Rudi Vranckx en Vincent Byloo lanceren podcast 'Vranckx & Byloo'

vrijdag 19 oktober 2018
Foto: VRT NWS - © VRT 2018

De opkomst van het populisme in ItaliŽ, het weinig benijdenswaardige lot van wetenschappers in Irak, een nieuwe theatershow van de dochter van Bram Vermeulen, en de eerste 'verjaardag' van de val van Raqqa.

Daarover gaat de eerste aflevering van 'Vranckx & Byloo', de nieuwe podcast van VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx en radiomaker Vincent Byloo.

Eén keer per maand, op vrijdagochtend, nemen ze een klein uurtje de tijd om te bespreken hoe de wereld ervoor staat. De journalist en de radiomaker nemen de pols van de planeet, compleet met de brandhaarden en de bloemen op de mesthoop. En de evoluties die de media schromelijk over het hoofd hebben gezien.

De eerste aflevering staat nu klaar in gangbare podcastapps en op VRT NWS.

Van het kalifaat naar hartje Europa
In de eerste aflevering reizen we van het 'kalifaat' naar het hart van Europa. Wat leert het ons over Italië als de minister van Buitenlandse Zaken Salvini op een luchthavenshuttle spontaan onthaald wordt op een opvoering “Bella ciao”? Mogen we juichen voor Irak nu de universiteit van Bagdad zijn intrede maakt in een prestigieuze ranking? En wat is EMNI precies, dat geheime wapen van IS?

Maar we komen ook te weten waarom Vranckx de volgende weken de vaderlandse theaters afschuimt  én we krijgen het antwoord op een prangende vraag die Vincent Byloo hem altijd al wilde stellen.

Hoe Vranckx en Byloo 'Vranckx & Byloo' werden?
'Als radiomaker heb ik Rudi zo’n beetje op speed dial staan', legt Vincent Byloo uit. 'Eerste hulp bij internationale calamiteiten! (lacht) Nee, serieus: telkens als de wereld ergens in brand staat, bij elke aanslag, of gewoon als ik iemand nodig heb om de Israëlisch-Palestijnse kwestie nog eens uit te leggen, heb ik maar één devies. Who you gonna call? Rudi!'

'Dit zou langer moeten duren. Dat is het gevoel dat ik altijd heb bij die radiogesprekken', vult Rudi Vranckx aan. 'Het zit gewoon altijd heel snel goed. Alleen laat radio met zijn strakke formats, net als tv in zekere zin trouwens, weinig ruimte om diepgaand op een onderwerp in te gaan. Met onze nieuwe podcast nemen we nu drie kwartier de tijd om meer ongedwongen te werk te gaan. We gaan er onze heel eigen cocktail van maken, met verschillende elementen die ons allebei persoonlijk prikkelen. Wat in de wereld gebeurt, in de brede zin, en cultuur.'

'Ik wil beter begrijpen wat er allemaal speelt bij de grote conflicten en brandhaarden van het moment', gaat Byloo verder. 'Maar ik wil vooral meer inzicht krijgen in de mondiale uitdagingen van deze tijd – migratie, klimaat, de clash der culturen – en hoe die inwerken op de geopolitieke verschuivingen die volop aan de gang zijn.'

Zo’n podcast van een klein uur, dat is toch nog iets anders dan een telefoontje van drie minuten. Maar toch: 'De eerste aflevering voelde alsof we nooit iets anders hebben gedaan!', aldus Vincent Byloo.

'Vranckx & Byloo', vanaf vandaag één keer per maand, op vrijdagochtend. De eerste aflevering is nu beschikbaar op alle gangbare podcastapps en via VRT NWS.

Persbericht VRT
http://www.vrt.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hoe Zal Ik Het Zeggen?' (foto: VTM - © MEDIALAAN 2018)

Alex Agnew: het is een lieve mens, maar hij kan niet tegen zijn verlies. Als zelfs een spelletje ganzenbord met dochterlief al voor problemen zorgt, vinden z'n vrouw Yasmine en dochter Amy dat het genoeg is geweest. De comedian begrijpt niet wat er aan de hand is wanneer de schooldirecteur belt nadat Amy 'een woedeaanval kreeg'.

'Hoe Zal ik het Zeggen?', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers