GO! Atheneum in Aalst is voor één jaar De Strafste School

donderdag 3 mei 2018

MNM heeft het GO! Atheneum in Aalst uitgeroepen tot De Strafste School van 2018. De school liet een diepe indruk na op de jury van de wedstrijd. De kersverse Strafste School kreeg de award vanochtend uit handen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Van 16.00 tot 19.00 uur zendt Tom De Cock live uit vanuit de school en zijn er optredens van SLM, Henri PFR, Niels Destadsbader en Kraantje Pappie. Tijdens het laatste uur volgt er een afsluitend radiofeest met 5NAPBACK (winnaar MNM Start To DJ 2016).


Samen grenzen verleggen
Al voor het achtste jaar op rij ging de jongerenzender van de VRT op zoek naar De Strafste School, de meest inventieve, sociaal geëngageerde en hartverwarmende middelbare school van Vlaanderen en Brussel. Om zich in te schrijven kon elke Vlaamse en Brusselse school een filmpje insturen waarin de leerlingen tonen dat 'als één groep samen grenzen verleggen' in het DNA van hun school zit.

De 15 strafste scholen die dat deden, kregen een bezoek van De Strafste School-jury. De jury (MNM-dj Tom De Cock, Nora Gharib, vertegenwoordigers van de Vlaamse Scholierenkoepel en de leden van de sterrenjury, Michiel De Meyer, Henny Seroeyen, Angelina Flor Pua, Aster Nzeyimana, Adil El Arbi en Bilall Fallah) bezocht scholen uit letterlijk elke windstreek en uithoek van Vlaanderen en Brussel. De juryleden brachten een bezoek aan scholen uit vrijwel alle onderwijsnetten: BuSO, ASO, BSO, TSO, DBSO en andere leervormen.

Dat leverde veel spektakel - en zelfs een wereldrecord - op. Om de jury weg te blazen stelden de leerlingen van GO! Atheneum Aalst zich de uitdaging om het officieel record 'simultaan knuffelberen knuffelen' te verbreken. Dat lukte en leverde heel wat mooie beelden op.

Grote betrokkenheid
Van alle scholen liet het GO! Atheneum Aalst de diepste indruk na op de jury. De school mag zich dan ook vanaf vandaag een jaar lang De Strafste School noemen.

Tom De Cock, MNM-Dj: 'Ik heb de voorbije 8 jaar bijna 120 scholen bezocht. Maar dit went nooit. Elke dag staan de kranten bol van negatief nieuws over ons onderwijs. Tot je gaat kijken naar wat er achter die schoolpoorten allemaal gebeurt. Hoe leerkrachten hun leerlingen inspireren, hoe scholen tot het uiterste gaan om kansen te creëren. En om leute te maken. We doen daar veel te zuur over, en zouden vaker dankbaar moeten zijn. Onze toekomst zit op die schoolbanken. En ik heb daar na deze editie weer erg hoge verwachtingen van. Aan onze 15 straffe finalisten: merci.'

Nora Gharib, De Strafste School-jurylid: 'Ik heb moeten afkicken na de jurybezoeken. Wat een trip! Het was fantastisch om een vlieg op de muur te mogen zijn in 15 scholen, alsof we in 15 landen op vakantie geweest zijn op één week tijd. En dan die hele school één zien worden: een voorrecht.'

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: 'Een school is zoveel meer dan alleen een laboratorium van kennis. Scholen vormen onze jongeren voor de rest van hun leven. Er zijn ontelbare straffe scholen in Vlaanderen. Dat ondervind ik telkens opnieuw tijdens mijn vele schoolbezoeken. In de strafste school zorgen leerlingen, leraren en directies samen voor een schitterende schoolsfeer én ongetwijfeld voor betere schoolresultaten. Het enthousiasme van dit project is zo hartverwarmend. Ik wil alle deelnemende scholen en de winnende school dan ook feliciteren. Zij hebben opnieuw zoveel creativiteit, diversiteit, warmte, vriendschap  en humor getoond en samen grenzen verlegd.'

