Genomineerden Verkiezing Taalstaatmeester 2017 bekend

zaterdag 16 december 2017

Zojuist zijn in het NPO Radio 1-programma 'De Taalstaat' (KRO-NCRV) de genomineerden bekendgemaakt voor de titel Taalstaatmeester van 2017.

Het gaat om twee schrijvers en een wetenschapper: A.L. Snijders, bedenker van het Zeer Korte Verhaal, de Belgische schrijver en presentator Dimitri Verhulst en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf.

Het NPO Radio 1-programma 'De Taalstaat' en Onze Taal zijn in de afgelopen maanden op zoek gegaan naar de man of vrouw die zich dit jaar het beste heeft uitgedrukt in gesproken en/of geschreven woord: woordkunstenaars met de pen of met de stem. 

De jury, bestaande uit taalwetenschapper René Appel, Vibeke Roeper, directeur van Onze Taal en Hans Laroes, hoofdredacteur Journalistiek bij de KRO-NCRV, heeft nu de drie genomineerden gekozen uit 26 voordrachten die de luisteraars van 'De Taalstaat' en lezers van Onze Taal konden mailen.

Zo schreef Els van Hoeke: 'Terrorisme lokt harde woorden uit, maar Beatrice de Graaf relativeert deze ellendige problematiek met haar taal.' En prijst luisteraar Charles Kuijpers A.L. Snijders als volgt aan: 'Hij brengt de taal letterlijk tot leven. Niet alleen door zijn woordgebruik maar ook door de manier waarop hij zijn verhalen voorleest.' Saskia Stavast mailde: 'Verhulst heeft een ritmische en poëtische manier van spreken. Een prachtige diepe stem met veel klankkleur, een tikje gruizig. Ik hang aan zijn lippen.'

Op de site van Onze Taal kan vanaf nu t/m 27 december worden gestemd.

Zaterdag 30 december wordt de winnaar op NPO Radio 1 in 'De Taalstaat' bekendgemaakt.

'De Taalstaat', iedere zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Violet Sanford trekt als jonge songwriter naar New York in de hoop daar haar droom waar te maken. Alles gaat echter veel moeilijker dan ze gehoopt had. Ze krijgt haar demo's niet bij de juiste mensen en tot overmaat van ramp wordt er ingebroken in haar appartement. Er zit niets anders op dan een job te zoeken. Ze krijgt gelukkig werk aangeboden in nachtclub Coyote Ugly. Deze bar is enorm populair omwille van de sexy barvrouwen die hun klanten opzwepen en uitdagen, iets waar Violet geen flauw benul van heeft...

'Coyote Ugly', film uit 2000 om 21.40 uur op VTM.

Dossiers