Genomineerden Verkiezing Taalstaatmeester 2017 bekend

zaterdag 16 december 2017

Zojuist zijn in het NPO Radio 1-programma 'De Taalstaat' (KRO-NCRV) de genomineerden bekendgemaakt voor de titel Taalstaatmeester van 2017.

Het gaat om twee schrijvers en een wetenschapper: A.L. Snijders, bedenker van het Zeer Korte Verhaal, de Belgische schrijver en presentator Dimitri Verhulst en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf.

Het NPO Radio 1-programma 'De Taalstaat' en Onze Taal zijn in de afgelopen maanden op zoek gegaan naar de man of vrouw die zich dit jaar het beste heeft uitgedrukt in gesproken en/of geschreven woord: woordkunstenaars met de pen of met de stem. 

De jury, bestaande uit taalwetenschapper René Appel, Vibeke Roeper, directeur van Onze Taal en Hans Laroes, hoofdredacteur Journalistiek bij de KRO-NCRV, heeft nu de drie genomineerden gekozen uit 26 voordrachten die de luisteraars van 'De Taalstaat' en lezers van Onze Taal konden mailen.

Zo schreef Els van Hoeke: 'Terrorisme lokt harde woorden uit, maar Beatrice de Graaf relativeert deze ellendige problematiek met haar taal.' En prijst luisteraar Charles Kuijpers A.L. Snijders als volgt aan: 'Hij brengt de taal letterlijk tot leven. Niet alleen door zijn woordgebruik maar ook door de manier waarop hij zijn verhalen voorleest.' Saskia Stavast mailde: 'Verhulst heeft een ritmische en poëtische manier van spreken. Een prachtige diepe stem met veel klankkleur, een tikje gruizig. Ik hang aan zijn lippen.'

Op de site van Onze Taal kan vanaf nu t/m 27 december worden gestemd.

Zaterdag 30 december wordt de winnaar op NPO Radio 1 in 'De Taalstaat' bekendgemaakt.

'De Taalstaat', iedere zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Chez Annemie' - Annemie Struyf (foto: Eťn - © VRT 2017)

Delfine Persoon is de ongeslagen wereldkampioene boksen bij de lichtgewichten. Overdag politieagente, na de werkuren bokser in hart en nieren. Filiep is de man achter Delfine, haar trainer met wie ze een onafscheidelijk duo vormt. Voor het eerst blikken Delfine en Filiep terug, niet alleen naar de beelden van haar grote triomf, maar ook van haar publieke vernedering op het Sportgala van 2014. Samen trekken ze ook lessen, want in 2018 moet Delfine opnieuw haar wereldtitel verdedigen.

'Chez Annemie', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers