Radio 2 en BIVV brengen de hele week afleiding in het verkeer onder de aandacht

maandag 21 november 2016

Radio 2 en het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) slaan de handen in elkaar om deze week het thema afleiding in het verkeer onder de aandacht te brengen.

Radio 2 en het BIVV willen weggebruikers attent maken op de gevaren en gevolgen van deze afleiding. Daarom brengt de zender in verschillende programma's alle aspecten van het thema onder de aandacht.


Het BIVV voerde speciaal voor deze week een nieuw experimenteel onderzoek uit over het thema, waar ook Britt Van Marsenille aan meedeed. In het onderzoek werden voor het eerst duidelijke effecten van handenvrij bellen aangetoond: wie handenvrij belt, heeft minder aandacht voor relevante zaken in het verkeer zoals andere weggebruikers en verkeersborden.

Luisteraars kunnen vandaag 21/11 zelf voelen hoe een gsm voor afleiding kan zorgen achter het stuur. In Ranst staat hiervoor een rijsimulator.

Afleiding is belangrijke oorzaak van ongevallen
Afleiding is, na overdreven snelheid en alcohol, de grootste oorzaak van ongevallen op de Belgische wegen. De populariteit van de gsm zorgt ervoor dat het een steeds groter wordend probleem in het verkeer is. Het BIVV en Radio 2 slaan daarom deze week de handen in elkaar om weggebruikers attent te maken op alle mogelijke aspecten en gevolgen van afleiding. De programma's De inspecteur en De madammen zoomen dagelijks in op een ander aspect van het probleem.

Onderzoek naar effect van handenvrij bellen op het gedrag
Speciaal voor deze samenwerking met Radio 2 voerde het BIVV een experimenteel onderzoek uit om na te gaan op welke wijze mensen afgeleid worden door handenvrij bellen achter het stuur. De proefpersonen moesten tussen De Pinte en Kruishoutem twee kort trajecten op de E17 afleggen. Ze kregen onderweg de ene keer een telefoontje, de andere keer niet. Door een eye-trackbril konden de onderzoekers nagaan waar de proefpersoon naar keek in beide situaties.

Ze stelden vast dat de bestuurders tijdens het handenvrij bellen minder aandacht hadden voor relevante zaken in het verkeer zoals andere weggebruikers en verkeersborden. Tijdens het bellen keken ze 44% minder naar verkeersborden en 28% minder naar andere weggebruikers. Ook al is handenvrij bellen niet verboden volgens het verkeersreglement, heeft het dus wel een invloed op het gedrag in de wagen.

Britt Van Marsenille kijkt 70% minder naar verkeersborden als ze belt
Britt Van Marsenille van 'De Madammen' was een van de proefpersonen in de test. De resultaten van Britt lagen in de lijn van de andere proefpersonen: ze keek 70% minder naar verkeersborden langs de weg tijdens het bellen dan wanneer ze niet belde. Daarnaast keek ze 60% minder lang naar de andere weggebruikers tijdens het telefoneren.

Luisteraars die zelf eens willen voelen hoe een gsm kan afleiden achter het stuur, kunnen vandaag terecht op de parking van het Q8 tankstation in Ranst, E313/E34 richting Antwerpen. Daar staat een rijsimulator.

Jan Knudde, nethoofd Radio 2: 'Bij Radio 2 hebben wij heel betrokken luisteraars, die vaak reageren door te sms'en, te mailen of commentaar te posten op sociale media. Dat is prima, want zo maken zij samen met ons de uitzending. Maar wij vinden die interactie geen risico waard. Achter het stuur laat je je hierdoor niet afleiden. En daarom zetten wij vol overtuiging onze schouders onder deze actieweek.'

Karin Genoe, Afgevaardigd Bestuurder BIVV: 'Afleiding in het verkeer is een probleem dat steeds hardnekkiger wordt. Het is nodig om te blijven hameren op de gevaren die vooral het gebruik van de gsm met zich meebrengt in het verkeer. Voor ons bestaat er dus maar één gouden regel: 'Auto in? GSM uit.' Daarnaast is het belangrijk dat kwetsbare weggebruikers ook bewust zijn dat afleiding voor hen ook een potentieel gevaar betekent.'


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 13:50
    Thuis
    00:55
    VRT NWS laat
  • 13:30
    Ketnet Junior
    23:50
    Nachtlus
  • 13:55
    Idefix en de onverzettelijken
    21:00
    Geen uitzending
  • 13:35
    Familie
    01:10
    Geen uitzending
  • 13:30
    Renovate Don't Relocate
  • 12:30
    Geen uitzending
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 10:05
    Geen uitzending
    01:15
    Stargate SG-1
  • 14:00
    All Saints
    00:50
    Offspring
  • 10:00
    Joe
    00:55
    Geen uitzending
  • 13:50
    Tot op het Bot: Het Rund
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 13:50
    Younger
    01:00
    Friends
  • 13:25
    Heavy Rescue: 401
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 13:25
    Ja, Chef!
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 14:00
    Forensic Files II
    00:40
    Castle
  • 13:00
    Z-Extra
    21:30
    Herhalingslus
  • 13:59
    Tooldokter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 13:40
    De Gezonde Goesting
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 13:15
    Formule 1
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 13:55
    The Chelsea Detective
    00:20
    Silent Witness
  • 14:00
    NOS Journaal
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 13:25
    Geef om je hersenen
    00:17
    Nieuwsuur
  • 13:57
    De Smurfen nieuw
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach