En pakt opnieuw uit met '1 Jaar Gratis'

dinsdag 18 juni 2019
Foto: Eén - © VRT 2019

Van 2001 tot 2008 was '1 Jaar Gratis' een van de populairste quizprogramma's in Vlaanderen. Elf jaar later wordt de succesformule helemaal opgefrist en nieuw leven ingeblazen door Thomas Vanderveken.

Maar het basisconcept van '1 Jaar Gratis' blijft ongewijzigd: een quiz waar mensenkennis minstens even belangrijk is als feitenkennis, die je thuis mee kan spelen met het hele gezin en ook een quiz met een mooie hoofdprijs: het netto jaarloon van de meest verdienende kandidaat.


De nieuwe presentator van '1 Jaar Gratis' wordt Thomas Vanderveken, een man die van vele markten thuis is en van wie je ook nog zou geloven dat hij zelf het antwoord weet op alle quizvragen. Thomas werkte de voorbije jaren aan heel diverse projecten, zoals 'Thomas Speelt Het Hard' en 'Alleen Elvis Blijft Bestaan' op Canvas, en 'Voor Hetzelfde Geld' en 'Factcheckers' op Eén.

Maar hij heeft ook ervaring met quizprogramma’s, onder meer Vriend of vijand en De quiz van het jaar. Thomas kijkt er erg naar uit om '1 Jaar Gratis' te presenteren: 'Sommige programma’s hadden nooit gemaakt mogen worden. Maar de legendarische quiz '1 Jaar Gratis' had nooit afgevoerd mogen worden. Die historische fout wordt nu rechtgezet. Het is de ideale familiequiz, en als jonge papa ben ik oprecht trots dat ik in de grote schoenen van Herman Van Molle mag treden, weliswaar zonder een snor te laten staan.'

Herman van Molle was zeven jaar lang de presentator van '1 Jaar Gratis' en heeft de quiz destijds ook zelf bedacht, samen met Karel Vereertbrugghen. Hij is blij met de nieuwe versie van 1 jaar gratis: 'Het is altijd prettig om te zien dat iets wat zo'n 20  jaar geleden aan een keukentafel is bedacht met klontjes geraffineerde suiker in plaats van kandidaten, een lang leven kan leiden. Ik wens presentator, medewerkers en natuurlijk ook deelnemers alle heil en hopelijk steken ze de studio niet in brand zoals wij ooit hebben gedaan.'

''1 Jaar Gratis' is een ijzersterk format dat perfect past binnen wat we vandaag met Eén willen brengen',  zegt netmanager Olivier Goris. 'Een ontspannend programma waar je met de hele familie van kan genieten. Uiteraard wordt het programma up to date gemaakt voor de kijkers van vandaag. Daarvoor staat Roses Are Blue garant, het straffe productiehuis van 'Down The Road'. En met Thomas Vanderveken krijgt '1 Jaar Gratis' na Herman Van Molle opnieuw een klasbak als quizmaster, die het programma met veel expertise en flair in goede banen zal leiden.'

Er is een format, een presentator en de vragen worden klaargestoomd. Nu nog kandidaten. Student, dakwerker, chirurg of gepensioneerde schooldirectrice? Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan meedoen en zo kans maken op een extra jaarloon. De opnames beginnen in september.

Inschrijven kan via een.be/1jaargratis
Wat Thomas Vanderveken zelf zou doen met een extra jaarloon? Dat zien we in de oproeptrailer op Eén.be.

Het programma is volgend jaar te zien op Eén. Het exacte uitzendmoment is nog niet bepaald.

DOSSIER: Kandidaten/publiek Gezocht!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Wat als beide partners transgender zijn? En wat als ze een kind willen? We volgen Hannah en Jake Graf tijdens hun eerste ontmoeting met een draagmoeder en tijdens hun pogingen om bij de geboorte van hun baby te kunnen zijn, midden in de lockdown. Ze getuigen ook over hun ervaringen tijdens hun transitie en over de tegenkanting die ze ondervonden, volop dromend over hun toekomst als ouders.

'Our Baby: A Modern Miracle', om 21.35 uur op En.

Dossiers