Nieuwe serie 'FC Banlieue' over de moeizame weg van innovatie in de voetbalwereld

woensdag 6 maart 2024
Foto: NTR - © Wouter Vogel 2024

'FC Banlieue' is een nieuwe serie waarin documentairemaker Wouter Vogel innovatie in de voetbalwereld verkent. Als experiment wordt een karakteristiek Rotterdams amateurteam een seizoen lang gesteund door datawetenschappers en experts uit de professionele voetbalwereld.

Zal FC Banlieue (onder 19) eindelijk die felbegeerde eerste klasse winnen en doorschieten naar de hoofdklasse? Voice-over: Frank Heinen.


In de topsport maakt elk detail het verschil, wordt weleens gezegd. Maar gek genoeg loopt nog niet iedereen direct warm voor technische vernieuwing en support tools, zelfs als ze bewezen resultaten opleveren. Soms lijkt de voetbalwereld wel de meest behoudende plek op aarde. De NTR-serie 'FC Banlieue' neemt de kijker mee achter de gesloten deuren van het professionele voetbal en ontdekt wat er gebeurt als je een jeugdteam bombardeert met de nieuwste (data)kennis en tools.

Voetbalsterren
De vierdelige serie duikt in data-jargon zoals expected goals en half spaces, maar ook menselijke thema’s zoals lichaamshouding, kijkgedrag en stressbestendigheid komen aan bod. Het team krijgt hulp van de KNVB, data-analisten zoals Floris Goes van SciSports en voetbalsterren als Joey Veerman (PSV), Andries Noppert (sc Heerenveen) en Bart Vriends (Sparta Rotterdam). Kunnen computers uiteindelijk de rol van een hoofdcoach overnemen?

Faalangst
Terwijl het seizoen vordert, graaft de serie dieper in de persoonlijke verhalen van de spelers, die een serieus obstakel blijken te vormen. Zo worstelt doelman Nasser met faalangst, wordt spits Stijn steeds meer in beslag genomen door een lonkende modellencarrière en moet  hoofdtrainer Nico alle zeilen bijzetten om de groep pubers bij elkaar te houden. Onder begeleiding van de voice-over-stem van Frank Heinen krijgt de kijker niet alleen een kijkje achter de schermen, maar vooral in het hart van een karakteristiek voetbalteam met groeipijnen.

De vierdelige serie is vanaf donderdag 7 maart in zijn geheel te zien via NPO Start en op maandag 6 mei in een eenmalige documentaire van 50 minuten op NPO 3.

Afleveringen

Aflevering 1: De droom
Nergens worden in het verleden behaalde resultaten zo als garantie voor de toekomst beschouwd als in het voetbal. Maar wat als je zomaar een jeugdteam de beschikking geeft over al het nieuwe, al die kennis, al die data? Wat gebeurt er als je die vraag in een experiment giet? En de professionele voetbalwereld voor één team zijn deuren opent?

De wereld gaat vooruit, vooruit, vooruit. De sport, de wetenschap – alles is meetbaar, elk detail voor verbetering vatbaar. Meten is weten, stilstand is achteruitgang.

Aflevering 2: Barrières  
Een keeper met duikangst, een half elftal aan spitsen en een groep individuen die dringend een team moeten worden. Daar loopt elk experiment in vast. Het is niet eenvoudig conclusies trekken over een team waarvan de trainer plots een weekendje weg is, een team waarin de een het een wil, de ander iets anders en een derde überhaupt niks. Een team vol hoofden vol twijfel en onzekerheid.

Wat valt er te zeggen over vooruitgang als je niet eens precies weet of vooruit wel voor alle spelers hetzelfde betekent?

Aflevering 3: De kwelling
Je kunt alles in statistieken vatten. Alles, behalve iemands enthousiasme over statistieken. Examens, uitgaan, werk dat begint, alleen op pad, en ondertussen smelten de kansen op het kampioenschap als een vergeten waterijsje.

Waarom gebeurt alles maar de hele tijd tegelijk in die puberteit? Waarom al die moeite, waarom al dat gedoe, waarom toch? Voor die dagen is de voetbalclub uitgevonden. Daar kun je ontsnappen.

Aflevering 4: Hoop
Gaat het om winnen, of om jezelf verbeteren? Zijn de data de weg, of vormen ze slechts een van de routes die je kunt bewandelen, als die de kant op gaat waar je toch al heen wilde?

Er komt een dag waarop de hoop terugkeert voor de jongens van FC Banlieue. Een dag waarop de kansen keren, een dag vol goede redenen. De definitieve beslissing moet nog vallen, het kampioenschap behoort nog tot de mogelijkheden. Het is zo ver. De dag der dagen. De climax.

'FC Banlieue', vanaf donderdag 7 maart op NPO Start.

 


DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 22:55
    De repair shop
    07:35
    Journaallus
  • 22:35
    Furia
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:15
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 21:45
    Liefde voor muziek
    01:40
    Geen uitzending
  • 20:25
    Avengers: Endgame
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 23:00
    Death Proof
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 23:00
    The Sixth Sense
    00:50
    Geen uitzending
  • 22:35
    The X-Files
    02:10
    Baywatch
  • 22:30
    Keeping Up Appearances
    06:00
    Joe
  • 22:20
    Nonkels
    02:20
    Sports Late Night
  • 22:10
    NCIS
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:25
    Dark Blue
    02:25
    Two and a Half Men
  • 22:30
    The Real Housewives of Beverly Hills
    05:00
    Geen uitzending
  • 21:55
    Behind the Wheel of Revenge
    05:00
    Geen uitzending
  • 23:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 22:54
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 23:00
    Hidden Gems
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 22:20
    MIDMID
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 23:00
    Silent Witness
    02:45
    Midsomer Murders
  • 22:19
    Ik Vertrek
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 22:29
    Silent Witness
    08:03
    Petrus in het land
  • 22:54
    Dertigers
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal