aan 'hun' Raaf. En ding is zeker: slagen is allesbehalve vanzelfsprekend, maar opgeven is nooit een optie. De finale wacht immers onherroepelijk. In die finale gaat elke Raaf de competitie aan met vier professionals. De jury weet vooraf niet dat n van de vier deelnemers een Witte Raaf is! Maakt iemand een fatale fout of doet de Raaf iedereen verstomd staan?

BV wordt Witte Raaf
In deze nieuwe reeks van Witte Raven zijn de deelnemers Bekende Vlamingen, en niet de minste! Het was voor de programmamakers een uitdaging om de doorwinterde en ervaren BV's te confronteren met opdrachten die minstens even lastig waren als die van de onbekende Vlamingen in de vorige reeksen: door hun grote media-ervaring staan BV's immers niet zo snel perplex, hebben zij overal wel een antwoord op en kunnen zij om met grote stress-situaties voor de camera. De programmamakers wilden de Bekende Vlamingen dus zeker niet sparen. Het resultaat is een integere en kwalitatief hoogstaande reeks van tien afleveringen die niet moet onderdoen voor de gewone reeksen van Witte Raven. Sterker nog: Witte Raven BV is een bijzonder meeslepend, spannend, onthullend en ontroerend programma geworden. Voor n keer leggen de Bekende Vlamingen hun maskers af, tonen ze zich kwetsbaar en gunnen ze ons een blik op de afgeschermde kant van zichzelf die het publiek normaal nooit te zien krijgt. Witte Raven BV vecht zich een weg dwars door het imago van de BV en toont de strijdende, zwoegende en gengageerde mens achter de Bekende Vlaming. De opnameperiode was korter dan bij de 'gewone' reeksen van Witte Raven, wat de uitdaging alleen maar groter maakte. Tien Bekende Vlamingen stapten gedurende twee weken uit hun vertrouwde wereld om zich helemaal onder te dompelen in een totaal nieuw milieu. Ook voor hen was het zwemmen of verzuipen. Zoals in alle andere reeksen van Witte Raven verbleven de BV's ver weg van huis, weg van vrienden en familie, en ondergingen ook zij zeer verrassende uiterlijke transformaties

De kandidaten
Hilde De Baerdemaeker wordt Japanse kok

De Japanse cultuur en tradities staan ver af van onze Westerse opvattingen. Kan de vrijgevochten Westerse Hilde De Baerdemaecker onderdanig en nederig zijn in de door mannen gedomineerde Japanse eetcultuur? Kan ze vis snijden op Japanse wijze? Sushi maken? Paling doden met de hand? Zen denken? Diep genoeg buigen? Een eeuwenoud traditioneel gerecht klaarmaken? Het duizelingwekkende niveau van de Japanse koks brengt Hilde De Baerdemaecker in nauwe schoentjes.

Johan Vandelanotte wordt musicalartiest
Minister van Staat Johan Vandelanotte krijgt de verrassing van zijn leven wanneer hij de plechtige Witte Raaf-enveloppe opent en ontdekt dat hij zal moeten zingen, dansen, acteren. Niet bepaald eigenschappen waar de ex-Minister van Begroting in uitblinkt. Zal Johan goed staan in een Elvis-pak of een andere Buhne-outfit? Kan hij zingen? Zal hij zich ontpoppen tot een podiumbeest van formaat of moet hij eerst zijn eigen angsten overwinnen? Johan Vandelanotte geeft op a-politieke en dus onbekende wijze het beste van zichzelf en vecht als een leeuw om deze aartsmoeilijke en loodzware opdracht tot een goed eind te brengen.

Zohra wordt advocaat
Spring-in-'t-veld Zohra gooit zich met alle overgave en energie die haar eigen is, op een schier onmogelijke taak: in twee weken tijd een pleitend advocaat worden. Hoeveel rechtbanken zijn er en waarom zijn ze er? Wat is familierecht? Politierecht? Burgerlijk recht? Strafrecht? Vragen waar Zohra horendol van wordt. Zal ze erin slagen de verdediging van de burgerlijke partij op zich te nemen in een moordzaak met complexe verwikkelingen. Zohra moet zich kapot studeren en zich de autoriteit en geplogenheden van een advocaat machtig maken alvorens tegen drie echte advocaten uit te komen.

