Jeroen Meus kookt deze week vanuit een Zweedse keuken

zondag 3 maart 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

Vanaf maandag verlaat Jeroen Meus voor maar liefst zes weken zijn vertrouwde keuken in Leuven en trekt hij de wijde wereld aan. Dat heeft alles te maken met het nieuwe programma 'De Mosterd van Meus'. Vanaf de locaties die hij daarvoor aandeed kookt Meus zijn 'Dagelijkse Kost'. Beginnen doet Jeroen in Zweden.

Maandag: Zweedse kaneelbollen
Om de week op een typisch Zweedse manier te starten, kan je bijna niet anders dan starten met dit wereldberoemde gebak. Kaneelbollen of 'kanelbullar' zijn zalige, zoete bollen bestaande uit gistdeeg, boter, suiker en natuurlijk kaneel. Ideaal voor bij de fika of tijdens je koffiepauze!


Dinsdag: Köttbullar
Iedereen heeft ze wel al eens geproefd: de smakelijke, Zweedse gehaktballetjes met vossenbessen en aardappelpuree. Jeroen maakt ze klaar op reis en probeert zo dicht mogelijk bij het originele recept te blijven.

Woensdag: Gravad lax, koude aardappelsalade en honing-mosterddressing
De letterlijke betekenis van gravad lax is 'begraven zalm'. Door plakjes zalm te marineren in een mengsel van suiker, zout en kruiden worden ze als het ware lichtjes gegaard en krijgen ze een geraffineerde smaak. De vis wordt vaak geserveerd met koude aardappelsla en een dressing met honing en mosterd.

Donderdag: Gevulde aardappelballetjes met duxelle, gebakken champignons en bessensaus
Deze vegetarische aardappelballetjes moet je eens geprobeerd hebben! Ze zijn makkelijk te maken en je kan de vulling aanpassen aan wat je maar wil! Jeroen kiest voor een duxelle van champignons. Daar komen nog gebakken champignons in bruine boter en een sausje van vossenbessen bij.

Vrijdag: Aardappelsoep met kaviaar van kabeljauw en toast met gerookte paling en ei
Om het avontuur in Zweden af te sluiten, maakt Jeroen een zijdezachte maar stevige aardappelsoep. Ansjovis, gerookte paling en kaviaar van kabeljauw zijn de smaakmakers, ingrediënten die je in alle vormen en maten tegenkomt in Zweden. Jeroen serveert er knapperige Zweedse broodjes met roerei en gerookte paling bij.

'Dagelijkse Kost', van maandag tot vrijdag om 18.10 uur op VRT 1.

Download nu de GRATIS TVvisie app voor Android of iOS!



TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Single Bells' (Streamz)

Wanneer Mina een week voor kerst gedumpt wordt, schiet haar hartverwarmende, maar bemoeizieke familie in actie. Elke dag, tot aan kerstdag, gaat één van hen een blind date regelen. Het doel? Een kerstman vinden voor Mina, zodat ze voor het éérst in jaren niet aan de feesttafel hoeft te zitten als enige single.

'Single Bells', om 18.25 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 01:10
    Journaallus
    01:00
    Het weer (laat)
  • 01:10
    Nachtlus
    06:00
    Radio 2 op VRT Canvas: Goeiemorgen Morgen!
  • 23:05
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:15
    NYPD Blue
    06:55
    Sprookjes van Klaas Vaak
  • 01:05
    Geen uitzending
    00:10
    Ramsay's Kitchen Nightmares
  • 01:25
    Geen uitzending
    06:00
    Qmusic
  • 01:40
    Geen uitzending
    07:00
    Willy
  • 01:00
    JOE XMAS
    05:40
    Operation Nutcracker
  • 01:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 01:30
    De Tafel van Gert
    03:00
    Geen uitzending
  • 01:20
    FBI
    01:20
    New Amsterdam
  • 02:00
    Cobra Kai
    01:35
    Ice Vikings
  • 01:50
    Play kerst haardvuur 2025
    02:00
    Geen uitzending
  • 01:25
    So Help Me Todd
    01:10
    My Life is Murder
  • 00:40
    Herhalingslus
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 02:00
    Mijn tuin
    05:55
    Sixties To Six
  • 01:50
    Sarah's Sweet Table
  • 01:40
    Death in Paradise
    01:45
    Inside Man
  • 01:45
    First Dates Australia
    03:25
    The Resident
  • 01:45
    EenVandaag
    01:05
    Pauw & De Wit
  • 01:25
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 01:35
    Eva
    01:30
    Top 2000 Quiz