'Lost in Toykio' in opspraak: alles voor het geld?

dinsdag 18 maart 2008

Vorige week kondigden we 'Lost In Tokyo' aan en gaven meteen mee dat het een hard spel was dat niet geschikt zou zijn voor gevoelige kijkers! Wat we konden verwachten, is dan ook gebeurd: na de eerste aflevering is er al heel wat opschudding ontstaan op verschillende internetfora. Schoktelevisie of realiteit?

In de nieuwe Vlaamse realityreeks 'Lost In Tokyo', te zien op 2BE, worden twaalf Vlamingen in de Japanse hoofdstad gedropt. 25.000 euro is de hoofdprijs, maar om deze te kunnen verdienen, moeten de kandidaten verschillende bizarre opdrachten vervullen. Een voorsmaakje van wat we daaronder mogen verstaan kregen we in de eerste aflevering: vissen werden levend gefileerd en geserveerd op een vrouwenlichaam. 

In de reeks worden Japanners als een stelletje freaks voorgesteld, maar dat is volgens experts en ervaringsdeskundigen fel overdreven. Professor Willy Vande Walle is japanoloog aan de KU Leuven. Japan is volgens hem een conservatief land waar de mensen heel ingetogen zijn en op de vlakte blijven. Japan is een land waar alles streng gereglementeerd en gecontroleerd wordt en Vande Walle geeft ook toe dat die situatie waarschijnlijk voor stress zorgt. Toch benadrukt hij dat de doorsnee Japanner niet zoals hij in de serie naar voren wordt geschoven.

Anabelle Maes, een 22-jarige studente japanologie, verbleef tussen september 2006 en augustus 2007 in Tokio. Ook zij heeft tijdens haar verblijf weinig gemerkt van extreme toestanden. Uiteraard lopen er rare mensen rond in Tokio, maar dat hoeft niet te verwonderen in een megastad met 10 miljoen inwoners, zo klinkt het. Ook Anabelle vermoedt dat de rare kantjes die terug te vinden zijn bij een klein gedeelte van de bevolking uitvergroot worden.

Een andere stem over Japan klinkt op bij voormalig judotrainer en politicus Jean-Marie Dedecker. Hij bezocht Japan negentien keer in zijn hoedanigheid als judocoach en leerde daardoor het land goed kennen. De taferelen die te zien zijn in Lost In Tokyo verbazen hem geenszins. Japan is een georganiseerd land waar veel frustratie heerst en dat uit zich in uitlaatkleppen, zo meent Dedecker.

Presentatrice An Lemmens geeft toe dat 'Lost In Tokyo' een aantal clichés uitvergroot, maar wat haar vooral opvalt is hoe ver kandidaten willen gaan voor de hoofdprijs van 25.000 euro. Alle scrupules en principes worden opzij gezet en opeens kunnen de Vlamingen net zo wreed zijn als de geviseerde Japanners. Elke kandidaat stond vrij om de proef met de gefileerde vis te weigeren, zegt Lemmens, maar toch heeft elke kandidaat aan de proef deelgenomen, met het oog op de te winnen 25.000 euro.

Praat mee in het TV-Visie Forum: Wat denk jij over 'Lost in Toykio'?

Bron: Het Nieuwsblad

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Alejandra Theus, Ini Massez en Tine Embrechts in 'Zie Mij Graag' (foto: Eén - © VRT 2018)

Na haar tegenslag met Willem en de mysterieuze vrouwenstem aan de telefoon toen ze Jean-Philippe opbelde, besluit Anna dat ze voorgoed klaar is met mannen. Wanneer ze avances krijgt van een vrouw, vraagt ze zich af of ze misschien altijd al lesbisch was. Terwijl Anna met de hulp van Sas en Nicole aan haar experimentele fase begint, worstelen Ben en Sien met de ongewenste zwangerschap. Gunther en Nicole kunnen het alvast niet laten om zich ermee te moeien.

'Zie Mij Graag', om 20.35 uur op Eén.

Dossiers