Ronnie Mosuse wordt vliegtuigmechanieker
Zal de eeuwige artiest en zanger/tekstschrijver Ronnie Mosuse zijn dromen en creatieve geest kunnen ruilen voor de bloednuchtere en hypergestructureerde wereld van de luchtvaart? Ronnie ontdekt tot zijn ontzetting dat een beetje vliegtuig al snel uit 500.000 onderdeeltjes bestaat! Hij moet leren taxin, verschillende motoren onderscheiden, universele ATA-codes kennen en vliegtuigjes leren repareren. Kan Ronnie de eer der vliegtuigmechaniekers hoog houden? 

Herr Seele wordt rallypiloot
De beroemde Cowboy-Henk-tekenaar Herr Seele krijgt het zwaar te verduren. De eeuwig fietsende Peter Vanherseele is immers absoluut gekant tegen het rally rijden: rally is in zijn ogen een misdaad. Zelf tuft natuurliefhebber Herr Seele met zijn camionette nooit meer dan 70km/h op de autostrade. Zal deze echte Witte Raaf ooit zo'n machtige rallybolide kunnen besturen? Herr Seele botst met zijn coaches en met zijn auto. Maar zijn rallywagen moet vooral in de hoogste versnelling geraken!

Katja Retsin wordt brandweervrouw
De lieftallige En-omroepster Katja wordt fysiek grondig door elkaar geschud tijdens de bikkelharde brandweeropleiding. Het gaat al fout op de eerste dag: Katja moet na een 'oproep' snel van de paal glijden en bezeert daarbij haar knie. En er vallen nog heel wat meer slachtoffers en gewonden. Overal is er rook en vuur, en de hitte is gewoon onhoudbaar. Katja snakt naar zuurstof, verse nagellak en een langdurige haarverzorging.

Marleen Merckx wordt valkenier
Stadsmus Marleen Merckx ruilt de veilige Thuis-studio voor het woeste leven in de natuur. Marleen moet haar angst voor roofvogels overwinnen en snel. Met de haar persoonlijk toevertrouwde sakergiervalk moet ze haar kamer delen en in twee weken tijd een vliegshow voorbereiden. Marleen zweet, bezwijkt, herpakt zich en probeert haar arendsblik uit tijdens onophoudelijke oefensessies.

Luc Van Lierde wordt dirigent
Luc Van Lierde is een man van staal. Hij was wereldkampioen triatlon en tweevoudig winnaar van de beruchte Iron Man in Hawa. De fysieke beproeving gewend, is de uitdaging om dirigent te worden een donderslag bij heldere hemel voor Luc, die niet weet dat Mozart een componist is en Beethoven ook. De klassieke muziekleer en de hypersensitieve aspecten van het dirigeren vergen het uiterste van deze ijzeren man.

Roos Van Acker wordt paracommando
Stu-Bru-presentatrice Roos Van Acker wordt ondergedompeld in de unieke wereld van de paracommando's. De uiterst strenge, gedisciplineerde en georganiseerde paracommando-opleiding is voor Roos een soort Bridge on The River Kwai: een onmogelijke opdracht, levensgevaarlijk en totaal onverantwoord. Kan Roos ooit respect opbrengen voor deze manier van leven? Dat moet wel, want opgenomen worden in de groep is absoluut noodzakelijk, wil je de opleiding tot een goed einde brengen.

Brahim wordt lingerieontwerper
Rapper Brahim kan het nog steeds niet geloven. Hij, de bloostomaat bij uitstek, de vleesgeworden verlegenheid moet zijn schuchterheid overwinnen om in twee weken tijd zijn eigen unieke lingeriecollectie voor te stellen aan een strenge jury. Wat heeft Brahim met vrouwen? Zou zijn moslimafkomst daar een rol bij spelen? Hoe staat hij tegenover lingerie? Brahim moet de maat leren nemen, borsten leren 'inschatten' en 'aanvoelen' en daarbij zijn eigen vrouwelijke instincten aanscherpen

'Witte Raven BV', Vanaf zaterdag 9 september om 21.15 uur op En.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'F.C. De Kampioenen' - Het Gala van de Gouden K's 2017 (foto: TVvisie -  Timmy Vanheel 2018)

Carmen verwacht dat Xavier, zoals altijd, ook dit jaar haar verjaardag zal vergeten. Xavier is evenwel in het geheim bij Doortje geweest om haar te vragen hem Carmens lievelingsdans 'Tango d'Amore' aan te leren. Hij vraagt Doortje uitdrukkelijk te zwijgen, want het moet een verrassing blijven...

'F.C. De Kampioenen', om 20.20 uur op En.

Dossiers