Acteur Paul Wuyts ('De Ronde') overleden

woensdag 15 februari 2012

Acteur Paul Wuyts heeft vandaag op 63‐jarige leeftijd het gevecht tegen kanker verloren. Wuyts vertolkte onder meer rollen in 'De Ronde', 'Terug naar Oosterdonk' en 'Daens'. De VRT betuigt haar medeleven aan zijn familie, vrienden en collega's.

Paul Wuyts (°1 juni 1948) studeerde aan Studio Herman Teirlinck en speelde daarna bij de KVS, Studio Amsterdam en de Internationale Nieuwe Scène. Bij Tutti Fratelli, een sociaal‐ artistieke werkplaats in Antwerpen die via theater een stem wil geven aan mensen die uit de boot vallen, had hij een adviserende rol. Ze noemden hem er 'onze letterzetter'.

Wuyts vertolkte rollen in tal van theaterstukken, televisiereeksen en films. Bekende rollen zijn die van Swa in 'Terug naar Oosterdonk' en die van vader Scholiers in 'Daens'.

Verder was hij onder meer te zien in televisiereeksen als 'Matroesjka’s', 'Nonkel Jef', 'Bompa', 'Twee straten verder' en 'Adriaen Brouwer'. Hij vertolkte rollen in films als 'Bo', 'Sl8n8', 'Brylcream Boulevard' en 'Beck – de gesloten kamer' en langer geleden ook in de televisiefilms 'De zuiverste nacht', 'Als schilders konden spreken', 'Niet alle dieven komen ongelegen' en 'Trouwfeest'. In die laatste film speelde hij zij aan zij met acteur Dirk Decleir. Hij was ook te zien in de kortfilms Pelgrim, The sunflyers en Mayra.

In februari vorig jaar beleefde Paul Wuyts een comeback op televisie met de Eén‐reeks 'De Ronde'. Daarin vertolkte hij de rol van Lou Abeloos, een man die aan keelkanker leed en ervoor koos om samen met zijn vrouw Nora – vertolkt door Reinhilde Decleir – een punt achter het leven te zetten. Jammer genoeg is kanker hem ook in het echte leven fataal geworden.

Samen met Reinhilde Decleir had Wuyts een zoon, Fonne Wuyts. Reinhilde Decleir, met wie hij sinds jaren een hechte vriendschap onderhield, zegt: 'Als er één tekst is waarmee ik Paul wil herinneren, dan is het wel deze uit een gedicht van Hugo Claus: Goden, omarm uw kind want wij deden dat te weinig. Omarm deze hoofse jongeling.'

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op vrijdag 24 februari om 12.00 uur. De locatie staat nog niet vast.

Persbericht VRT

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Weekenden' - groepsfoto (foto: Canvas - © VRT/De chinezen 2018)

Lut staat al 41 jaar in het onderwijs en dit schooljaar gaat ze tegen haar zin met pensioen. Kris werd vorig jaar weduwnaar. Hij staat nu alleen in voor de opvoeding van zijn twee tienerkinderen. Omar vluchtte weg uit Syrië en hij wil in België een diploma hoger onderwijs behalen. Jay, een 20-jarige Brusselse ket, wil in 2018 doorbreken met z'n muziekcarrière. En Jo lijdt aan jong-parkinson, hij wil zijn ziekte onder controle krijgen met een operatie.

'De Weekenden', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers