Opening Monument MH17 bij de NOS

zondag 16 juli 2017

Op maandag 17 juli wordt, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Rutte, het Nationaal Monument MH17 geopend.

Het is dan precies drie jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, boven Oekraïne werd neergeschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren 193 Nederlanders. De NOS wijdt twee uitzendingen aan de openingsplechtigheid: een in de middag en een in het begin van de avond. De presentatie is in handen van Jeroen Overbeek.

In de middaguitzending is de officiële openingsceremonie – in aanwezigheid van nabestaanden, het koningspaar, de premier, andere hoogwaardigheidsbekleders en belangstellenden – rechtstreeks te volgen. Centraal staat de herdenking van de slachtoffers middels het één voor één voorlezen van hun namen. 's Avonds blikt Jeroen Overbeek terug op de ceremonie met een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen. Ook zijn er gesprekken met nabestaanden.

Het monument
Het Nationaal Monument MH17 staat in Park Vijfhuizen, dat grenst aan Schiphol. Het is tot stand gekomen op initiatief van de nabestaanden. Elk slachtoffer wordt herdacht met een eigen boom, voorzien van een naamplaatje. Met elkaar vormen de 298 bomen een nieuw bos. In het hart daarvan staat een gedenkteken met de namen van alle slachtoffers.

'Monument MH17', maandag 17 juli, 13.55-15.30 uur, NPO 1 & 19.02-19.48 uur, NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Wensboom' (foto: VTM - © MEDIALAAN 2018)

Niels trekt naar Sint-Ursula in Lier om enkele kinderwensen te realiseren. Miro doet een wens voor oom Feike, die zich al jaren inzet als vrijwilliger in het kinderziekenhuis. Voor zijn wens neemt Niels Miro mee naar een speelgoedwinkel, waar hij onbeperkt zijn karretje mag volladen. Marte doet een speciale wens voor meester Tom. Ze vindt dat hij superleuke gedichten schrijft en wil dat iedereen de kans krijgt om ze te lezen. Ook de wens van Zoë intrigeert Niels. Zij heeft immers een goede reden om haar overgrootvader een ballonvaart te schenken. Lenke heeft een verrassing in gedachten voor haar vriendinnen, die erg veel voor haar betekenen.

'De Wensboom', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers