En brengt 'Over 5 Jaar' met Wim De Vilder

dinsdag 22 december 2015

In 'Over 5 Jaar' stelde VRT Journaal-anker Wim De Vilder eind 2010 enkele prikkelende vragen aan zeven bekende en interessante mensen, zoals hoe zal de wereld en ons land er over vijf jaar uitzien en hoe zal je eigen leven er dan uitzien?

2010 was een mooi rond getal en het ideale moment om vooruit te kijken. Nu, vijf jaar later, confronteert Wim hen opnieuw met hun uitspraken. Wat hebben zij in 2010 juist voorspeld, welk fenomeen hebben zij onderschat, wat hadden zij totaal niet zien aankomen. Sommigen herinnerden zich nog heel goed wat ze vijf jaar geleden hadden verteld, terwijl anderen het totaal niet meer wisten.

Nu heeft Wim De Vilder de zeven gasten, Goedele Liekens, Alexander De Croo, Rudi Vranckx, Wouter Vandenhaute, Marleen Temmerman, Jef Vermassen en André Leonard,  die hij vijf jaar geleden uitgebreid geïnterviewd heeft, bij hen thuis of in hun werkomgeving, weer bijeengebracht.

In 2010 had Wim hen beloofd tot eind 2015 geen fragmenten uit interviews uit te zenden, zodat ze vrijuit zouden kunnen spreken. De opnames werden in een kluis van het VRT-archief bewaard.

Uit de lange interviews van toen heeft De Vilder nu een aantal fragmenten geselecteerd, die hij opnieuw aan zijn gasten heeft voorgelegd. Eerst heeft hij hen allemaal afzonderlijk met hun eigen uitspraken geconfronteerd. Nadien heeft hij hen allemaal samengebracht om naar elkaars uitspraken te luisteren.

Voor de meeste gasten is er in vijf jaar ook heel wat in hun eigen leven veranderd. Goedele Liekens is van BV een internationale televisiester geworden, Rudi Vranckx is voor een groot deel van Vlaanderen van oorlogsverslaggever uitgegroeid tot een held, Alexander De Croo is van beginnend partijvoorzitter nu vicepremier geworden. Marleen Temmerman maakte de overstap van haar verloskamer in Gent naar een hoge functie bij de VN en woont en werkt nu in Kenia en Wouter Vandenhaute is van baas van productiehuis Woestijnvis de voorzitter van de raad van bestuur geworden van een bedrijf dat twee televisiezenders heeft. Monseigneur André Léonard is van beginnend aartsbisschop nu op rust gegaan. Jef Vermassen is de hele tijd in de belangstelling gebleven met grote processen.

'Over 5 Jaar' is een eigenzinnig tijdsdocument geworden met enkele verrassend juiste voorspellingen. De drie afleveringen brengen televisie die veel zegt over de tijd waarin we leven.

Er komt overigens een nieuwe reeks met personen met verschillende profielen zoals Studio 100-topman Gert Verhulst, politica Liesbeth Homans, psychiater Dirk De Wachter, topvrouw Proximus Dominique Leroy, sportjournalist Ruben Van Gucht en Sihame El Kaouakibi ('Let's Go Urban').

'Over 5 Jaar', woensdag 6, 13 en 20 januari rond 21.30 uur op Eén.


Lees ook:
Nederlandse presentator vindt En-reeks 'Over 5 jaar' 'jatwerk'

DOSSIER: Voorjaar 2016: alle plannen (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'F.C. De Kampioenen' - Het Gala van de Gouden K's 2017 (foto: TVvisie -  Timmy Vanheel 2018)

Carmen verwacht dat Xavier, zoals altijd, ook dit jaar haar verjaardag zal vergeten. Xavier is evenwel in het geheim bij Doortje geweest om haar te vragen hem Carmens lievelingsdans 'Tango d'Amore' aan te leren. Hij vraagt Doortje uitdrukkelijk te zwijgen, want het moet een verrassing blijven...

'F.C. De Kampioenen', om 20.20 uur op En.

Dossiers