Decor 'Villa Vanthilt' valt in de prijzen in Lissabon

woensdag 21 april 2010

Het productiehuis deMENSEN heeft op het prestigieuze Promax/BDA-festival in Lissabon goud in de wacht gesleept met het 'set design' voor 'Villa Vanthilt', de zomertalkshow op En. De villa van Marcel klopt daarmee enkele kleppers zoals het gigantische decor van het Eurovisiesongfestival van vorig jaar in Moskou, dat genomineerd was in dezelfde categorie.

Promax en BDA zijn de belangrijkste prijzen voor marketing (Promax) en Design (BDA, Broadcast Designers' Association) in het televisievak, de Oscars van de tv-vormgeving.

Voor 'Villa Vanthilt' plaatste productiehuis deMENSEN afgelopen zomer een villa in het centrum van Gent en van Hasselt. Van daaruit presenteerde Marcel Vanthilt een frisse, vrolijke live-talkshow op Eén. Met inhoud, humor en een forse dosis rock-‘n-roll.

Inspiratie in Californië
De inspiratie voor de villa werd gehaald in Californië, bij The Eames House, een icoon van moderne architectuur. The Eames House werd in 1949 gebouwd door de legendarische architect en designer Charles Eames.

De villa van Marcel was ongeveer 200 vierkante meter groot en had twee verdiepingen met terras en tuin. Door dit ontwerp genoten gasten en kijkers van de omgeving en de sfeer van de stad op de achtergrond. Het interieur bestond uit meubelen van Vitra waaronder vele ontwerpen van Charles Eames zoals de iconische 'Eames chair', waarin Marcel het programma elke keer afsloot met een intiem gesprekje.

De constructie van het decor was een enorme uitdaging. Op het Sint-Pietersplein in Gent en op het Kolonel Dusartplein in Hasselt waren elektriciteit noch water voorzien. Daarnaast moesten de ontwerpers zorgen voor een stabiele basis en geluiddichte muren. Tijdens de maand juli moesten de 24 containers van de villa van Gent naar Hasselt vervoerd worden. Om dit huzarenstukje op twee weken tijd te realiseren, werden vijftien chauffeurs en tien arbeiders ingeschakeld.

'Villa Vanthilt' was niet alleen op televisie een groot succes. Elke avond verzamelden honderden geïnteresseerden op het plein om het programma van nabij mee te maken en de livesfeer op te snuiven. De villa was zo populair dat kijkers en bedrijven het huis zelfs wilden kopen.

Villabouwers van huis uit
De realisatie van het decor van 'Villa Vanthilt' was het resultaat van een samenwerking tussen het productiehuis deMENSEN, decorontwerper Rik Jacques van het bedrijf Pièce Montée uit Gent, lichtontwerper Michiel Milbou en art director Ludovic Beun. Hetzelfde team is ook verantwoordelijk voor de look van andere deMENSEN-programma’s als 'De Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren', 'Blokken', 'Mag ik u kussen?' en 'De Klas van Frieda'...

Voor 'Villa Vanthilt' werd er samengewerkt met Algeco, de Europese marktleider in modulaire ruimtes. Aan de buitenkant is er niets van te zien, maar de hele villa is opgebouwd uit gestapelde en naast elkaar geplaatste containers.

Goed gezelschap
Het zilver in de categorie 'set design' ging naar het Spaanse cultuurmagazine Anima op de Spaanse zender TV3. Bij de winnaars van de diverse andere prijzen op het Promax/BDA-festival bevonden zich grote internationale namen zoals Fox International UK, BBC, NBC Universal Global Network, Discovery UK, Canal +, Arte en Cartoon Network.

Het is niet de eerste dat productiehuis deMENSEN in de prijzen valt op het Promax/BDA-festival. In 2007 won 'Verkiezingen 06, ZegNuZelf' brons in de dezelfde categorie en haalde een promotrailer voor 'Blokken' zilver.

Een nieuwe 'Villa Vanthilt'
Dit jaar heeft productiehuis deMENSEN een ontwerpwedstrijd uitgeschreven met een gloednieuwe villa als doel. Bijna 300 ontwerpen kwamen binnen. Van vliegende huizen en campings over een reuzenrad tot gestileerde designwoningen. Studenten architectuur, kinderen van tekenscholen, reclame- en ontwerpbureaus: Vlaanderen tekende massaal een nieuwe woonst voor Marcel. Dit jaar staat de villa in Hasselt en op de Grote Markt in Kortrijk. Hoe de vernieuwde villa er precies gaat uitzien, wordt begin mei bekendgemaakt.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva España - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In Asturi leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op En.

Dossiers