Nieuwe zomerreeks 'Danny in Arabistan' vanaf maandag in 'Terzake'

zondag 23 juli 2017

In de vijfdelige reeks 'Danny in Arabistan' onderzoekt de Nederlands-Libanese journalist Danny Ghosen wat jongeren in Arabische landen beweegt en inspireert. Daarvoor trekt hij naar Palestina, Libanon, Tunesië, Egypte en Jordanië.

De Arabische wereld roept bij vele mensen vooral beelden van oorlog en onderdrukking op. Maar dat is een al te beperkt en eenzijdig beeld. Het is een veelzijdige regio met heel verscheiden mensen, met uiteenlopende idealen. Danny Ghosen zoekt een aantal van hen op en volgt hen in hun dagelijkse leven, vaak tegen de achtergrond van conflicten en revoluties.


'De Arabische wereld bestaat niet alleen uit idioten die zichzelf opblazen, maar er zijn ook gewoon normale mensen zijn die elke dag opstaan en er het beste van proberen te maken', vertelt Danny Ghosen.

Danny Ghosen is een Nederlandse journalist en presentator. Hij is van Libanese afkomst en groeide op in een christelijke familie in Beiroet. Op 15-jarige leeftijd kwam hij als vluchteling naar Nederland. Hij studeerde journalistiek en werkte onder meer bij PowNed, de Evangelische Omroep en NTR. Hij spreekt Arabisch en dat was natuurlijk een enorm voordeel bij het maken van 'Danny in Arabistan'.

Danny Ghosen heeft de reputatie een doorzettende, soms vervelende journalist te zijn. Dat is niet evident in Arabische landen. 'Pers is niet erg welkom in sommige landen', zegt hij daarover. 'Dat is moeilijk. Bijna alle landen konden we in principe redelijk makkelijk binnenkomen, alleen filmen is moeilijk en over bepaalde onderwerpen kun je beter niet praten. Je wordt gewoon continu in de gaten gehouden. In de meeste, of eigenlijk alle Arabische landen bestaat persvrijheid niet. Dus je moet als journalist anders omgaan met de omstandigheden. Dat was voor mij de grootste uitdaging. In Jordanië bijvoorbeeld, kun je niets over de koning vragen, behalve dan hoe goed hij wel niet is. Als je iets anders vraagt over de koning, of als die mensen iets negatiefs zeggen, dan word je gewoon opgesloten. Daar moet je ook mee uitkijken. Dat is een uitdaging om te maken.'

Toch is Ghosen erin geslaagd ook moeilijke thema’s bespreekbaar te maken: 'In Libanon zijn Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld niet geliefd. Bij ons heb je een groep mensen die zeggen: 'er zijn al genoeg vluchtelingen', maar in Libanon is het bijna 90, 95% van de bevolking die dat zegt. Aan de ene kant spreken we een Syrische vluchteling die gepest wordt en zijn huis niet meer uit durft te komen, maar we spreken dan ook een Libanese jongen die zegt: 'Ik help deze mensen'. Er zijn nare dingen, er zijn goede dingen. Er zijn ook mensen die goede dingen doen in nare situaties. Dit is een mooie mix van die verhalen.'

'We hebben ook jongeren aan het woord gelaten die werden opgepakt vanwege hun geaardheid. In de hele Arabische wereld heb je natuurlijk ook gewoon homo’s en lesbiennes. Alleen niemand durft iets voor de camera te zeggen. In Tunesië is het ons toch gelukt om jongeren te spreken die vijf maanden hebben vastgezeten…en waarom? Alleen maar omdat ze homoseksueel zijn.'

'Danny in Arabistan' past in het rijtje van de eerder op Canvas uitgezonden reeksen 'Op Zoek naar Frankrijk' (met Wilfred de Bruijn), 'Langs de Oevers van de Yangtze' (met Ruben Terlou) en 'Onze Man in Teheran' (met Thomas Erdbrink). In al die reeksen maakten we een roadtrip door een land of een regio in het gezelschap van een Nederlandse 'gids' die het land of de streek goed kent of er een bijzondere band mee heeft.

Aflevering 1: Palestina – maandag 24 juli
In de eerste aflevering reist Danny naar Palestina. In de Gazastrook ervaart hij hoe het is om te moeten overleven in een stad die al tien jaar van de buitenwereld is afgesloten. Bijna twee miljoen mensen wonen er op een oppervlakte van nauwelijks 365m². De grens met Israël, maar ook die met Egypte is hermetisch afgesloten. De werkloosheid is immens. De toekomstmogelijkheden voor jongeren quasi onbestaande. Op de westelijke Jordaanoever is er iets meer vrijheid. Danny raakt er verzeild in een protest tegen de Israëlische nederzettingen.

'Danny in Arabistan', vanaf maandag 24 juli na de reguliere uitzending van 'Terzake' op Canvas.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 12:30
    Blokken
    07:50
    Journaallus
  • 12:30
    Lentebeelden
    07:30
    Ketnet Junior
  • 12:25
    GameKeepers
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:25
    Milo
    05:25
    Geen uitzending
  • 12:25
    GPs: Behind Closed Doors
    02:30
    Geen uitzending
  • 12:10
    Geen uitzending
    11:40
    How I Met Your Mother
  • 09:05
    Geen uitzending
    13:40
    All New Traffic Cops
  • 11:50
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 12:15
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 12:00
    NCIS
    05:00
    Geen uitzending
  • 11:50
    Bar Rescue
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 11:55
    Love Island
    02:10
    Geen uitzending
  • 12:20
    World's Most Evil Killers
  • 10:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 12:21
    Mijn tuin
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 12:10
    Ainsley Eats The Streets
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 12:25
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 12:20
    Death in Paradise
    02:05
    Dickensian
  • 12:25
    NOS Journaal
    02:00
    EenVandaag
  • 12:15
    Bak mee met MAX
    02:36
    Nieuwsuur
  • 12:31
    Zin in Zappelin
    02:31
    Sophie & Jeroen