Cijfers en weetjes
- De jury deelde maar liefst 10 000 MNM-balpennen uit. Dat is meteen ook het aantal leerlingen, leerkrachten, directeurs, poetsmannen en klusjesvrouwen dat dit jaar deelnam aan de finale van De Strafste School.
- Er werden meer dan 5000 foto’s genomen. De mooiste beelden zijn te bewonderen op de Facebook-pagina van De Strafste School.
- De jury werd dit jaar letterlijk in vervoering gebracht. De juryleden werden dit jaar vervoerd in go-carts, elektrische golfkarretjes, draagstoelen, rubberbootjes, traktoren, aanhangwagens, geblindeerde bussen, zelfgeknutselde vliegtuigen, rolstoelen en brandweerwagens. Er waren ook ritjes op steps én levende paarden.
- Er werden tijdens de jurybezoeken maar liefst 3 records gebroken:
BuSO Berkenbeek in Wuustwezel maakte een enorm tapijt van klikspeelgoed.
De meer dan 1000 leerlingen van Don Bosco Hechtel-Eksel verbroken officieus het MNM-record 'Vrolijke Vrienden zingen' (maar wilden de titel niet écht afpakken).
Een deurwaarder stelde het officieel record "simultaan knuffelberen knuffelen" vast in het GO! Atheneum in Aalst.
- Tijdens de juryronde streek de jury elke dag neer in het lokale jeugdhuis. Na elke jurydag volgde een verslag met eerste indrukken, verse beelden en grappige examenvragen. Die juryverslagen werden diezelfde avond telkens druk bekeken op de Facebook-pagina van De Strafste School en mnm.be.
- Meer dan ooit deelde de radiozender zoveel mogelijk de vele tientallen – vaak pakkende – verhalen uit al die finalescholen.
Op maandag 30 april en dinsdag 1 mei draaide MNM-dj Tom De Cock alleen verzoekplaten uit de 15 finalescholen. Niet alleen feestplaten, maar ook ontroerende momenten, zoals een plaatje voor een leerling die omkwam in een verkeersongeluk en door heel de school gemist wordt, bijvoorbeeld.
- Op woensdag 2 mei gingen Nora en Tom op antenne op zoek naar de mensen achter de wereldrecords, gaven een overzicht van de grappigste momenten die de jury beleefde en besteedden speciale aandacht aan de twee BuSO-scholen die dit jaar de finale haalden, waarlijk straffe scholen, die toch nog steeds af te rekenen krijgen met vooroordelen.
- Op maandag 7 mei komt de officiële aftermovie van De Strafste School 2018 online. Dat staat garant voor kippenvel en tranen.

De Strafste School: alle winnaars
2011: Sint-Niklaasinstituut Kortrijk (vandaag RHIZO)
2012: Instituut Heilige Familie, Sint-Niklaas
2013: ASO Spijker, Hoogstraten
2014: Middenschool Zelzate
2015: PTS Mechelen
2016: Stedelijk Lyceum Lamorinière, Antwerpen
2017: Sint-Bavohumaniora, Gent
2018: GO! Atheneum, Aalst


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 16:00
    Joanna Lumley's Britain
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    23:50
    Nachtlus
  • 16:00
    Lou
    21:00
    Geen uitzending
  • 16:00
    Superstore
    01:10
    Geen uitzending
  • 15:45
    Achter gesloten deuren
    01:30
    Geen uitzending
  • 14:55
    A Perfect Getaway
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 15:55
    MacGyver
    01:15
    Stargate SG-1
  • 15:35
    All Saints
    00:50
    Offspring
  • 15:50
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 15:45
    Big Brother
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 15:35
    Cold Case
    01:00
    Friends
  • 15:15
    Hawaii Five-0
    01:25
    Undercover Boss
  • 15:10
    The Block NZ
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 15:55
    Buried in the Backyard
    00:40
    Castle
  • 15:00
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 15:57
    Trap bouwen met roger
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 15:50
    Guillaume's Paris
  • 15:10
    FIM Motocross World Championship
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 15:50
    Midsomer Murders
    00:20
    Silent Witness
  • 15:23
    Op1
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 16:00
    NOS Journaal
    00:17
    Nieuwsuur
  • 15:58
    Kosmoo
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach