'De Kennis van Nu': leven maken

dinsdag 14 april 2015

Van de meest bescheiden schimmels en bacteriŽn tot de hersenen die ons zelfbewustzijn geven: zonder cellen zouden ze niet bestaan. Wetenschappers dromen er al jaren van om een werkende cel te bouwen en zo nieuw leven te scheppen, maar kan dat wel?

Uitzending:      woensdag 15 april, 19.20 uur, NPO2
Terwijl buiten de lente raast, onderzoekt Diederik Jekel voor 'De Kennis van Nu' (NTR) of leven te maken is in een petrischaaltje.

De beloften van de synthetische biologie liegen er niet om: kunstmatige bacteriën die medicijnen maken, omgebouwde algen die schone energie leveren of schimmels die kunststoffen produceren. De mogelijkheden lijken eindeloos als we de basiseenheid van het leven, de cel, uit het niets kunnen opbouwen.

Oneindige complexiteit
Jammer genoeg is de cel oneindig complex. We weten wat er in zit en welke processen zich erin afspelen, maar niet hoe alle afzonderlijke elementen met elkaar samenwerken. Met andere woorden: we weten wat de onderdelen zijn, maar we hebben geen handleiding om daarmee een cel in elkaar te zetten. Een aantal Nederlandse wetenschappers probeert in het laboratorium leven te maken. Diederik gaat langs bij twee van hen: Cees Dekker en Bert Meijer.

Kunstmatig DNA
Eén man heeft, naar eigen zeggen, al synthetisch leven gemaakt. De Amerikaanse microbioloog Craig Venter bouwde in 2010 een volledig kunstmatig genoom en stopte dat in een bestaande bacteriesoort waarvan het DNA verwijderd was. Het resultaat: een bacterie die leeft en zich vermenigvuldigt. Maar kun je dit wel kunstmatig leven noemen? 'De Kennis Van Nu' vroeg het aan hem.

'De Kennis van Nu', woensdag 15 april om 19.20 uur op NPO2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'F.C. De Kampioenen' - Het Gala van de Gouden K's 2017 (foto: TVvisie - © Timmy Vanheel 2018)

Carmen verwacht dat Xavier, zoals altijd, ook dit jaar haar verjaardag zal vergeten. Xavier is evenwel in het geheim bij Doortje geweest om haar te vragen hem Carmens lievelingsdans 'Tango d'Amore' aan te leren. Hij vraagt Doortje uitdrukkelijk te zwijgen, want het moet een verrassing blijven...

'F.C. De Kampioenen', om 20.20 uur op Eťn.

Dossiers