In vierdelige docureeks 'Francisco Desir' gaat #LikeMe-acteur op zoek naar zijn roots

zondag 11 februari 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

22 jaar geleden, in 2002, werd Francisco Desir Schuster te vondeling gelegd in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Zijn ouders adopteerden hem toen hij 8 maanden oud was. Hij groeide bij hen op tot wie hij vandaag is.

Veel informatie over zijn eerste levensmaanden heeft hij niet, maar hij heeft heel veel vragen over die periode. 'Waar ben ik geboren? Hoe oud was mijn mama toen ik geboren werd? Heb ik broers of zussen? Leven mijn biologische ouders nog?'


In januari 2023 vierde Francisco zijn 21ste verjaardag, een bijzondere dag voor hem. Het was de start van zijn zoektocht naar een ontbrekend stukje identiteit. Hij droomt ervan om terug te keren naar Haïti en daar zijn familie te ontmoeten. Hij wil hen vertellen dat het goed gaat en dat hij hen niets kwalijk neemt. Een baby te vondeling leggen is voor hem een daad van liefde… Een jaar lang ging Francisco op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes in zijn verhaal, gesteund door zijn familie en vrienden Aaron, Sali, Pommelien, Camille en Gloria. Het resultaat daarvan zie je in de vierdelige reeks 'Francisco Desir'.

Francisco: '2023 was voor mij een heel bijzonder en emotioneel jaar, de zoektocht naar mijn roots heeft me diep geraakt. Het is me het voorbije jaar duidelijk geworden dat ik warm omringd ben door mijn familie en beste vrienden, ze zijn me altijd blijven steunen tijdens dit hele avontuur. Ik heb mezelf beter leren kennen en ik voel dat ik nu nog dichter sta bij de mensen van wie ik hou. Ik ben echt blij dat ik met dit programma mijn ervaring kan delen en hoop dat het thema op deze manier in vele huiskamers bespreekbaar kan worden. Deze reeks draag ik op aan iedereen met een diepe wens, aan iedereen die zoekende is en liefde of hoop kan gebruiken. Elk adoptieverhaal is anders, maar met heel veel liefde deel ik dat van mij.'

Francisco kreeg de naam 'Francisco Desir' in het kinderopvangcentrum in Haïti. Dit zijn twee voornamen. Zijn familienaam Schuster kreeg hij later via zijn adoptieouders in België. Desir betekent: verlangen, (diepe) wens.

Francisco Schuster werd bekend in 2019 met de rol van Yemi in '#LikeMe', de hitserie op Ketnet. Hij stond al op verschillende musicalpodia, werkt als stemacteur voor animatiefilms en is een bijzonder getalenteerd zanger en danser. In 2023 kwam zijn eerste solo single, 'Alleen', uit en in het voorjaar van 2024 is hij te zien in de nieuwe fictiereeks 'Groeien & Bloeien' op VRT 1.

De doos (aflevering 1, uitzending 12/02)
Op het feestje voor zijn 21ste verjaardag, in januari 2023, kondigt Francisco aan zijn vrienden en familie aan dat hij wil starten aan de zoektocht naar zijn roots in Haïti. Toen hij 8 maanden oud was werd hij door zijn ouders geadopteerd en vanuit Port–au–Prince naar Antwerpen gebracht. 21 jaar later opent hij voor het eerst de doos waarin zijn ouders alle documenten en souvenirs uit 2002 hebben bewaard. Voor Francisco betekent de inhoud van de doos een eerste confrontatie met de realiteit over zijn afkomst. Het feit dat hij te vondeling is gelegd en dat er weinig tot geen informatie is over zijn geboortemoeder komt hard binnen ...

Op zoek naar meer informatie en antwoorden op zijn vragen, gaat hij langs bij Ray of Hope, het adoptiebureau. Maar hij spreekt ook af met Kiani en Wandglin, twee jongvolwassenen die in Haïti geboren werden en ook via adoptie in België terechtkwamen. Uit deze gesprekken blijkt dat elk van hen een andere kijk heeft op hun adoptieverhaal.

Jonge ploeg tv-makers
Deze reeks werd gedraaid door een jonge ploeg tv-makers. Toen Francisco (21) het idee had om zijn zoektocht in beeld te brengen nam hij contact op met regisseur Tim Tielemans (25). Samen maakten ze een trailer waarmee ze productiehuis Borgerhoff & Lamberigts en VRT meteen mee aan boord kregen. De prachtige beelden van de reeks werden gedraaid door Dirk Van Iseghem (25) en ook klankman Calixte De Coster (29) en redactrice Amber Naeye (24) waren een frisse meerwaarde achter de schermen.

'Francisco Desir', vanaf 12 februari van maandag tot en met donderdag op VRT 1 en al vanaf 12 februari volledig te bekijken op VRT MAX.

 


DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 16:05
    Gino's Italian Family Adventure
  • 13:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 16:00
    Imago
    05:15
    Geen uitzending
  • 15:40
    The Voice van Vlaanderen
    01:40
    Geen uitzending
  • 15:30
    SAS: Who Dares Wins Australia
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 15:55
    Buffy the Vampire Slayer
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 15:30
    Bear's Wild Adventure
  • 16:10
    The X-Files
    02:10
    Baywatch
  • 15:55
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 15:55
    Two and a Half Men
    02:20
    Sports Late Night
  • 15:40
    NCIS
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:50
    Pawn Stars: Best Of
    02:25
    Two and a Half Men
  • 15:30
    Chateau Meiland
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:40
    Snapped
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 16:11
    Smart home
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 15:40
    Het Weekmenu
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 15:30
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 16:00
    Murdoch Mysteries
    02:45
    Midsomer Murders
  • 15:45
    Bloemencorso Bollenstreek
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 16:04
    Kruispunt
    08:03
    Petrus in het land
  • 15:30
    Joe, helemaal alleen
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal