Binnenkort nieuw op En: 'Typisch Mensen' met Freek en Julie

dinsdag 2 mei 2017

In 'Typisch mensen' gaan Freek Braeckman en Julie Van den Steen binnenkort voor En op zoek naar het verschil tussen wat je doet, wat je denkt dat je doet en wat je zegt dat je doet. Wat we met zijn allen doen is vaak voorspelbaarder dan we zelf beseffen en niet altijd even verstandig.

Freek en Julie zetten acht weken lang een rits experimenten op poten waarin ons gedrag wordt getest, gestuurd, bestudeerd en geanalyseerd. Hun laboratorium is de wereld en iedereen is proefkonijn.

Freek haalde de inspiratie voor het programma bij het boek Freakonomics, waarin op een wetenschappelijke maar originele manier naar menselijk gedrag wordt gekeken en hoe je dat gedrag kan beïnvloeden. Wij vertrouwen op onze ratio, zegt Freek, maar zitten er dikwijls naast.

‘Typisch Mensen’ is geen wetenschappelijk onderzoek, maar is er wel op gebaseerd. Er wordt gekeken of de clichés kloppen. Elke week zet Freek een groot experiment op en elke aflevering draait rond een klassiek menselijke drijfveer zoals liefde, angst, groepsdruk.

Julie trekt de straat op in de rubriek ‘De wereld van Julie’ om Vlaanderen naar het eigen gedrag te vragen en dit zonder taboes. Tevens nodigt ze elke week een panel van volwassenen en kinderen uit om hen aan een proef te onderwerpen. Hoe anders zijn ze, wat is het verschil, zijn kinderen guller dan volwassenen, wie houdt het meeste vast aan zijn mening in een valse quiz en wie ziet zichzelf het liefst?

‘Typisch Mensen’ wil in de eerste plaats inzicht krijgen in het menselijk gedrag. Het is herkenbaar en vaak confronterend, maar altijd met een knipoog. De eerste aflevering gaat over geld, nadien komen liefde, lijf, groepsdruk, angst, kennis, macht en populariteit aan de beurt.

‘Typisch Mensen’ vanaf donderdag 18 mei om 20.35 op Eén.TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva España - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In Asturi leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op En.

Dossiers